Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery, 2. kausi

Discovery jatkaa näyttävää mutta epätasaista matkaa korpimaissa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Star Trek: Discoveryn ensimmäinen kausi teki rohkeita vetoja uudistaakseen klassista scifi-sarjaa. Uusia katsojia houkuteltiin toimintapainotteisella sisällöllä, mutta mukana oli myös varsin mielenkiintoisia käänteitä. Kausi kuitenkin kuittasi koko pituutensa ajan alustetun Klingon-sodan viimeisessä jaksossaan todella kepeästi jättäen jatkon varsin avoimeksi.

Toisella kaudella Klingon-sodat ja vaihtoehtotodellisuudet on oikeastaan unohdettu kokonaan Discoveryn miehistön tutkiessa vihoviimeisiä korpimaita. Alus saa uuden kapteenin Christopher Pikestä (Anson Mount) tutkiessaan outoja signaaleja, joita on ilmestynyt pitkin galaksia. Michaelille (Sonequa Martin-Green) signaalien tutkinta on erittäin henkilökohtaista, sillä ne tuntuvat liittyvän jotenkin hänen yllättäen kadonneeseen velipuoleensa Spockiin.

Toinen kausi rullaa yhtä vauhdikkaasti kuin ensimmäinenkin hyödyntäen vahvasti toimintaa kerronnassaan. Muutos ensimmäiseen kauteen tulee lähinnä anteeksipyytelevästä asenteesta ohittaa ensimmäisen kauden ratkaisuja ja palauttaa takaisin jo taakse jätettyjä hahmoja. Myös jaksojen rakenne on enemmän klassisen trekkimäinen. Discoveryn miehistö tutkii enemmän jaksokohtaisia tapauksia jatkuvan taustajuonen pysytellessä maltillisemmin taka-alalla. Toisaalta sisältö on muuttunut muiden Star Trek -sarjojen realistisemman scifimäisen sisällön sijaan enemmän fantasian puolelle. Discoveryssä kun käsitellään esimerkiksi aikakristalleja.

Siinä missä Discoveryn toinen kausi ammentaa tarinaansa lisämaustetta hauskasti esimerkiksi aikaisemmista Star Trekeistä, jarruttavat sen muutamat ärsyttävät hahmot katselunautintoa entisestään. Myös yleinen kantava teema kaudelle on lypsää hahmojen menetyksellä kyllästymiseen saakka ainoastaan tehden tilanteen tyhjäksi heti perään.

Tämä on mainos:

Toisella kaudella alkuperäismiehistö toimii ensimmäisen kauden mukaisesti. Sonequa Martin-Greenin näyttelemä Michael on sarjan sankari, ja ottaa jälleen vahvan vetovastuun sarjan eteenpäin viemisessä. Martin-Greeniltä käy luontevasti hahmonsa voiman ja epävarmuuden näyttäminen. Jatkuvan tunnemyrskyn keskiössä taistelevan Michaelin kasvoilta on uskottavasti luettavissa hahmon kaikki läpikäymät tunnetilat. Tilly (Mary Wiseman) on edelleen sarjan pelle ja jopa ensimmäistä kautta ärsyttävämpi. Niinkin mielenkiintoisesti kuin hahmo on kirjoitettu, pilaavat sarjan tekijät mahdollisuudet tykätä Tillystä laittamalla hänet joka kohtauksessa esittämään täysin ilmapäätä. Toisella kaudella Tilly saa vielä hetkellisesti seurakseen vajaaälyisen kaverin, joka tekee katsomisesta lähes sietämätöntä. Muutenkin sarjan yritykset luoda kevennystä pitkitetyllä ja puhki kulutetulla huumorilla luo lähinnä myötähäpeää ja jatkuvaa silmien pyörittelyä kotisohvalla.

Star Trek: Discovery

Toinen kausi esittelee myös uusia hahmoja, jotka ovat varsin tervetullut lisä miehistöön. Muun muassa Hell on Wheels -sarjasta tunnettu Anson Mount on kapteeni Christopher Pikenä sarjan parasta antia. Klassisen charmikas hahmo on luotettavuuden kulmakivi ja luotsaa Discoveryä ihailtavan reilulla ja ymmärtäväisellä otteella. Toinen positiivisesti huomiota herättävä uusi hahmo on teknikko Jett Reno (Tig Notaro). Renon tylyhkö asenne latoo suoraan asioiden laidan eikä käytä turhia korulauseita. Hahmon luotto omaan ammattitaitoonsa ja lakoninen välinpitämättömyys on vedetty niin uskottavasti, ettei hahmosta voi kun hymysuin tykätä.

Star Trek: Discovery on näyttävin televisiosarja, mitä olen nähnyt. Jokainen jakso on kuin katsoisi ison rahan Hollywood-scifiä, eikä teknisen toteutuksen laatu notkahda kertaakaan 12 jakson aikana. Niin lavastus kuin erikoistehosteetkin ovat huipputasoa luoden todella näyttävää televisioviihdettä. Jopa kameratyöskentely kokeilee rohkeasti erilaisia kuvakulmia. ja kuvaaja on selkeästi lämmennyt hiukan liiankin villille kameranpyörittelylle. Klingonien kuminaamareita lukuun ottamatta maskeeraus on ammattimaista, mutta kärsii amatöörimäisestä suunnittelusta. Tästä kielivät esimerkiksi kuin kotitaloustarvikkeista väsätty köyhän miehen Geordi-visiiri, ja lähinnä 80-luvun marionettianimaatioista muistuttava robottihahmo Airiam (Sara Mitich).

Tämä on mainos:

Ison rahan scifi on aina tervetullutta, mutta Star Trekin ystävänäkin joudun myöntämään, että Discovery ei ole mikään itsestäänselvyys mitä onnistumiseen tulee. Jokaista hyvää asiaa kohden sarjasta löytyy moitittavaa. Positiivista on huomata, että sarja yrittää toisella kaudella selkeästi lähestyä tavanomaista trekki-kerrontaa. En kuitenkaan kauheasti uskalla odottaa kolmannelta kaudelta.

Neljälle levylle jaettu kausi sisältää kivasti lisämateriaalia. Levyiltä löytyy niin kommenttiraitoja kuin dokumentteja sarjan teosta ja jopa lyhytelokuva täydentämään jaksojen tapahtumia.

Star Trek: DiscoveryStar Trek: DiscoveryStar Trek: Discovery
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä