Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Snowpiercer

Snowpiercer

Yksinkertaisesta ideasta saadaan yllättävän paljon irti

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Eteläkorealainen ohjaaja Bong Joon Ho tunnetaan nykyisin Oscar-elokuvastaan Parasite, jonka Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Tätä ennen hän ohjasi kuitenkin tieteisrainan Snowpiercer, joka perustuu Jacques Lobin ja Jean-Marc Rochetten sarjakuvaan Le Transperceneige. Leffa kansoitettiin vieläpä varsin kovilla näyttelijöillä, kuten Chris Evansilla, Ed Harrisilla, John Hurtilla ja Jamie Bellillä. Merkit ilmassa ovat siis hyvät jo ennen DVD-julkaisun katsomisen aloittamista, ja hyvähän Snowpiercer on.

Lähitulevaisuudessa ihmiskunta luulee keksineenä keinon pysäyttää ilmaston lämpeneminen. Ilmakehään lasketaan suuret määrät kemikaalia, joka jäähdyttää maapallon keskilämpötilaa. Ainetta päästetään ilmaan liikaa, ja koko planeetta jäätyy. Pieni joukko ihmisiä selviytyy ahtautumalla kokonaan omavaraiseen junaan nimeltä Snowpiercer. Aikaa myöten junaan muodostuu oma yhteiskuntajärjestelmänsä, uskontonsa ja arvojärjestelmänsä. Ja aina on niitä, joiden osa ei ole yhtä hyvä kuin toisilla.

Snowpiercerin lähtökohta on siis varsin yksinkertainen, mutta teemasta saadaan miellyttävän paljon irti. Noin lyhyesti ilmaistuna kyseessä on kuvaus junan takaosassa elävän Curtis Everettin (Evans) kapinasta, jolla pyritään väkivalloin niin sanotun paremman väen vaunuihin junan etuosassa. Matka eri vaunujen halki tarjoaa suorastaan videopelimäisen asetelman, sillä jokainen vaunu tuo mukanaan kokonaan erilaisen ympäristön omine haasteineen. En kokenut kaikkia vaunuja ja niiden tapahtumia yhtä tyydyttäviksi ja tarpeellisiksi kuin toisia, mutta toisaalta samaan aikaan aina on tarjolla jotain kiinnostavaa katseltavaa.

Tämä on mainos:
Snowpiercer

Tapahtumaympäristöstä johtuen varsinkin elokuvan alussa vallitsee hyvin ahdas ja hämärä tunnelma. Loppua kohti katsoja kuitenkin oppii, että ratkaisu on ollut täysin tietoinen, etten sanoisi suorastaan tärkeä tarinan ymmärtämisen kannalta. Vaunujen läpi taistellessa katsojan mieleen nousee joukko kysymyksiä, joihin myös onneksi vastataan. Harmillisesti varsin suuri osa vastauksista annetaan pelkän dialogin keinoin leffan viimeisen neljänneksen aikana. Olisin toivonut mahdollisuutta ymmärtää asiat itse pelkästään kuvallista ilmaisua seuraamalla. Moinen on tietenkin huomattavan vaikeaa, eikä sellaista kovin moni elokuva uskalla käyttääkään.

Loppuratkaisu tuottaa pienen pettymyksen. Toisaalta taas lopputekstejä katsellessani tulin miettineeksi, että tuskin olisin itsekään osannut vastaavaa tarinaa yhtään paremmin päättää. Joka tapauksessa Snowpiercer jättää katsojan pohtimaan muutamia varsin syvällisiä kysymyksiä, ja se on aina hyvän elokuvan merkki. Lisämateriaaleja ei ole lainkaan. Ei niitä välttämättä tarvitsekaan, mutta jonkinlainen lyhyt katsaus pohjana toimivaan sarjakuvaan ja elokuvan monikansalliseen tuotantoon olisivat olleet paikallaan.

Snowpiercer kertoo hyvin rajatun tarinan hyvin rajatussa ympäristössä, mutta käsittelee paljon lähtökohtaansa laajempia ja vakavampia teemoja.

Tämä on mainos:
SnowpiercerSnowpiercer
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Snowpiercer

Snowpiercer

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Yksinkertaisesta ideasta saadaan yllättävän paljon irti

Snowpiercer

Snowpiercer

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Omaperäiseen ideaan nojaava elokuva kaatuu liian taiteelliseen kikkailuunsa.Ladataan seuraavaa sisältöä