Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Split

Split

Shyamalan onnistuu yllättämään edelleen, ohjaamalla hyvän elokuvan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

M. Night Shyamalan oli kovaa valuuttaa vuosituhannen vaihteessa. Sixth Sense ja (tämän selkeästi aliarvostetuin elokuva) Unbreakable lupasivat paljon nuorelta käsikirjoittaja-ohjaajalta.

HQ

Vain muutama vuosi myöhemmin Shyamalanista oli tullut vitsi, loogisesti kestämättömien yllätyslopetusten synonyymi, jonka elokuvat painivat parhaimmillaankin keskinkertaisten tekeleiden sarjassa. Annoin kuitenkin kertoa itselleni, että Split on toista maata, paluu vanhaan loistoon, ja sitähän se onkin!

Harmillista sinänsä, että tämä uusi nousu on rakennettu käppäisen ja kuluneen konseptin päälle, joka on pahvisuutensa lisäksi myös loukkaava monipersoonahäiriöstä kärsiviä kohtaan. Elokuvan keskiössä kun on Kevin (David McAvoy), jolla ei ole pulaa sivupersoonista. Valitettavasti ainakin yksi näistä tykkää kaapata nuoria naisia ja pitää heitä vankina Kevinin kummallisessa kämpässä.

Vaarallinen "hullu" on todella kulunut ja tunkkainen konsepti. Etenkin monipersoonahäiriöiset ovat saaneet kärsiä ongelmansa mystifioimisesta elokuvissa ja televisiosarjoissa lukemattomia kertoja. Kevinillekin löytyy helposti selkeä esikuva mm. Psykon (1960) Norman Batesista.

Niin valitettavaa kuin tämä onkin, ovat tässä myös avaimet Splitin suurimpaan voimavaraan, nimittäin McAvoyn kykyyn esittää uskottavasti kokonaista hahmogalleriaa. Olen pitänyt tätä eräänlaisena uutena Ewan McGregorina, koska kieltämättä näiden maneereissa on aina ollut jotain samankaltaista, mutta nyt Splitin nähtyäni joudun ehkä kutsumaan McGregoria vanhaksi McAvoyksi, sillä oppilas on ohittanut mestarin.

Tämä on mainos:

Huikean pääroolin/roolien lisäksi Splitistä löytyy mm. It Followsin ja True Detectiven tuotantotiimeistä ammennettua ammattitaitoa, joka näkyykin selkeästi elokuvan ilmeessä ja kuvaustyylissä. Useimmat otoksista on kehystetty ja valaistu upeasti, mutta ilman keinotekoista tyylittelyä. Vaikka juonessa mennäänkin realismin rajojen tuolle puolen, vaikuttavat puitteet aina luonnollisilta.

Split jää osittain syylliseksi nautinnoksi halvan peruskonseptinsa vuoksi, ja siksi se jää myös niiltä pisteiltä, jotka sille muuten voisi hyvin antaa. Puhtaasti teknisenä suorituksena se on kuitenkin erinomainen, ja McAvoylle se on varmasti suurin ja paras leikkikenttä mitä tämä tulee näyttelijänä koskaan saamaan.

Suositellaan Unbreakablen ystäville.

SplitSplitSplitSplit
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Split

Split

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Shyamalan onnistuu yllättämään edelleen, ohjaamalla hyvän elokuvan.Ladataan seuraavaa sisältöä