Suomi
Gamereactor
arviot
Super Mario 3D World

Super Mario 3D World

Tällaista jälkeä syntyy, kun Nintendo on tosissaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Viiksekäs putkimies on nyt todellisen näytön paikan edessä. Wii U:n myynnit ovat alittaneet odotukset ja New Super Mario Bros -sarja ei laadukkuudestaan huolimatta ole onnistunut tavoittamaan pelisarjan kirkkaimpia tähtihetkiä. Lisäksi Super Mario 3D Worldin julkistus ei alkuun herättänyt kovin suurta intoa. Ihmekös tuo, Super Mario Galaxyt olivat edellisen konsolisukupolven tasoloikkakuninkaat ja monet ovat jääneet kaipaamaan niiden täydellisyyttä hipovaa magiaa.

Huoli pois, nimittäin täältä pesee ja linkoaa niin, että tuntuu. Kun 3D Worldin maailmaan ottaa ensimmäiset varovaiset askeleensa, ei voi aavistaakaan millainen seikkailu edessä odottaa. Super Mario 3D World tekee juuri sitä, mitä Mario parhaimmillaan osaa: leikittelee pelaajan odotusten kanssa ja vetää positiivisia yllätyksiä takavasemmalta jatkuvalla syötöllä. Oli kyse sitten kenttärakenteesta, salaisuuksista tai pomotaisteluista, ylläreitä piisaa alusta loppuun.

Super Mario 3D World

Päällisin puolin kyse on eräänlaisesta "Super Marion parhaat hetket" -kokoelmasta. Lähes jokaisesta pelisarjan osasta on otettu mukaan jotain ja luotu tällä tavoin uutta. Näkyvin ominaisuus on totta kai käytössä oleva hahmokööri, joka on tuotu sellaisenaan länsimaisesta Super Mario Bros kakkosesta. Toad on vikkelä vipeltäjä, Prinsessa Peach pystyy leijumaan lyhyitä aikoja ja sitä rataa. Hahmojen ominaisuuksille on kenttien aikana onneksi oikeasti käyttöä ja vaikka kaikilla hahmoilla salaisuudet ovatkin saavutettavissa, joillakin hahmoilla ne ovat helpommin saavutettavissa kuin toisilla.

Tämä on mainos:

Erikoiskykyjen valikoimaa on niin ikään myllerretty halki historian. Uusia kykyjä edustavat mainio kissapuku ja hahmon kloonaava kirsikka. 3D Landissa paluun tehnyt pesukarhupuku on jälleen läsnä, kuten myös kyseisessä pelissä esitelty bumerangipuku. Hauskoina lisinä pelistä löytyvät myös ensimmäisen New Super Mario Brosin jättisieni sekä sarjan kakkososasta tuttu kolikkolaatikko.

Peliä on markkinoitu vahvasti kissapuvun avulla, enkä pelattuani ihmettele miksi. Kissa on kerrassaan nerokas! Se kiipeilee seiniä pitkin, raapaisee vihollisia kynsillään, pystyy tekemään hienon ilmahyökkäyksen ja on vain kertakaikkisen ihana ja suloinen tassuttelija. Moninpelissä kannattaa varautua siihen, että ylimääräisistä kissapuvuista tulee tappelua, kun jokainen pelitoveri haluaa eläytyä kissimirrin sielunelämään.

Neljän pelaajan samanaikainen moninpeli on siis myös läsnä. Meno on New Super Marioista tuttua kaoottista takuunaurattajaa, mutta kilpailullisemmalla mentaliteetilla. Jokaisen kentän jälkeen pistesaldosta lasketaan voittaja, joka saa seuraavan kentän ajaksi kruunun päähänsä. Jos kyseinen hahmo saa seuraavassa kentässä osuman, kruunu tipahtaa ja on kaikkien pelaajien tavoiteltavissa. Koska kruunusta saa maalissa lisäpisteitä, se aiheuttaa tipahtaessaan hervottoman kilpailun kruunun herruudesta. Vaikka kruunu on lisäyksenä marginaalinen, on se silti levottoman hauska ominaisuus.

Itse asiassa juuri kyseinen kruunu on paraatiesimerkki siitä, miksi Super Mario 3D World on niin kauttaaltaan erinomainen. Peli on täynnä kaikenlaista pientä kivaa, joiden rooli itse pelin kannalta vaikuttaa aluksi kyseenalaiselta, mutta joita ilman ei myöhemmin enää suostuisi olemaan. Kaikki Marion 3D-maailmassa puolustaa paikkaansa eikä pelissä ole mitään turhaa. Suoritus herättää kunnioitusta, sillä peli on kertakaikkisen valtava. Vaikka lopputekstit rullaavat ruudulla jo noin 6-7 tunnin pelaamisen jälkeen, jokainen Marionsa pelannut tietää, että peli on tuossa vaiheessa kaikkea muuta kuin ohi. Super Mario 3D World pistää mukaan lisätekemistä vähän reilummin. Nyt kun pelitunteja on takana noin 15, löydän vieläkin jatkuvasti jotain uutta ja ihmeellistä eikä tekeminen tunnu loppuvan millään.

Tämä on mainos:
Super Mario 3D WorldSuper Mario 3D World

Pelin elinikä tosin riippuu paljolti siitä, miten paljon peliin haluaa panostaa. Super Mario 3D World tuo nimittäin takaisin Galaxy-pelien tähdet, joita on kätkettynä kolme jokaiseen kenttään. Tähtien rooli on sama kuin Galaxyissäkin, eli kenttien avaaminen, ja ne on monesti myös kätketty samalla tavalla mikrotehtävien taakse. Peli ei anna verbaalisia vihjeitä niiden löytämiseen, mutta kentän kaikki tähdet ovat silti kerättävissä yhdellä yrittämällä. Lukittuja kenttiä ei tarinan aikana ole kuitenkaan kovin montaa, joten nopeankaan pelaajan eteneminen ei tyssää tähtien puutteeseen vasta kuin aivan tarinan lopussa. Jokaisesta kentästä löytyy lisäksi hauska leimasinkuvio, jota voi käyttää muiden pelaajien kanssa viestittelyyn, ja pitääpä peli kirjaa myös kärkeen asti valloitetuista lipputangoista.

Vaikka yksittäisten kenttien skaala on pienempi kuin eeppisemmissä Mario-peleissä, jokainen niistä on toisestaan poikkeava kokonaisuus, täynnä uusia ideoita ja kekseliästä pelattavuutta. Sisältöä kierrätetään pelin aikana varsin vähän ja kierrätyspelattavuuskin toimii. Esimerkkinä vaikkapa pelissä esiteltävä Plessie-dinosaurus, jonka selässä lasketaan jokia pitkin. Plessie-osuudet ovat niin hauskoja ja hyvin suunniteltuja, että olisin ottanut niitä enemmänkin.

Teräväpiirtoinen Super Mario 3D World on kirkkaasti visuaalisesti upein Mario tähän asti. Värejä roiskitaan silmille minkä ehditään eikä rumia maisemia tarvitse katsella milloinkaan. Tunnelma on Galaxy-pelien satumaisuuden sijasta lähempänä Super Mario 64:ää, mikä ei ole lainkaan huono juttu. Maailma on mielenkiintoinen ja Mario-tyyliin hyvin pelimäinen. Viittauksia sarjan edellisiin osii vilisee vasemmalla ja oikealla. Aina ei tarvitse edes loikkia, mistä Mario Kart -kenttä musiikkeineen on hyvä esimerkki.

Super Mario 3D WorldSuper Mario 3D World

New Super Mario Bros -pelit olivat ihan hyviä, mutta Super Mario 3D World on jälleen sitä tavaraa, josta unelmat on tehty. Kaikki vain toimii, ihan kaikki, ja pelin kanssa vierähtää joka kerta tunti poikineen. Maailma on kaunis, ääniraita huikaiseva, ohjaus sarjan malliin veitsenterävä ja kaiken kruunaa Nintendon ominainen mielikuvituksellisuus. Peli saa nauramaan, se saa ihastelemaan kekseliäisyyttään, se saa ihmettelemään, ja kun vaikeusruuvia tarinapelin läpäisyn jälkeen kiristetään, se saa myös kiroilemaan.

On vaikea sanoa, onko Super Mario 3D World paras Mario tähän asti. Joka tapauksessa se haastaa Galaxy-kaksikon todella vahvasti ja tekee monta asiaa itse asiassa paremmin. Ulkona on pimeää, märkää ja kylmää. Juuri tähän hätään en keksi parempaa lääkettä orastavaan syysmasennukseen kuin Super Mario 3D World. On ihme, jos Mario ei tällä suorituksella saa nostettua Wii U:n myyntejä ylöspäin.

Super Mario 3D WorldSuper Mario 3D WorldSuper Mario 3D World
HQ
Super Mario 3D World
Super Mario 3D World
Super Mario 3D World
Super Mario 3D World
Super Mario 3D World
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Mielikuvituksellinen ja kaunis, tekemistä ja löydettävää järjettömän paljon, terävä ja johdonmukainen ohjaus, kissapuku rokkaa kympillä, nappiin osunut vaikeustaso
-
En minä vaan tiedä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Heti alkuun sanon, että kyseessä on peli jonka ostin Wii U:n mukana sillä peli näytti yllättävän hyvältä, enkä ole yleensä pitänyt 3D... 10/10
  • juhis815
    Wii U:lla ei mene kovaa tällä hetkellä, joten tämä peli piti olla joku piristysruiske Wii U:lle, mutta kun tämä peli ei vain ole... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Super Mario 3D WorldScore

Super Mario 3D World

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Tällaista jälkeä syntyy, kun Nintendo on tosissaan. Tero Kerttula koki Marion uuden aikakauden.Ladataan seuraavaa sisältöä