Suomi
Gamereactor
ennakot
Rock Band 3

Rock Band 3

Harmonix määritteli musiikkipelit muutama vuosi sitten Guitar Herollaan. Sittemmin studio jätti kitarasankarit taakseen ja loi Rock Bandin, pelin kokonaisen bändin ympärille. Nyt on tullut aika ottaa seuraava askel eteenpäin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

28. päivä lokakuuta on ruikuttajille vaikea päivä. Tiedättehän sen iänikuisen hokeman "miksette saman tien hankkisi oikeaa kitaraa". Koska kohta me sen teemmekin. Vaikka Harmonix itse edelleen väittää tehneensä vain pelin, alkavat Rock Band 3:n uudet soittimet, etenkin kitara ja koskettimet, tulla niin lähelle todellisuutta kuin mahdollista. "Break on Through", laulaa The Doors samalla kun ihka oikea läpimurto on epäilemättä tapahtumassa musiikkipelien lajityypille.

Testatessani Harmonixin Rock Band 3:a Bostonissa löysin kaksi uutta kitaramallia, jotka kolahtivat kunnolla - puolihullu kitara-amatööri kun olen. Toinen niistä on muovinen, toinen oikea. Fenderin Mustang-replikassa on 102 muovinappulaa, Stratocaster on puolestaan varustettu oikeilla kielillä sekä mahdollisuudella plugata soitin oikeaan vahvistimeen. Näitä käytetään Rock Band 3:n uudessa Pro-pelitilassa, jossa viiden väritetyn nappulan sijaan pelataan kokonaisen kitaran kaulalla.

Rock Band 3
Daniel Sussman, Rock Band 3:n projektijohtaja, esittelee ylpeänä uusia soittimia.

Pro-moodi on vaikea. Se on todella haasteellinen jo helpolla vaikeustasolla. Koen takaumia kuherruskuukauteeni ensimmäiseen Guitar Heron kanssa, kun silmäni hyppivät edestakaisin kitaran ja telkkarin välillä. TV:n ruudulla sekä symboli että luku juoksevat kaulan yli pyytäen minua näppäilemään kolmatta kieltä neljännessä välikössä. Kuvittele tabulatuureja, jotka on käännetty 45 astetta myötäpäivään. Medium-tasolla pelaajalle annetaan esimakua soinnuista - ne esitetään visuaalisesti omalla tavallaan, joka näyttää miten sormet asetellaan.

Tämä on mainos:

Suurimman vaikutuksen minuun tekee se, miten sulavasti sormet kielillä kääntyvät luvuiksi ruudulla. Tiedän, että voin aina painaa sormen kielelle ja vaihtaa otettani, jos teen virheen. Ruudulla, kitaran kaulan vieressä, on myös soinnun nimi, mikä on miellyttävä apukeino vasta opettelevalle musikantille. Kaiken kaikkiaan tuntuma uusilla kitaroilla on äärimmäistä luksusta ja kokemuksena paljon enemmän kuin tavallinen peli.

Kosketinsoitin on myös hyvin viihdyttävä ja antoi samalla Harmonixille mahdollisuuden valita kappaleita useammalta genreltä ja aikakaudelta. Koskettimilla on yhtä nautinnollista soittaa sekä The Doorsin 60-luvun pörröiset syntikat että 20 vuotta myöhemmin levytetyt The Curen syntsasoolot. Koskettimet yltävät kahden oktaavin korkeuteen ja niistä löytyy näppäin pitkien sävelien overdrivelle ja filtteröinnille. Jälleen pelaaja voi vain pimputella oikeaa väriä tai todella soittaa ihan itse.

Kosketinsoitin on pitkään toivottu lisäys lajityyppiin, joten kehittäjät ovat ottaneet sen vakavissaan. Koskettimet ovat leveät, niissä on hyvä tuntuma ja koko koskettimisto tuntuu enemmänkin oikealta instrumentilta kuin vain pelkältä peliohjaimelta. Pelissä on aloittelijoille tarkoitettu vaikeustaso, jossa tarvitsee vain painaa kosketinta tietyn värialueen sisällä. Taitojen karttuessa haastetta voi nostaa aina realistiselle Pro-tasolle asti. "Ammattilaisten" on seurattava tarkasti sekä sointuja että yksittäisiä nuotteja.

Rock Band 3
Koskettimien tuntuma on hyvä. Aloittelijoille riittää, että painaa kosketinta värialueen sisällä.
Tämä on mainos:

Rumpaleille on luvassa uusi lautanen leikkikaluksi, ja myös rumpusetin takana saa tehdä tosissaan töitä, kun rohkenee soittamaan Pro-tasolla. Toisaalta peli ei hylkää niitä miljoonia pelaajia, jotka omistavat jo nykyisiä soittimia. Vanhat soittimet toimivat kaikkialla muualla paitsi Pro-tilassa.

Soittimien lisäksi Harmonixille kappalevalikoima on suuri ylpeydenaihe. Tekijöiden mielestä se saattaa olla parasta, mitä maa päällään kantaa. Puheet ovat tietysti aina puheita, mutta kun mukana on kaikkea The Curesta Tokio Hoteliin, Diosta Ozzyyn ja David Bowiesta HIMiin, ei laatumusiikista tule ainakaan pulaa. Lisäksi pelistä on pääsy noin 2000 ladattavaan biisiin, jotka odottavat netissä. Siinä on jo kohtuullisesti valinnanvaraa.

Ei ole liioiteltua sanoa, että musiikkipelit muuttuvat genrenä rajusti ensi syksyyn mennessä. Kun Harmonix kertoo, että myös aiemmin Rock Bandissä julkaistut kappaleet nauhoitetaan ehkä tukemaan Pro-kitaraa ja koskettimia, tulevaisuus näyttää ruusuiselta.

Jätän Harmonixin viisiprosenttisesti käsikivussa, 95-prosenttisesti haluten lisää ja Bohemian Rhapsody soiden pirullisella toistolla päässä. Haluan oppia soittamaan paremmin koskettimia, oppia kitarakappaleita tosissaan ja tutkia läpi lopun soittolistasta. Haluan kuulla enemmän uutta rumpusettiä ekstrapelleillä ja laulaa enemmän kappaleita harmonisesti. Ja ennen kaikkea, haistatan pitkät kaikille ruikuttajille. Nyt otetaan tosissaan.

[Käännös: Jori Virtanen, Kimmo Pukkila]

Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
Rock Band 3
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

9
Rock Band 3Score

Rock Band 3

ARVIO. Kirjoittaja Jonas Elfving

Harmonix mullistaa musiikkipelit jälleen. Rock Band 3 pääsee lähemmäs oikeaa soittamista kuin koskaan aiemmin, mutta samalla peli on monipuolinen ja helppokäyttöinen.Ladataan seuraavaa sisältöä