Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Spede

Spede olettaa katsojan tuntevan tarinan jo valmiiksi

Elokuva ei oikein ala mistään, ei kummemmin selitä itseään eikä oikein lopukaan mihinkään. Viihdyttävä se silti on.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Suomalaisen viihteen menneiden vuosikymmenten suuri nimi oli Pertti "Spede" Pasanen (1930-2001), josta on nyt valmistunut elokuva Spede. Käsikirjoitusta on ollut tekemässä myös Tuomas Marjamäki, joka on kunnostautunut Speden elämäkerran kirjoittajana. Lopputuloksena saadaan aidosti viihteellinen elokuva, joka on tarinaltaan hämmentävän huono. Leffa nimittäin olettaa katsojan tuntevan tarinan jo ennakkoon, eikä siksi kummemmin avaa sen enempää henkilöhahmoja kuin muutenkaan taustoita tapahtumia. Tarina ei oikein ala mistään, eikä se oikein mihinkään lopu.

Elokuva alkaa ilmeisesti 1960-luvun lopusta, jolloin uransa jo jollakin tasolla vakiinnuttanut Spede (Riku Nieminen) kuokkii Näyttelijäliiton juhliin ja tapaa samalla Vesa-Matti Loirin (Aku Sipola). Sitten taistellaan rahoituksen saamiseksi, sadatellaan kriitikoita ja kuvataan yhtä jos toistakin elokuvaa räiskyvissä tunnelmissa. Avioliittokin ajautuu karille jossain vaiheessa.

Elokuva on siis enemmänkin toisiaan seuraavien kohtausten kavalkadi eikä niinkään loogisesti etenevä tarina. Tärkeintä on ehkä tuoda esiin se Speden puoli, jota ei ainakaan hänen eläessään tuotu julkisuudessa esiin. Elokuvan perusteella Spede janosi tunnustusta sitä useinkaan saamatta, ja halusi tehdä asiat lähes aina nimenomaan omalla tavallaan. Siinä sivussa hän tuli suututtaneeksi yhden jos toisenkin kollegan. Spede piti myös kauniista naisista, ja elokuva vihjaa hänellä olleen ainakin yhden suhteen, jota vaimo olisi voinut pitää omasta näkökulmastaan vähintäänkin omituisena.

Tämä on mainos:

Kaikkiaan Spede on hyvin näytelty, ajanmukaisesti puvustettu ja onnistuneesti kuvattu. Varsinkin nykyajan nuorempia katsojia saattaa harmittaa, ettei käsiteltyjä asioita taustoiteta käytännössä lainkaan. Vai onko tarkoituksena ollut innostaa lukemaan Marjamäen kirjoittama elämäkerta? Niin tai näin, puolitoistatuntisen leffan katselee mielellään varsinkin siinä tapauksessa, että on joskus tullut nähneeksi Uuno Turhapuro -elokuvia.

Spede
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä