Suomi
Gamereactor
arviot
Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Super Mario Maker 3DS

Nintendon omaperäinen rakentelupeli löysi lopultakin hyvän kodin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi sitten Nintendo juhlisti maskottinsa 30-vuotista taivalta julkaisemalla nyt jo klassikoksi muodostuneen Super Mario Makerin Wii U:lle. Ensimmäistä kertaa innokkaat pelaajat pääsivät toteuttamaan luovuuttaan omien Mario-kenttien tekemisessä. Muutamassa kuukaudessa Super Mario Makerista tuli suuri menestys antaen lisäpotkua muuten niin kovin vaatimattomasti myyneelle Wii U:lle. Pöytäkoneen tuottaman menestyksen turvin Nintendo on nyt siirtänyt Super Mario Makerin 3DS-käsikonsolille. Pääpiirteittäin kyse on samasta pelistä, mutta mukana on juuri 3DS-ympäristöön sovitettuja loistavia uudistuksia.

Ensimmäinen muutos on seikkaperäinen opastusosio klikatessa Create-valikkoa. Wii U -versiossa oli oma ohjekirjansa, mutta sitä ei ollut sisällytetty osaksi peliä itseään. 3DS:n opastusosion voi onneksi halutessaan ohittaa kokonaan. Tutoiaalin isännöi pulu nimeltä herra Namamura ja hänen avustajansa Mashiko. Kokonaisuus opettaa helposti perusasiat, ja veteraaneillekin on hyötyä videoiden katselusta.

Create-tilassa valitaan yhteensä neljästä erilaisesta Mario-teemasta, ja kuudesta erilaisesta ympäristöstä. Teemat ovat peleistä Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World ja New Super Mario Bros. U. Ympäristöt taas ovat ulkoilmaa, alamaailmaa, veden alla olemista, kummitustaloa, lentävää laivaa ja Bowserin linnaa.

Työkaluista puolet on avoinna käyttöön heti alussa, ja toisen puolen eteen on avattava erilaisia saavutuksia. Nämä tehtävät ovat Play-valikon alla, jossa voi rakennella vapaasti ilman rajoituksia. 3DS-versio käyttää stylus-kynää ohjaukseen, joka toimii jopa paremmin pienellä ruudulla Wii U:n isompaan näkymään verrattuna.

Tämä on mainos:

Omien tuotoksien jakaminen tapahtuu joko verkon kautta Nintendon palvelimilla, Street Pass -toiminnolla tai paikallisesti kavereiden kesken. Lisäominaisuudet ovat Nintendon mukaan mukana siksi, että suurin osa pelaa 3DS-masiinaansa ollessaan menossa jonnekin ja siksi yleensä internet-yhteyden ulottumattomissa. Selitys on jokseenkin ontuva, sillä päästäkseen käsiksi suureen määrän tavaraa yhdessä Wii U -version pelaajien kanssa, on silti oltava yhteydessä Internetiin.

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Vaikka pelaajien itsensä tuottama sisältö on tärkeä osa kokonaisuutta, on pelissä itsessäänkin tavaraa. Super Mario Challengessa kohdataan 18 maailmaa, jotka selvittämällä saa mahdollisuuden pelastaa prinsessa Bowserin kynsistä. Jokaisen tehtävän suorittaminen avaa seuraavan askeleen, ja jo tehtyyn toimeksiantoon avautuu Memobot-muoto. Tässä tilassa tehtäviä voi pelata haluamassaan järjestyksessä, ja onpa mukana itsekin tehdyt tasot nimellä Levels from the world. Valikon alle saa halutessaan myös kaverin tekemät radat, joko Street Passin kautta tai paikallisesti lataamalla.

Super Mario Maker 3DS suosittelee pelaajien itsensä tekemää sisältöä. Toisin kuin ennen radoille ei anneta arvosanaa: suositus määrittyy sen mukaan, kuinka paljon tasoa on pelattu ja millä vaikeustasolla. Valinnanvaraa todellakin on, sillä radat ovat pääosin yhteisiä Wii U -version sisällön kanssa. Kaikkea ei kuitenkaan voi pelata 3DS:llä: kaikkein monimutkaisimmat radat on jätetty käsikonsolin ulottumattomiin. Rajoituksesta huolimatta tarjolla on käytännössä loputtomasti pelattavaa. Verkosta ladatut kentät voi tallentaa omaan Memobotiin pelattavaksi silloin, kun verkkoyhteyttä ei ole saatavilla.

Tämä on mainos:

Mahtavuudestaan huolimatta Super Mario Maker 3DS.ssä on omat ongelmansa. Kaikkia ratoja ei voi jakaa verkossa. Pelatakseen Mario Challengea ja Levels from the world -muotoja on laitteen oltava verkkoon kytkettynä, joskin ladattujen ratojen tallentaminen Memobotiin helpottaa tuskaa. 3DS-versio ei myöskään hyödynnä laitteen 3D-toimintoa lainkaan. Ilmeisesti Nintendo on hiljalleen hylännyt oman vehkeensä kolmiulotteisuustoiminnon.

Pienistä mokistaan huolimatta Super Mario Maker 3DS on pakko-ostos. Peli soveltuu paremmin käsi- kuin kotikonsolille eikä ole pelkkä suora versiointi pienemmälle laitteelle. 3DS-versio parantaa jo ennestään hyvää Wii U -pohjaa, minkä seurauksena tarjolla on jotain todella ainutlaatuista ja mahtavaa.

Super Mario Maker for Nintendo 3DS
Super Mario Maker for Nintendo 3DSSuper Mario Maker for Nintendo 3DS
Super Mario Maker for Nintendo 3DS
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Loputon määrä pelattavaa, optimoitu käsikonsolille, opastusosio
-
Omien ratojen jakamisen rajoitukset, ei lainkaan 3D:tä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Petro Miikkael Tissari

Jos kuulen, että jokin peli saa käsikonsoliversion niin ensimmäisenä mieleen tulee raa'asti ominaisuuksia karsittu versio, joka hädin tuskin muistuttaa kotikonsoliversiota. Super Mario Makerin ensijulkistus sai minut kuitenkin uskomaan toiveikkaasti, että se julkaistaisiin myös 3DS:lle. Ja vuotta myöhemmin näin myös kävi.

3DS:n Super Mario Maker on ensimmäiseltä silmäykseltään melkein kattavampi kuin kotikonsoliversio. Interaktiivisen opastuksen ja noin sadan virallisen Nintendo-kentän sisältävä matkapeli vaikuttaa heti alkuun lupaavalta. Grafiikat ovat taattua laatua, jos Wii U -kenttien rosoisuudesta ei välitä. Kenttäeditorista ei eri peleistä tuttuja hahmoja sisältäviä Mystery Mushroomeja lukuun ottamatta puutu oikeastaan mitään. Loputonta sisältöä tarjoaa myös sadan Marion haaste. Lisäksi voit myös hakea satunnaisia kenttiä eri vaikeustasoilla.

Siihen se sitten jääkin. Pelistä on karsittu tärkein sosiaalinen ympäristö: kavereiden kenttien pelaaminen. Pelissä ei voi mitenkään syöttää Wii U -version tavoin kenttäkoodia, jolla kavereiden tai Youtuben upeimmat kentät voisi ladata. Ainoa keino kavereiden kenttiin käsiksi pääsemiseen on kutsua hänet kylään 3DS:n kanssa ja lähettää ne paikallisesti. Lisäksi toisin kuin kollegan arviossa sanotaan, omia kenttiään ei voi jakaa verkossa; ainoat mahdollisuudet ovat kaverien lisäksi Streetpassissa, jonka kautta ainakin pienemmässä kaupungissa olen kenttiä saanut yhteensä nolla.

Course Worldin tarjoamat satunnaiset kentät eivät myöskään lohduta: voit käytännössä valita vaikeusasteen, jonka jälkeen eteesi tyrkytetään 30 kenttää. Kentistä ei saa Wii U -versiosta tuttua tilastonäkymää. Ainoat tiedot mitä kentästä saa ovat kuva, nimi ja luoja: ei onnistumisprosenttia, ei tähtien määrää, ei mitään. Tähdistä puheen ollen kentille ei voi antaa tähtiä. Niitä ei voi kommentoida, eikä muiden kommentteja tai kuolemia voi nähdä. Ainoa muista pelaajista muistuttava asia on satunnaisesti ilmaantuvat typerät tähtivonkaamiskentät tai näkymättömillä tiilillä täytetyt painajaiset.

Kaiken kruunaa se, että sosiaalisten toimintojen puuttuessa peli kuitenkin vaatii Wi-Fi-yhteyden sadan Marion haasteeseen ja satunnaisiin yhteisökenttiin. Ainoa keino pelata kenttiä matkalla on ladata ne etukäteen, eikä sadan Marion haasteita saa ladattua kuitenkaan itse. Matkalle lähdettäessä mielessä ei kuitenkaan pitäisi olla "ai niin, melkein unohdin ladata itselleni pelattavia kenttiä", vaan mielestäni niitä pitäisi tallentua välimuistiin automaattisesti. Nintendo ottaa 3DS:n suurimman edun kotikonsoliin nähden, ja päättää olla hyödyntämättä sitä.

Kokonaiskuvassaan kannettava Mario-maakari on kuitenkin toimiva paketti. Pelattavuus itsessään on Wii U -version tasoa, eikä eroa huomaa sohvan tai sängyn väliltä. Matkalle siitä ei kuitenkaan ole. Sosiaaliset puutteet - eritoten omien kenttien lataamisen puute - saa pelin tuntumaan yksinpeliltä. Kenttiä ei tee mieli edes yrittää kasata, kun kerran niitä ei voi jakaa. 3DS-versio on vain tarkoitettu ostettavaksi Wii U -version rinnalle. Yksinään siitä ei saa suurta iloa aikaan. Sata uutta kenttää kuitenkin viihdyttävät sen verran, ettei pelistä ehdi pahastua pitkäksi aikaa.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Super Mario Maker tulossa 3DS:lle

Super Mario Maker tulossa 3DS:lle

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Nintendo paljasti tänään Direct-lähetyksessä, että sen menestystä viime syyskuusta lähtien niittänyt Super Mario Maker ilmestyy tänä vuonna myös 3DS:lle. Peli saapuu...Ladataan seuraavaa sisältöä