Lyhyesti sanottuna Scribblenautsin idea ei ole ainutlaatuinen. Tarkoitus on ratkaista fysiikan lakeihin pohjautuvia ongelmia, kuten puhaltamalla tuulettimen avulla ilmapallot päin saksia, jotka puhkaisevat palloset. Scribblenauts tekee kuitenkin kaiken niin kekseliäästi, ettei kilpailijoilla ole mitään saumaa pärjätä.
Pelaajaa ei juuri rajoituksilla piinata. Ongelmat ratkaistaan keksimällä esine, millä kukin pulma ratkeaisi kätevimmin, ja sitten kirjoitetaan sen esineen nimi. Välittömästi moinen kapistus ilmestyy maailmaan ja tekee juuri sen mitä pelaaja haluaakin. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, homma todella toimii: käytettävistä esineistä löytyy niin harakka, zombie, pizza, höyryjyrä kuin laserkiväärikin, ja kaikkien härpättimien sovellustapoja on lukemattomia.
Scribblenauts on rakennettu valtavan esinekirjaston päälle, joka kertoo pelille miten mikäkin esine käyttäytyy ja reagoi. Kaikki puusta valmistettu voi roihahtaa liekkeihin tai päätyä termiittien kitoihin, villieläimet karttavat tulipaloja, zombin purema tekee muista ihmisistä zombeja, teleporttilaitteet nakkaavat satunnaiseen suuntaan satunnaisen matkan, ja niinpoispäin. Käytännössä ne esoteerisemmatkin esineet toimivat kuten voisi olettaakin, mutta ennen kaikkea niiden ketjuttaminen on oleellista. Lammessa uiva vampyyriherra Dracula ei luonnollisestikaan tykkää valkosipulista, joten nakkaamalla letin moisia karkoittimia veteen on varma tapa häätää talttahammas matkoihinsa.
Scribblenautsin kenttiä voi samota missä järjestyksessä haluaa. Ne on jaettu kymmeneen maailmaan, joissa kussakin on 22 rataa. Nämä puolestaan on jaoteltu aivopähkinöihin ja toimintatehtäviin. Puzzlet ovat yleensä aika ilmiselviä ratkaisuiltaan, mutta toimintapätkissä pyritään käsiksi kentässä olevaan tähteen. Alussa tehtäviin löytyy miljoona erilaista lähestymistapaa, mutta pian vaikeustaso kasvaa huimasti. Kentän läpäistyään pelaaja voi ottaa haasteen vastaan ja yrittää suorittaa saman tehtävän kolmesti käyttämättä yhtään esinettä kahta kertaa. Nämä haasteet todellakin kysyvät älliä.
Scribblenautsin ulkoasu on yllättäen myös aika herttainen. 5th Cell on animoinut kaikki hahmot ja esineet kuin ne olisi kaapattu vahanukkeanimaatiosta. Tämä nopeuttaa pelin pyörimistä, mutta myös tekee pelin yleisilmeestä yhtä omaperäisen kuin sen toteutuksesta.
Löytyy pelistä moitittavaakin. Ohjailtavuus kärsii tarkkuuden puutteesta, mikä tekee tiukoista tilanteista hankalia. Toinen pikkuinen marinan aihe on esineiden massa, sillä kaikki tavarat tonnijyrästä keijukaiseen painavat saman verran. Se vain täytyy osata ottaa pelatessa huomioon, että pingviini voi raahata helikopterin mereen. Pelissä on myös runsaasti bugeja, mikä on vapaamuotoisuuden huomioiden odotettavaakin: on mahdotonta vaatia DS:n kokoiselta konsolilta tarkkaa fysiikanmallinnusta, joka toimisi moitteettomasti joka tilanteessa.
Nämä ovat kuitenkin pikkujuttuja pelissä, joka on käsittämättömän omaperäinen ja erittäin addiktoiva. Mikä tekee Scribblenautsista niin lumoavan on sen pulmien selkeä loogisuus, vaikka tulokset ovatkin usein odottamattomia. Juuri sen vuoksi neuvoisin ihmisiä kokeilemaan itse mitä mielikuvituksekkaampia ratkaisuja ja katsomaan mitä tapahtuu sen sijaan, että luntattaisiin netistä löytyvistä ohjeista valmiit ratkaisut kaikkeen. Vinkit paitsi tuhoavat kokeilemisen tuoman hauskuuden, myös pilaavat pelin suurimman vahvuuden: ei ole vain yhtä tapaa ratkaista Scribblenautsin ongelmia.