Suomi
Gamereactor
arviot
Sherlock Holmes The Awakened

Sherlock Holmes The Awakened on uusittu versio vuoden 2007 pelistä

Sherlock Holmes tapaa kosmisen kauhun ukrainalaisen Frogwaresin pelissä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Sherlock Holmes The Awakened

Kaksi vuotta sitten Frogwares julkaisi pelin Sherlock Holmes: Chapter One. Nyt on kuitenkin aika uusitulle versiolle vuoden 2007 pelistä nimellä Sherlock Holmes The Awakened. Innoitusta on haettu vahvasti H.P. Lovecraftin tarinoista.

Vanhan pelin pelanneilla on hankaluuksia tunnistaa Sherlock Holmes The Awakenedia, sillä oikeastaan kaikki on laitettu uusiksi suunnittelua, grafiikkaa, pelattavuutta ja kamerakulmaa myöten. Tarina on kuitenkin hyvin pitkälle se ja sama kuin ennenkin. Tämä on hyvä asia, sillä tarina oli viihdyttävä ja pelottava. Se alkaa vaatimattomasti kidnappauksella sumuisessa Lontoossa, mutta vie lopulta pelaajan Atlantin yli New Orleansiin asti.

Lovecraftin novellien malliin väkivaltaa ja hirviöitä ei usein nähdä, ja tunnelmaa luodaan erilaisilla vihjauksilla. Harmillisesti loppuratkaisu ei täysin pysty lunastamaan sille pohjustettua jännitystä.

Tämä on mainos:
Sherlock Holmes The Awakened

Tarina on kuitenkin kohtuullinen, olkoonkin, että esitystapa on ajoittain kömpelö. Liikeanimaatiot ovat nykiviä, eikä huulten liike käy yksiin puheen kanssa. Henkilöhahmot eivät ole kummoisia, ja heidän tehtävänsä on lähinnä esitellä pelaajalle pulmia ja johtolankoja. Holmesin ja Watsonin ohella kukaan sivuroolissa oleva ei erotu edukseen. Dialogi tekee tehtävänsä, mutta ei missään nimessä ole esimerkiksi Telltalen pelien tasolla.

Sherlock Holmes The Awakened

Sherlock Holmes: Chapter One esitteli joitakin mahdollisuuksia Sherlock Holmesin tutkimustyökaluiksi, mutta paljoa ei sittemmin näytetä oppineen. Pelattavuus laittaa haravoimaan ympäristöä, joka on merkitty erikseen napin painalluksella. Kun kaikki johtolangat ovat sitten koossa, on aika tehdä johtopäätöksiä niin sanotussa Mind Palacessa.

Tämä on mainos:

Kyseessä ei ole avoin maailma, mutta yksittäiset paikat ovat varsin laajoja alueita. On siis kysyttävä paikallisilta ohjeita ja seurattava maaston jälkiä rikospaikalle. Pelaaminen toimii silloin, kun pelaaja suorittaa tutkimuksia ja tekee omia päätelmiään. Mielessä tehdyt rikospaikan tapahtumien uudelleenluomiset ovat sitä parasta antia.

On selvää, että pelimekaniikat on ajateltu avoimemman maailman peliä varten. Pelin lineaarisissa jaksoissa pelaaja ei oikeastaan ajattele itse. Johdattelu tehdään siten, että Sherlock Holmesin reitille vain sattuu tarvittavat johtolangat. Pelaaja siis tuntee olonsa enemmänkin Watsoniksi kuin Sherlockiksi.

Sherlock Holmes The Awakened

Watsonilla onkin aiempaa suurempi osuus Sherlock Holmes The Awakenedissa verrattuna siihen alkuperäiseen peliin niin tarinan kuin pelattavuudenkin osalta. Watsonin sanailu Holmesin kanssa on pelin sitä parempaa antia. Yksityiskohdissa paneudutaan Watsonin palvelukseen Britannian joukoissa Afganistanissa. Onkin mukava oppia tuntemaan aiempaa paremmin juuri Watsonia.

Watsonina päästään jopa pelaamaan muutamaan otteeseen. Harmillisesti näiden muutamien toiminnallisten kohtauksien lisäksi Watsonilla pelaaminen ei eroa mitenkään Holmesista. Edes pieni eroavuus tai mahdollisuus vaihtaa kahden henkilöhahmon kesken vapaasti olisi tehnyt paljon pelikokemuksen monipuolistamisessa.

Sherlock Holmes: Chapter Onen lailla The Awakened käsittelee Sherlock Holmesin varsin haurasta psyykettä. Näin Holmes juuttuu Lovecraftin kaltaisiin painajaisjaksoihin, jolloin logiikasta ei olekaan apua. Näin ollen näitä unimaisia pulmia on pohdittava eri tavalla. Nämä peliosiot ovat lyhyitä, mutta ne tuovat mukaan sitä kaivattua pelillistä vaihtelua.

Sherlock Holmes The Awakened

Hintaa on 39,99 euroa, ja kestoa noin 12 tuntia. Näin ollen Sherlock Holmes The Awakened antaa kohtuullisen vastineen rahalle. Monin tavoin peli tuntuu laajennukselta loistavan Sherlock Holmes: Chapter Onen jälkeen, koska The Awakened rakentaa edellisen pelin pohjalle. Huonoja puolia on kuitenkin tällä kertaa aiempaa enemmän. Tämä saattaa johtua siitä, että Frogwaresin työ keskeytyi, kun työn alle tuli se uusi avoimen maailman peli.

Venäjä aloitti sodan Ukrainassa helmikuussa 2022, ja Frogwares päätti mieluummin tehdä Sherlock Holmes The Awakenedin. Suoritus on vaikuttava olosuhteet huomioiden. Samaan aikaan on sanottava, että Sherlock Holmes The Awakened ei ole oikein moderni elokuvallinen seikkailu, mutta ei myöskään klassinen osoita ja klikkaa -tyylin pelikään.

HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Kiinnostava sekoitus Cthulhua ja Sherlock Holmesia, monipuolisissa ympäristöissä on paljon tutkittavaa, johtolankojen yhdistäminen on yhtä hauskaa kuin ennenkin
-
Lineaaristen ympäristöjen johtolankojen haravointi muuttuu nopeasti tylsäksi, pulmia tai haasteita ei ole, Watsonilla pelaaminen ei muuta pelattavuutta, runsaasti graafisia ongelmia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä