Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Superswede

Super Swede - Ronnie Petersonin tarina

Kaikkien aikojen menestyneimmän ruotsalaisen formulakuskin henkilökuva

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Super Swede on dokumenttielokuva, jonka täydellinen arvostaminen edellyttää kiinnostusta niin 1970-luvun formuloihin kuin autourheiluun yleensä. Käsitellyt asiat kuitenkin pohjustetaan hyvin, joten niin sanotusti kärryillä pysyy ilmankin lajin ennakkotietoja.

HQ

En ole koskaan seurannut Formula 1 -luokan kilpa-ajoja, enkä sen puoleen mitään muutakaan moottoriurheilua. Tämän vuoksi 34-vuotiaana kesken kisan loukkaantuneen ja myöhemmin sairaalassa kuolleen Ronnie Petersonin tarina ei herätä minussa erityisiä tunteita. Tällaisia tuntemuksia ruotsalainen dokumentti pyrkii herättämään, ja varmasti onnistuukin ainakin silloin, jos katsoja on moottoriurheilusta innostunut ruotsalainen.

Elokuva käy läpi Petersonin elämän keskittyen ennen kaikkea hänen uraansa. Leffaa jaksottavat erilaiset merkittävät kisat, joihin Peterson otti osaa 1970-luvulla. Keskeisen sijan saavat tuona aikana ajaneet Petersonin kilpakumppanit, joita onkin löydetty haastateltavaksi melkoinen joukko. Toinen esille nouseva valinta on keskittyä kuvaamaan sitä, miten moni nuori lupaava kuski kuoli autonsa rattiin kyseisen vuosikymmenen aikana erilaisten onnettomuuksien seurauksena.

Super Swede on onnistunut teos. Se laittaa samaan pakettiin 1970-luvun materiaalia erilaisten haastattelujen ja tallenteiden muodossa, ja välillä haastatellaan nykyajassa vanhoja muistelevia veteraaneja. Joskus taas vieraillaan oikeilla kisapaikoilla. Kokonaisuus tuntuu kuitenkin kaiken aikaa ehjältä ja helposti seurattavalta, vaikka käytetty materiaali onkin niin moninaista. Tämä on hieno suoritus, ja juuri tässä kokonaisuuden luomisessa epäonnistui pahasti esimerkiksi suomalainen Sel8nne, jonka Gamereactorin arvion voi lukea täällä.

Kestoa on vajaa 90 minuuttia, eikä lisämateriaaleja sanottavasti ole. Toisaalta eipä tällainen sellaisia olisi kaivannutkaan, kun koko elokuva itsessään on omanlaisensa katsaus kulissien taakse. Moottoriurheilusta kiinnostuneille Super Swede onkin hyvä yleissivistävä puolitoistatuntinen.

Tämä on mainos:
SuperswedeSuperswedeSuperswede
SuperswedeSuperswedeSuperswede
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä