Suomi
Gamereactor
arviot
Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Rouheanrapeita rikosseuraamuksia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sir Arthur Conan Doylen ikoninen Sherlock Homes -etsivä Watson-aisapareineen on päässyt 2010-luvulla unohtumattomimmin esille BBC:n Sherlock-sarjassa, jossa Benedict Cumberbatch ja Martin Freeman ratkoivat klassikkohahmojen nahkoissa rikoksia nykypäivän Lontoossa neljän kauden ja yhden erikoisjakson verran. Pelimaailman puolella Frogwares-firma on kunnostautunut Sherlock-seikkailuiden takomisessa ja julkaisemisessa, ja helmikuussa 2022 nojatuolinuuskijat pääsivät kokemaan kehutun Sherlock Holmes: Crimes and Punishments -pelin salat Switchillä.

Sherlock Holmes: Crimes & PunishmentsSherlock Holmes: Crimes & Punishments

Alun perin jo vuonna 2014 PC:lle ja muille konsoleille ilmestynyt Crimes and Punishments lähtee liikkeelle reippaalla otteella, eikä Holmes-maailman hahmoja juuri esitellä. BBC-sarjan meininkiä mukailevan näyttävän alkuanimaation jälkeen seurataan hetken ajan kliseisen takakireän Watsonin ja holtittoman Holmesin yhteisiä toilailuja, ja kohta jo mennäänkin tonkimaan ensimmäistä rikospaikkaa. Crimes and Punishments ei varsinaisesti keksi pyörää uudelleen Holmesin tai Watsonin keskinäisen dynamiikan suhteen, mutta on toisaalta kiinnostavaa, että osaltaan peli on ilmestynyt BBC:n Sherlockin suosion ollessa kuumimmillaan, ja Crimes and Punishments otti aikoinaan irtioton Cumberbatchin takkutukkaiseen Holmesiin nähden - pelin Holmes on Doylen alkuteosten hengessä iäkkäämpi ja narisevaääninen sankari omine outouksineen, ja Watson taas on tutusti tyylikäs ja hyvätapainen herrasmies.

1800-luvulle sijoittuva Crimes and Punishments tavoittaa ajankuvan hengen yksityiskohtaisten peliympäristöjen myötä, ja Switch jaksaa pyörittää hienonnäköistä peliä ajoittain värisevistä ääriviivoista ja pitkistä latausajoista huolimatta. Pelihahmot edustavat Switch-grafiikoiden ihmishahmojen yksityiskohtaisinta ja hienointa ääripäätä ainakin siihen asti, kunnes ne innostuvat liikkumaan - animaatiot ovat todella jäykännäköisiä, ja Holmesin puuskahdusmaisiin repliikkeihin yhdistettyinä meininki käy heikoimmillaan melkoisen pelipuskakomedian puolella. Kahdeksan gigan kokoinen Switch-versio pakkaa mittavan ja monipuolisen etsiväelämyksen Nintendon hybridikonsolille varsin luontevasti pitäen näyttävästä grafiikasta kiinni, mutta kääntöpuolena pitkät latausajat syövät fiilistä, kun peliympäristöstä toiseen siirryttäessä pelaaja saa odottaa tovin jos toisenkin.

Tämä on mainos:
Sherlock Holmes: Crimes & PunishmentsSherlock Holmes: Crimes & Punishments

Oman koomisen mutta kiinnostavan lisänsä kokonaisuuteen tuo sekin, että kämpiltään rikospaikkoja tonkimaan ja niihin soluttautumaan lähtevää Holmesia voi tyylitellä ja parturoida varsin vapaasti; olisi hyvin holmesmainen ratkaisu saapua into piukeana rikospaikoille aamutakkisillaan, ja parran rehottaminen ja tukan kampaaminen silmille taas perustelevat itseään tiettyihin ympäristöihin soluttautumiseen liittyvän naamioitumisen kannalta. Vaateparsien ennakkoluuloton vaihteleminen toki sinänsä sopii Sherlockin hahmon omalaatuiseen mielenmaailmaan, ja hattuvalikoimassa on tietenkin mukana se legendaarinen metsästäjälakki.

Sherlock selvittää rötöksiä ja jututtaa epäiltyjä tavoilla, joiden pelimekaniikat ovat hyvinkin tuttuja muista peleistä. Rikospaikkojen lähiympäristöä tongitaan Switchin ohjaimen L- ja R-olkapainikkeista lähtevien erikoismoodien avulla, ja tiloissa ollessaan Sherlock visualisoi jälleen BBC-sarjan hengessä rikoksen tapahtumia tai kiinnittää huomiota mustavalkoiseksi värjäytyvässä maailmassa lojuviin johtolankoihin. Filtteritehosteiden lomassa loistavien jalanjälkien katseleminen tuo mieleen Rocksteadyn Arkham-pelien salapoliisikohdat, joissa Batman seuraa konnien jättämiä jälkiä. Sherlockin löydökset tallentuvat muistikirjaan, jossa käsiteltävänä olevan tapauksen yksityiskohdat ja epäiltyjen motiivit ovat vapaasti luettavissa.

Sherlock Holmes: Crimes & PunishmentsSherlock Holmes: Crimes & Punishments
Tämä on mainos:

Valitettavasti kyseisessä opuksessa on myös hieman hämäävästi nähtävillä tulevien tapausten tuttavuuksia ja löydettäviä esineitä, jotka eivät välttämättä kytkeydy käsillä olevaan tapaukseen. Tuntuu välillä jopa siltä, että tekijät eivät ole aivan täysin sisäistäneet muistikirjan funktiota tai satsanneet ominaisuuden toteuttamiseen, sillä kirjan käyttöliittymä ja sen painikekuvat ovat lähes amatöörimäisen karua katseltavaa. Vaikka kyseessä on visuaalisesti aika pieni silmäpako, sen merkitys kasvaa suunnitteluratkaisujen omituisuuksien kanssa.

Epäiltyjen jututtaminen ja haastatteleminen eivät ole nekään aivan ongelmattomia osuuksia onnistumisistaan huolimatta. Sherlock voi tarkastella keskustelukumppaniaan vapaasti kääntelemällä kameraa oikealla tatilla ja osoittamalla vasemmalla tatilla liikuteltavalla kursorilla kiinnostavia koruja ja muita yksityiskohtia, jotka mahdollisesti herättävät lisää kysymyksiä dialogivaihtoehtojen kuuntelemisen jälkeen. Kohteen vahtaaminen ja vuoropuhelun tarkka kuunteleminen ovat toki salapoliisityön ytimessä ja siksi niin viihdyttäviä. Jutteluiden lopussa olevassa monivalintakohdassa Sherlockin täytyy sivaltaa sanansäilävaraston repliikillä, jonka sisältö nojaa äskeisen juttutuokion aikana paljastuneisiin asioihin. Tämä päätös tarjoaa kuitenkin aika tympeän loppusilauksen kiinnostaville jutteluille. Pelaaja joutuu pahimmillaan kokeilemaan vaihtoehtoja yrittäen arvailla, mikä on pelintekijöiden mielestä se sopivin sutkaisu, ja peli-ilo kärsii tässä itseään toistavassa turpasaunassa, kun pelaajan on pakko tapittaa uudestaan juttutuokion viimeisiä sanailuja uusintayritysmahdollisuutta odotellen.

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Crimes and Punishments ei varsinaisesti keksi salapoliisipelien pyörää uudestaan, mutta mainiosti tavoitettu ajankuva ja kiinnostavat rötökset pitävät meiningin plussan puolella kautta linjan. Doylen kirjallisesta perinnöstä ammentava kokonaisuus olisi voinut ehkä irrotella vähän enemmänkin, mutta lähdekirjallisuuden lusineet nojatuolietsivät arvostanevat autenttista elämystä tavoittelevaa ja Holmesin maailmalle kunniaa tekevää lähestymistapaa.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Näyttävä ulkoasu, pelaamisen ja tekemisen määrä, kiinnostavat rikostapaukset, tutkimalla ja haastattelemalla tehtävän salapoliisityön yllättävyys
-
Jäykät hahmomallit ja animaatiot, muistikirjamaisen valikon karu yleisilme, pitkät latausajat, dialogin junnaamiseksi valahtava minipeli haastattelukohtien päätteeksi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä