Suomi
Gamereactor
laitearviot

Sennheiser Momentum Wireless 4 on hintava, ja ennen kaikkea liikkuvaan käyttöön

Langatonta vastamelua liikkuvaan käyttöön.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Sennheiser Momentum Wireless 4 on hintava, ja ennen kaikkea liikkuvaan käyttöön

Saksa sai ansaitusti nenilleen toisessa maailmansodassa. Heti sodan päättymisen jälkeen kesäkuussa 1945 perustettiin Labor W-yritys, joka on vuodesta 1958 eteenpäin tunnettu Sennheiserin nimellä. Nyt tältä ikoniselta saksalaisvalmistajalta on saatu testiin vuoden 2022 mallistoon kuuluvat neljännen sukupolven langattomat vastamelukuulokkeet sisäänrakennetulla mikrofonilla.

Mustat kuulokkeet huokuvat ulkoisesti kokemusta ja laatua, mikä näkyy niin materiaalivalinnoissa kuin tarkoituksenmukaisessa muotoilussa. Kuulokepannan yläpuoli on kovaa tekstiiliä ja alapuoli kumia. Ovaalinmuotoisten kuulokkeiden ulkopuoli on kovamuovia ja pehmuste keinonahkaa. Kuuloke-elementin sisäosan pölysuoja on pehmeää kangasta.

Alle 300 gramman paino on poikkeuksellisen kevyt, mikä selittyy kuulokepannan kokomuovisella sisäosalla metallisen sijaan. Noin 60 tunnin akkukesto on tällä painolla ja erityisesti vastamelulla kelpo suoritus. Roiskesuojatut kuulokkeet eivät paina päätä, saati hierrä. Tämä korostuu erityisesti liikkuvassa käytössä, johon malli onkin erityisesti suunnattu. Tämän puolesta puhuu myös erinomainen kovakankainen kantokotelo, jonka mukana toimitetaan USB-C-latauskaapelin lisäksi myös lentokoneadapteri ja 3,5 mm kaapeli omissa taskuissaan ja kuminauhapidikkeissään.

Tämä on mainos:

Bluetooth tukee useampaa päätelaitetta samanaikaisesti, vaikka Sony Inzone H9:n harvinaista monen äänilähteen samanaikaista audiotoistoa ei tueta. Bluetooth ei tue kaksisuuntaista liikennöintiä yksittäisen bluetooth-yhteyden yli, eli mikrofonin käyttö ei onnistu samanaikaisesti stereoääntä kuunnellessa. 2,4 GHz langatonta tukea ei ole, millä ongelma normaalisti ratkaistaan. Tämä on pelaajan näkökulmasta selvästi kuulokkeiden pisin miinus.

Mikrofonin käyttö on mahdollista pelatessa liittämällä kuulokkeet 3,5 mm liitännällä äänilähteeseen, jolloin bluetooth-yhteys saadaan vapautettua kokonaan mikrofonin käyttöön. Sisäänrakennettu mikrofoni on toimiva ja luonnollisesti vaivaton käyttää, mutta se ei osaa siistiä häiriöääniä nätisti. Äänenlaadullisesti käyttökelpoinen pelikäyttöön, mutta podcasteja tai muita lauluosuuksia tällä ei kannata purkitella.

Sennheiser Momentum Wireless 4 on hintava, ja ennen kaikkea liikkuvaan käyttöönSennheiser Momentum Wireless 4 on hintava, ja ennen kaikkea liikkuvaan käyttöön

Bluetoothin käyttöönoton kanssa ilmaantui alkuun ongelmia. Kuulokkeet eivät suostuneet pariutumaan iPhonen kanssa ensimmäistä kertaa ennen kuin aktiivisen yhteyden oli katkaissut PC:n kanssa. Ongelma ilmeni ainoastaan ensimmäistä kertaa laitteita keskenään parittaessa. Myös mobiilisovelluksen bluetooth-parituksen luominen ei onnistunut alkuun ollenkaan. Syyksi paljastui yhteyden luominen puhelimen välille jo ennen mobiilisovelluksen yhteydenottoa. Hyvänä yksityiskohtana useampaa yhteyttä tuetaan samanaikaisesti, eli jo luotuja aktiivisia yhteyksiä ei tarvitse sulkea muodostaakseen yhteyden toiseen laitteeseen.

Tämä on mainos:

Mobiilisovellus tarjoaa varsin kattavat asetusmahdollisuudet kuulokkeille. Yksinkertaisen ekvalisaattorin eli taajuuskorjaimen lisäksi taajuuskentän muokkaukset voi tehdä kuuntelemalla haluamaansa materiaalia, ja tekemällä viitisen valintaa kolmen eri vaihtoehdon välillä, joista jokainen vaikuttaa välittömästi kuunteluun taajuuskorjainta konepellin alla tuuppaisemalla. Sennheisereille tyypillinen tumma ja bassovoittoinen soundi on oletuksena läsnä, jonka saa halutessaan kirkastettua ekvalisaattoria käyttämällä painamalla alakertaa parista sadasta hertistä alkaen alemmas.

Erinomaisena lisänä sovellus tarjoaa myös portaattoman vastamelun säädön sekä mukautuvan vastamelun, joka reagoi taustameluun ja sen voimakkuuteen. Säätövaralle on käyttöä, sillä vastamelu toimii liiankin hyvin. Oletusasetuksilla vastamelun voimakkuus on sen verran kova, että siitä aiheutuu omituinen tuntemus. Onneksi ei kuitenkaan sentään Sony Inzone H9:n tasoista pistelyä korvissa, jota ei päässyt edes säätämään pois. Sennheiserien kanssa tilanne ratkeaa tiputtamalla vastamelun tasoa mobiilisovelluksella alemmas, minkä jälkeen tasaiset häiriöäänilähteet pysyvät tyystin poissa kuuntelusta ilman outouksia korvien välissä. Kuuntelu on kuitenkin subjektiivista, joten vastamelun testaaminen onkin hyvä tehdä ennen lopullista ostopäätöstä.

Selvänä premium-lisänä oikean kuulokkeen pinnassa on eleohjaus. Yhtä sormea ylöspäin liu'uttamalla äänenvoimakkuus nousee, alaspäin taas laskee. Yksi painallus toimii siirtymänä toiston ja pysäytyksen välillä. Myös vastamelun ja aktiivisen kuuntelun välillä voi liikkua ja seuraavaan tai edelliseen raitaan siirtyminen onnistuu. Puheluiden aikana eleohjauksia voi käyttää vastaamisen ja päättämisen lisäksi mykistämiseen. Harmillisesti vasenta kuuloketta ei hyödynnetä ollenkaan. Ehkä seuraavaan malliin ja vielä ohjelmoitavan eleohjauksen kanssa?

350 euron vastamelukuulokkeista paistaa kokonaisuudessaan pitkä kokemus ja tekemisen historia, mikä johtaa poikkeukselliseen pitkään plussarivistöön. PC- ja konsolipelaajan näkökulmasta kuulokkeet jättävät kuitenkin vielä parantamisen varaa, sillä mikrofonin käyttö ei onnistu pelatessa langattomasti. Muut listatut miinukset ovat tähän verrattuna pieniä kauneusvirheitä. Momentumit ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu liikkuvaan käyttöön, ja siihen ne ovat arvosanaansa pykälän parempi valinta.

Sennheiser Momentum Wireless 4 on hintava, ja ennen kaikkea liikkuvaan käyttöön
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Mukavat, akkukesto, äänenlaatu korjattuna, 3,5 mm, roiskesuojaus, kantokotelo, eleohjaus, portaaton vastamelu, sovellus
-
Tumma oletussoundi, ei 2,4 GHz yhteyttä, ei kuulokemikrofoniksi pelikäyttöön, mikrofonin häiriönsuodatus, eleohjaus vain oikeassa kuulokkeessa, parituskömpelyydet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä