Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Sulku

Sulku

Hyvin asiaa sisältävä huonosti tehty dokumentti Suomen ja Viron sotilaallisesta yhteistyöstä 1900-luvulla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Sulku-DVD vihjaa kansikuvallaan, että vajaan tunnin mittainen dokumentti käsittelisi Suomen ja Viron suunnitelmaa Suomenlahden sulkemiseksi voimakkailla tykeillä ja sukellusveneillä. Osittain näin onkin, mutta sen ohella dokumentti käy läpi suunnilleen kaiken olennaisen näiden kahden maan sotilaallisesta yhteistyöstä 1900-luvun alusta 2000-luvun alkuun. Ja ikään kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi, on mukana varsin kattavasti asiaa myös Ruotsin ja Suomen välisestä sotilaallisesta yhteistyöstä. Harhaanjohtavan mainonnan ohella dokumentti on huonosti kuvattu, ja kuvanlaatu on häiritsevän sahalaitainen.

HQ

Varsinaisen asiasisällön puolesta Sulku-dokumentissa esille tulevat asiat ovat mielenkiintoisia. Tästä olisi pitänyt tehdä seikkaperäinen kirja, eikä missään nimessä vähän sinne päin tehtyä dokumenttielokuvaa. Suurimman osan ajasta kamera heiluu aivan liian lähellä kuvattavien kasvoja, mikä vie huomiota siltä varsinaiselta puhutulta asialta. Lisäksi dokumentissa hypitään paikan puolesta aivan missä sattuu, mikä edelleen vaikeuttaa asian seuraamista.

Käytetty kieli vaihtelee sekaisin suomen, ruotsin, venäjän ja viron kesken, mutta onneksi mukana on suomeksi tai ruotsiksi tehty tekstitys. Varsinkin alussa ruutuun ilmestyy vanhoja mustavalkoisia kuvia ja -videoita, joiden päälle on laitettu suomeksi kirjoitettua tekstiä. Tätä tekstiä ei sanota ääneen, vaan samaan aikaan taustalla puhutaan jotain aivan muuta asiaa. Moinen vaikeuttaa merkittävästi nähdyn ja kuullun sisäistämistä, kun samaan aikaan pitäisi katsoa yhtä, lukea toista ja vielä kuunnella kolmatta. Ehkä hämmentävintä on, että puolessa välissä mukana kulkevan kertojan puheenparsi muuttuu. Äänestä nimittäin tulee kaavamaisen monotoninen ikään kuin hän lukisi suoraan paperista asiaansa. Näin hän tietysti saattaa tehdäkin, mutta ero ei saisi olla näin selkeä.

Kuten jo mainitsin, se varsinainen asiasisältö on hyvää painottaen nuoremmille sukupolville sitä, että kaikesta huolimatta Suomi sai taistelussaan Neuvostoliittoa vastaan apua Saksan lisäksi myös muilta mailta, ja vieläpä varsin merkittävässä määrin. Sen sijaan dokumenttielokuvana Sulku on poikkeuksellisen huonoa työtä.

Sulku
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Sulku

Sulku

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Hyvin asiaa sisältävä huonosti tehty dokumentti Suomen ja Viron sotilaallisesta yhteistyöstä 1900-luvulla.Ladataan seuraavaa sisältöä