Gamereactor ei saanut testiinsä uutta S-Peniä, jota Samsung myy S21 Ultralle. Ei myöskään ollut mahdollista saada mukaan S-Penille tarkoitettua koteloa.
Samsung Galaxy S21 Ultrassa teknologiset edistysaskeleet eivät ole se, joka määrittää Samsungin uutta lippulaivamallien sarjaa. Puhelinmarkkinat ovatkin jo siinä vaiheessa, ettei valmistaja pysty tekemään uudella mallillaan vaikutusta nimenomaan teknologisella teholla. Muua muassa siksi Samsung kokeilee esimerkiksi taittuvia puhelimia.
Samsung kulkee selvästi valtavirtaa vastaan, ja on itse asiassa alentanut tämän vuoden mallin hintaa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että toisin kuin Applella, mukana ei ole laturia. Kaapeli on kuitenkin mukana. Onko siis säästelty väärissä paikoissa? Lyhyt vastaus on "ei", ja on myönnettävä, että tämä uusi malli tekee viime vuoden mallin tarpeettomaksi.
S20 Ultran malliin Samsung ei ole tehnyt suuria muutoksia värivaihtoehtoihin, ja takaa laite on mattamustaa kaikkialta. Kuori on mustaa alumiinia, ja näyttö on hieman kaareva. Puhelin on kaikkiaan erittäin huomaamaton, mutta näyttää silti erittäin ammattimaiselta. Painoa on 227 grammaa, IP68-sertifiointi vettä ja pölyä vastaan, loistavat stereokaiuttimet, 5G-antenni, langaton PowerShare ja lataaminen aina 25 W asti. Muistia ei kuitenkaan voi laajentaa SD-kortilla. Pienemmässä S21-mallissa tämä oli ymmärrettävää, mutta Ultra-mallissa pitäisi olla mukana kaikki. Siksi moinen ei käy laatuun.
Näyttö on 6,8" Edge QHD + Dynamic AMOLED 2X, joka kerrotaan valmistetun Samsungin Infinity-O-standardin mukaisesti. QHD + mahdollistaa resoluution 3200x1440p, ja sitten vielä adaptiivinen 120 Hz virkistystaajuus. Lisäksi mukana HDR10 + ja pikselitiheys aina 515 ppi saakka. Adaptiivinen virkistystaajuus voi mennä akun säästäminen mielessä jopa lukemaan 10 Hz riippuen siitä, mitä käyttäjä on tekemässä.
Samsungin näytöt eivät ehkä ole sitä parasta pikselitiheyden osalta, mutta muuten firma jatkaa maailman parhaiden älypuhelinpaneelien tekemistä. Tämä johtuu pääosin väreistä ja kirkkaudesta aina 1500 NITSiin saakka. Mukana on myös Gorilla Glass Victus, ja kuten sanoin, näyttö on hieman kaareva. Tehoste on kuitenkin hyvin maltillinen, ja näyttöä voi hyvin ajatella aivan tasaisena.
On aika tehdä vertailu saatavilla olevan Exynos 2100:n, ja Yhdysvalloissa käytössä olevan Snapdragon 888 -version kesken. Erot ovat hyvin pieniä.
GeekBench 5 single-core:
Exynos 2100: 1101
Snapdragon 888: 1125
GeekBench 5 multi-core:
Exynos 2100: 3729
Snapdragon 888: 3699
AnTuTu 8:
Exynos 2100: 678955
Snapdragon 888: 701343
Snapdragon on siis edelleen hieman parempi, ja onkin ikävää joutua käyttämään edes hieman huonompaa versiota. Toisaalta Samsung on selvästi parantanut Exynosia. Ytimet on kellotettu korkeammalle, taajuus on korkeampi, ja tämä siitä huolimatta, että TDP pysyttelee molemmissa samana. Lisäksi saatavilla on vähintään 12 GB LPDDR5 RAMia, mutta sen voi päivittää lukemaan 16 GB RAMia. Onko moinen tarpeellista? Ei missään tapauksessa, ja jopa 12 GB RAMia on tarpeettoman paljon. Toisaalta tämä malli on Ultra, joten lukeman ei pitäisi alkaa 12 GB:stä.
Akku on edelleen 5000 mAh, ja testiin saamastani luurista irtosi intensiivisellä käytöllä kahdeksi päiväksi kestoa. Mukana on nyt myös aiempaa suurempi sormenjälkitunnistin, joka toimiikin paremmin kuin koskaan ennen. Se ei ole yhtä nopea kuin optinen versio, mutta yhdistää silti paremman turvallisuuden ja paremman nopeuden. Valittamisen aihetta ei siis aidosti ole.
Kamera on todennäköisesti se syy, mikä rohkaisee hankkimaan nimenomaan Ultra-version. Mukana on päivitetty 108 megapikselin f / 1.8 26 millimetrin wide kera optisen vakaajan, täydet kaksi telefotolinssiä ollen 10 megapikseliä f / 4.9 240 millimetrin periskooppilinssillä ja 10x zoomilla, ja sitten standardi 10 megapikselin f / 2.4 70 millimetrin linssi. Lopuksi mukana on 12 megapikselin f / 2.2 13 millimetrin 120 asteen ultrawide. S21 Ultra mahdollistaa videon tallentamisen tasoilla 8K / 24 fps, 4K / 30 / 60fps, 1080p / 30/60 / 240 fps tai 720p / 960 fps. Selfie-kamera on 40 megapikseliä. Mukana on myös laserperusteinen autofokussensori.
Pixel ottaa todennäköisesti nopeasti parempia kuvia, ja iPhone mahdollisesti tallentaa parempaa videota. Samsungin malli on kuitenkin paras välimalli kaiken tekemiseen hyvin. Värit, valaistus, tarkkuus ja niin edelleen parantuvat joka vuosi. Kamera toimii hyvin, ja tehokkaasti. Kaikkiaan mukana on paljonkin erilaisia ohjelmistoja kuvaajaa auttamassa, kuten Single Take, Director's View, tuunattu Night Mode ja niin edelleen.
Ultra tarjoaa parasta, mitä Samsungilla on tarjota. Kyseessä on ehkä se kaikkein varmin Android-puhelinvalinta markkinoilla. Laturi puuttuu, eikä SD-kortille ole omaa paikkaa, ja tallennustila alkaa vain 128 GB:n lukemista. Kyseessä on kuitenkin se paras kallis puhelin, ja mitään muuta mallia on vaikea suositella.