Star Wars Battlefrontin tie julkistamisesta kauppojen hyllyille asti on ollut yhtä töyssyinen kuin Sullustin maasto. Faneilla on ollut rankkaa. Star Wars Celebration -tapahtumassa näytetty traileri nosti odotukset kattoon, pelin karttojen lukumäärän paljastaminen oli suuri pettymys, mutta betatesti palautti jälleen uskon pelin mahdollisuuksiin. Nyt on vihdoinkin aika selvittää, onko EA:n valtava satsaus DICE:n projektiin ollut rahojen väärti ja onnistuuko peli vastaamaan Star Wars -fanien odotuksiin.
Aloitetaan siitä suuresta möröstä, jonka useat ovat nostaneet pöydälle betan jälkeen: Star Wars Battlefrontista ei löydy yhtä syvällisiä mekaniikkoja kuin muista nettiräiskinnöistä. Pelissä ei ole mukana monipuolista perk-järjestelmää, tapoista saatavia bonuksia, aseiden päivityksiä tai vaatekertojen muokkausta ja parsimista. Avaruusaluksillakaan ei päästä suuresti riehumaan, pois lukien Walker Assaultissa ja Supremacyssä nähtäviä kohtauksia. Tärkeimmät taistelujen aikana nähtävät erikoisesineet ripotellaan satunnaisesti ympäri kenttiä, jonka myötä huonoimmallakin pelaajalla on yhtä hyvät mahdollisuudet muuttua Darth Vaderiksi kuin ottelun tähdelläkin. Kahinoita käydään neljällä eri planeetalla, jotka ovat Hoth, Tatooine, Sullust ja Endor. Vaikka nämä eroavat toisistaan suuresti suunnittelultaan ja estetiikaltaan, olisin silti kaivannut pari planeettaa enemmän.
Nyt kun kaikki nämä moitteet on saatu pois alta, voidaan siirtyä itse asiaan. Star Wars Battlefront on nimittäin tämän vuoden parhaita räiskintäpelejä, ja sen toiminnan kanssa pääsee nopeasti sinuksi. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että tämä muistuttaa todellakin Battlefront-sarjan pelejä. Vastakkain ovat tietysti kapinalliset sekä paha imperiumi, jotka ottavat toisistaan mittaa erikokoisissa kärhämissä. Kaverin kanssa voi myös räiskiä yhteistyössä, mutta tämä pelimuoto jää selvästi kilpailullisen moninpelin jalkoihin.
Ennen matsia valitaan rotu, joita on tarjolla Rodianeista Twi'lekeihin. Hahmon luomiseen jälkeen löytää itsensä pian keskeltä laseraseiden ammuksia viliseviin taistelukenttiin, jotka pohjautuvat alkuperäiseen Star Wars -trilogiaan. Vaikka pelissä ei siis päästä kilpailijoiden tasolle hahmon muokkauksessa, voi jokaiseen taistoon valita kolme erilaista erikoisvarustetta Star Cardien avulla. Nämä kortit voivat sisältää vaikkapa rakettirepun tai Cycler kiväärin. Varusteita voi käyttää kaikissa pelimuodoissa ja ne tarvitsevat käytön jälkeen lyhyen latautumisajan. Star Cardeissa on runsaasti variaatiota, joten niistä valittava trio vaikuttaa huomattavasti omiin taktiikoihin.
Aseet tuntuvat kuitenkin keskenään hyvin samanlaisilta, vaikka niiden ominaisuuksia voikin muokata edellä mainittujen korttien avulla. Ion Torpedon tai Homing Shotin kytkeminen kivääriin tekee toki ampumisesta hieman yksilöllisempää, mutta pitkän matkan aseeksi tarkoitetun RT-97C:n ja lähitaistelua suosivat T-21:n välillä on lopulta hieman liian vähän eroja. Toki ne poikkeavat toisistaan vaikkapa tulinopeuden ja vahingon osalta, mutta tuntuma on molemmissa samanlainen. Variaatio on avain miellyttävään räiskintäkokemukseen ja tätä saadaan juuri Star Cardien ja ympäri kenttää siroteltujen erikoisbonusten avulla. Star Wars Battlefrontissa jopa heikoimmista pelaajista saattaa tulla yhtäkkiä kentän voimakkaimpia hahmoja nappaamalla sankari-tokenin. Tällä halutaan selvästi vedota aloitteleviin pelaajiin, mutta samalla se korostaa pelikokemusta pelkkien pelimekaniikkojen sijaan. Supertarkasti painotetun kokemuksen sijaan tärkeintä on se miltä toiminta tuntuu.
Power-upien avulla voi muuttua joksikin elokuvista tutuksi henkilöksi tai vaikkapa päästä AT-AT:n tai avaruusaluksen puikkoihin. Niiden avulla voi muuttaa taistelun suuntaa nopeasti. Tämän myötä taistelut ovat arvaamattomia, mikä varmasti herättää keskustelua. Star Wars Battlefront ei anna pelaajien missään vaiheessa tuntea oloaan voimattomaksi. Hihasta löytyy aina jokin ässä, olipa se sitten erikoinen kranaatti tai vihollisten niskaan kutsuttava pommitus kiertoradalta.
Arvaamattomuus on pelin vahvuuksia, sillä pelaaminen ei ole missään vaiheessa tylsää. Toki jos vaihtaa välittömästi vaikkapa Call of Duty: Black Ops III:n pariin, voi peli tuntua hieman pinnalliselta. Syvyyttä riittää kuitenkin. Pelimuotoja on runsaasti, vaikka planeettoja ja kenttiä saisikin olla enemmän. Kausikortin ostaneille luvassa on enemmän karttoja, ja kaikki saavat onneksi ilmaisen Jakku-planeetan joulukuun puolessa välissä.
Eräs Star Wars Battlefrontin tärkeimmistä pelimuodoista on Walker Assault, joka tuo eniten mieleen Battlefieldit. Walker Assaultissa on tärkeintä on tehtävän suorittaminen, mikä vie huomion sopivasti pois perinteisestä tappomatseista. Tiimipeli on avain voittoon, mutta myös Star Cardit ovat isossa osassa. Valitettavasti kavereita pystyy valitsemaan ainoastaan yhden taisteluparikseen, eikä useiden kamujen kanssa voi muodostaa isompaa ryhmää.
Walker Assault ei ole Battlefrontin pelimuotojen ainoa tähti, sillä myös Supremacy tarjoaa runsaasti hupia. Henkilökohtaisesti nautin näistä kahdesta eniten, sillä niissä on eniten väkeä kerralla kentällä. Molemmat sisältävät hektistä tiimipohjaista ja vaihtelevaa toimintaa. Sooloilijoille käy usein kalpaten, joten yksin ei parane lähteä omille teilleen. Mikäli haluaa suurien taisteluiden sijaan rajatumpia mittelöitä, ovat Blast ja Cargo -pelimuodot parempia valintoja. Niistä löytyy enemmän klassisen kaavan mukaan suunniteltua nopeaa toimintaa. Valitettavasti tämän myötä häviää myös useita kiinnostavia mekaniikkoja, vaikkka kokonaisuus pysyy edelleen kasassa.
Hero Vs. Villains ja Hero Hunt keskittyvät nimensä mukaisesti elokuvien voimakkaiden ja ikonisten hahmojen ympärille. Ensimmäisessä nokikkain asettuvat hyvikset ja pahikset, kun taas jälkimmäisessä yhdestä satunnaisesti valitusta pelaajasta tulee sankari, jonka perään usutetaan lauma verenhimoisia palkkionmetsästäjiä. Sankarin nitistämällä pääsee sitten itse sankarin saappaisiin. Vauhtia piisaa näissä jahdeissa, eikä sankarilla juuri ole mahdollisuuksia metsästäjiä vastaan. Varsinkin saarrettuna sankari kukistuu nopeasti. Sama pätee Fighter Squadroniin, jossa käydään käytännössä valtavia kaksintaisteluja planeettojen kiertoradoilla. Nämä toimivat pikemminkin hengähdystaukoina suurempien pelimuotojen tahkoamisen lomassa.
Pienenä sivupalana toimivat myös tehtävät, joissa voi tutustua ja opiskella pelin perusteita ennen nettitaisteluita. Survival vastaa perinteistä Hordea, jossa vastaan tulee laumoittain vihollisia. Battlessa käydään tekoälyn ohjastamien kumppanien kanssa taistoon toista ihmispelaajaa ja hänen seuraajiaan vastaan. Lopulta Hero Battlessa voi vastakkain asettaa kaksi sankaria tai pahista.
Ulkoasunsa puolesta Star Wars Battlefront on uskomattoman kaunis, ja EA:n Frostbite-pelimoottori näyttää sen kanssa parhaat puolensa. Kaikki on yksityiskohtaista lasereiden aiheuttamista kipinöistä aina Endorin vehreiden lehväkattojen välistä siivilöityviin valonsäteisiin. Ei kannata kallistaa korvaansa niille, jotka kritisoivat pelin pyörivän vain 900p:n tarkkuudella konsolilla tai itkevät ruudunpäivityksen notkahtamisesta 59fps:n tienoille. Peli on yksinkertaisesti eräs kauneimmista tälle konsolisukupolvelle julkaistuista nimekkeistä. En törmännyt myöskään bugeihin juuri lainkaan, joten kokonaisuus on saatu hiottua hyvin toimivaksi.
Grafiikan lisäksi myös äänipuoli kuulostaa todella jykevältä. Tämä onkin tärkeää, sillä Star Wars -leffoissa äänet ovat erittäin tärkeässä asemassa. Lumi narskuu ihanasti saappaiden alla Hothin lumisilla lakeuksilla, Endorilla kuultavat räjähdykset jymisevät majesteettisesti ja tuuli ulvoo Tatooinen aavikoilla. Taustalla soivat John Williamsin klassiset sävellykset, jotka vaihtuvat tilanteiden mukaan.
Star Wars Battlefrontilla tuntuu olevan vastassaan koko maailma, eikä sitä pelastanut edes onnistunut betatesti. Lopullinen tuote on kuitenkin malliesimerkki siitä, millaista jälkeä Dice voi parhaimmillaan saada aikaan. Se on myös miellyttävän erilainen räiskintäpeli nykyisillä markkinoilla, sillä se panostaa tunnelmaan ja hauskaan pelikokemukseen. En ole kokenut näin hienoa Star Wars -aiheista peliä sitten Star Wars: Knight of the Old Republicin, mikä kertoo jo itsessään paljon. Star Wars Battlefrontin avulla todellakin siirtyy kaukaisiin galakseihin.