Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Starred Up

Starred Up

Rauhallinen vankiladraama nuoren kundin sopeutumisvaikeuksista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vankila on sosiaalisena ympäristönä aivan oma maailmansa, jossa noudatetaan paikoitellen huomattavan erilaista käyttäytymiskoodia kuin ulkomaailmassa. Sama ilmiö on havaittavissa missä tahansa muussakin tiiviissä yhteisössä, kuten esimerkiksi armeijassa tai uskonnollisessa seurakunnassa. Ulkopuolisen silmin jotkut asiat saattavat näyttää järjettömiltä, kun taas yhteisön tiiviissä yhteydessä elävälle ne ovat selvää pässin lihaa. Tällaisen ryhmädynamiikan käsittely on Starred Upin kantava teema, vaikka päällisin puolin leffa käsittelee nuoren vankilakundin sopeutumisvaikeuksia.

HQ

Eric Love on parikymppinen laitostunut rikollinen, joka siirretään ensimmäistä kertaa nuorisovankilasta aikuisten vankien osastolle. Väkivaltainen jannu asettuu jatkuvasti kaikkia vastaan, mutta selviää jostain syystä aika pitkään ilman ihmeempiä sakinhivutuksia. Samaan aikaan yksi vanhemmista vangeista haluaa välttämättä toimia Ericin eräänlaisena valmentajana uuteen ympäristöön sopeutumisessa. Syy tähän näennäisesti pyyteettömään käytökseen selviää ajan kanssa: mies on Ericin isä.

Tietynlaisen kasvutarinan lisäksi elokuva käsittelee vahvasti niin vankien keskinäisiä valtasuhteita kuin henkilökunnankin asennoitumista asiakkaisiinsa. Draama etenee kiireettömästi yrittämättä sen enempää poiketa vasemmalle tai oikealle. Elokuvasta nauttiminen edellyttää katsojalta kiinnostusta tällaiseen, sanoisinko miehisen ympäristön sosiaalisten suhteiden analysointeihin.

Leffa tapahtuu kokonaisuudessaan vankilan muurien sisäpuolella, joten maisemat eivät juuri vaihdu sataminuuttisen keston aikana. Ympäristön ankeuden vastakohtana asukkaat ovat ripustaneet selliensä seinille vähäpukeisten naisten kuvia. Ja vankilassa kun ollaan, teemaksi nousee myös valtaväestöstä poikkeava seksuaalisuus erilaisine ilmenemismuotoineen. Testosteronin aiheuttama libido kun ei katoa mihinkään, vaikka naisia ei olisi mailla halmeilla. Jostain syystä rotujen välisiä jännitteitä ei juuri nosteta esille, vaikka vangeissa niin mustia kuin valkoisia onkin.

Lisämateriaaleja ei ole, joten Starred Up on koettu kokonaisuudessaan lopputekstien rullatessa. Kiireetön esitystapa yhdistettynä varsin poikkeukselliseen tapahtumaympäristöön tekevät elokuvasta valikoidun kohderyhmän leffan.

Tämä on mainos:
Starred Up
Starred UpStarred Up
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Starred Up

Starred Up

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Rauhallinen vankiladraama nuoren kundin sopeutumisvaikeuksista.Ladataan seuraavaa sisältöä