Suomi
Gamereactor
artikkelit
The Mandalorian

Star Wars: The Mandalorianin kolmannen kauden ensimmäinen jakso jättää toivomisen varaa

The Mandalorianin tie on tuttu, mutta lievästi aikaisempaa hätäisempi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
The MandalorianThe MandalorianThe Mandalorian

Viimeisten Star Wars -elokuvien ollessa aika kauheita, on kaukaisessa galaksissa uusi toivo noussut TV-sarjojen muodossa. The Mandalorian on nyt jo kahden kauden ajan edustanut niin sanottua vanhaa kunnon Star Wars -fiilistelyä mielenkiintoisten tarinoiden, kiehtovien hahmojen ja tyylikkään visuaalisen ilmeen kanssa. Muut Star Wars -sarjat ovatkin olleet laadullisesti sitten aikamoista vuoristorataa suuntaan jos toiseen. Sen takia muutamaan otteeseen viivästynyttä The Mandalorianin kolmatta kautta onkin odottanut mielenkiinnolla. Pitääkö upea sarja edelleen pintansa, vai onko sekin murtunut Mikki Hiiren hirmuvallan alla?

Panostus sarjaa kohtaan on ainakin vaikuttava. Kolmannelle kaudelle pidettiin avajaisjuhla Helsingin Tennispalatsissa, missä pienen teemallisen tarjoilun ohella kauden ensimmäinen jakso näytettiin iSense-salissa.

The MandalorianThe Mandalorian
Tämä on mainos:

Grogu on liittynyt takaisin Din Djarinin (Pedro Pascal) seuraan. Parivaljakon matkaa vie tällä kertaa eteenpäin Din Djarinin tavoite saada Mandalorian-killan hyväksyntä takaisin. Tätä varten he joutuvat palaamaan mandalorianien kotiplaneetalle. Luonnollisesti tänne pääseminen vaatii kuitenkin useampia sivutehtäviä ja henkilöiden tapaamista ympäri monipuolista universumia.

Heti avauskohtaus tekee selväksi, että tuotantoarvojen ohella myös sarjassa aikaisemmin nähty asenne on läsnä kolmannella kaudella. Vaikka kaikki palaset laadukkaaseen kerrontaan ovat olemassa, ja sarjalla on hyvä maine jo entuudestaan, kolmannen kauden ensimmäisestä jaksosta on aistittavissa suorituspaineita ja pakonomaista fanien huomioimista. Noin 35 minuutin mittaiseen jaksoon on nimittäin ahdettu liikaa tapahtumia ja hahmoja, mikä tekee kerronnasta hätäisen ja loppuratkaisusta sekavan. Aikaisempien osien mukaista ja päähahmon asennetta peilaavaa rauhallista, harkitsevaa ja hetkessä olevaa tunnelmointia jää hieman kaipaamaan.

Vähäsanainen Mandalorian hoitaa tilanteen kuin tilanteen kylmän viileästi, mutta hahmoon saadaan sopivaa ristiriitaa pakottavasta tarpeesta saada kiltansa hyväksyntä takaisin. Pedro Pascal vetää roolinsa Mandalorianina tuttuun tapaan maltillisesti ja harkitsevasti. Kypärän läpi välittyvät hahmon tunnetilat ja aikeet yllättävän vahvasti, ja suhde Grogu-olioon on toiminnan keskellä edelleen hauskan sympaattinen ja tasapainottava elementti. Kolmannen kauden ensimmäinen jakso tuo takaisin myös muutamia aikaisempien kausien hahmoja, ja yllättää viimeisimpien Star Wars -elokuvienkin vierailla. Myös vihjailut myöhemmin paluun tekevistä hahmoista ja tiettyjen henkilöiden kohtalosta lupailevat jatkosta mielenkiintoisia aikoja.

The Mandalorian
Tämä on mainos:

Jakson visuaalinen ilme yhdistelee onnistuneesti käytännön tehosteita digitaaliseen taiteeseen. Kokonaisuus on todella tasokas ja taipuu onnistuneesti isojen hirviöiden kaatamisesta avaruustaisteluihin ja katuammuskelusta näyttäviin scifimaisemiin vetäen vertoja ison rahan elokuvalle jopa elokuvateatterissa katsoessa. Erilaisten olioiden kirjo on laaja ja näiden maskeeraus erittäin taitavaa. Tosin piraattijoukon taustalla olevan trandoshanilaisen kasvot ovat häiritsevän elottomat ja naamarimaiset liikkuvista silmäluomista huolimatta.

The Mandalorianin kolmas kausi alkaa tutun turvalliseen ja laadukkaaseen tapaan. Vaikka asenne ja ilme ovat kohdillaan, on tekijöillä selvästi ollut pieni paine saada homma onnistumaan kolmannen kerran. Tästä johtuen kiireen tunnetta on kerronnassa havaittavissa, mikä hieman järsii aikaisempaa tunnelmointia. Mutta eiköhän tämäkin pieni kömmähdys saada kuosiin tulevien jaksojen avulla. Ainakin jään jatkoa odottamaan mielenkiinnolla tällä tiellä.

The MandalorianThe Mandalorian
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä