Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Risen

Risen

Rehellisen kristillinen elokuva Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Nykyään monissa elokuvissa on jokin poliittinen tai uskonnollinen sanoma, jota ei kuitenkaan tuoda esille suoraan. Risen ei tällaista tee: kyseessä on rehellisen kristillinen elokuva Jeesuksen ylösnousemuksesta Uuden testamentin innoittamana.

HQ

Opiskelin muinoin yliopistossa latinan kieltä, ja suoritin joskus tentin roomalaisesta sotataidosta. Niin ikään aikakauden erilaisista teloitustavoista muistan lukeneeni mielenkiinnolla. Näin ollen en ole aivan samalla lähtöviivalla niin sanotun tavallisen katsojan kanssa silloin, kun elokuva käsittelee ajanlaskun alun Etelä-Eurooppaa. Yleensä tämän huomaa siitä, että pidän näkemästäni leffasta ehkä hieman enemmän kuin tiukan objektiivisesti tarkasteltuna olisi aihetta.

Roomalainen tribuuni Clavius (Joseph Fiennes) tekee varsin epämiellyttävää järjestyksenpidollista työtään Juudeassa vuonna 33 jKr. Maaherra Pontius Pilatus kutsuu hänet luokseen pyytäen huolehtimaan kansankiihottajasta, joka juuri naulittiin ristiin. Teloitusta valvomaan määrätty Clavius pääsee näin todistamaan Jeesuksen kuoleman. Ruumis kuitenkin katoaa haudastaan, jolloin Clavius saa tehtäväkseen jäljittää, mihin kuolleen kansankiihottajan opetuslapset ovat opettajansa ruumiin piilottaneet.

Ajatus ylösnousemuksen selvittämisestä roomalaisen sotilaan näkökulmasta on mukavan tuore. Se tarjoaa harrasta juutalaista paremman samaistumiskohteen nykyajan katsojalle. Itse tarina on pääasiassa kerrottu hyvin, eikä erityisiä yllätyksiä ole luvassa. Harmillisesti ohjaaja ei ole osannut korostaa oikealla tavalla huippukohtia katsojan ymmärrykseen luottaen. Kaikkein vaikuttavimmassa kohtauksessa tribuunille selviää, että hän katselee silmästä silmään ylösnoussutta Jeesusta. Ohjaaja on päättänyt alleviivata asiaa vuorottelemalla otoksia ristillä riippuvan ja edessä seisovan Jeesuksen välillä. Moisen olisi voinut hoitaa Blade Runner 2049 -tyyliin: asiaa ei hierota katsojan naamaan, vaan pitkillä otoksilla annetaan riittävästi aikaa ymmärtää homman nimi. Risenin ohjaajan ratkaisu henkii epäluottamusta katsojan kykyyn ymmärtää näkemänsä, ja se on harmillista.

Hyvin alkanut kylmän ammattitaitoisen sotilaan muotokuva murtuu noin puolivälissä, ja siitä eteenpäin kokonaisuus muuttuu harmillisella tavalla saarnaavan oloiseksi. Pitkän uran Rooman armeijassa tehnyt sotilas ryhtyy melkein heti ylösnousseen Jeesuksen tavattuaan sotilaskarkuriksi, mikä on erittäin epäuskottava juonenkäänne. Olisi ollut huomattavasti parempi, jos tribuuni olisi loppuun asti tutkinut asiaa juuri siinä roolissa, missä hän työnsä aloittikin. Elokuvan loppuratkaisu on onnistunut, mutta se ei täysin riitä paikkaamaan kerronnan otteen herpaantumista leffan jälkipuoliskolla.

Tämä on mainos:

Elokuvaan on selvästi käytetty niin rahaa kuin asiantuntemustakin. Lavasteet ja asusteet näyttävät juuri siltä kuin pitääkin, ja jopa elokuvan aloittavan toiminnallisen kohtauksen roomalainen sotataito tuodaan ansiokkaasti esiin. Myös ristiinnaulitsemisella teloittaminen on esitetty ehkä kaikkein parhaiten elokuvahistoriassa. Musiikki tuo mieleen muinaisen Kuningasten kuningas -elokuvan vuodelta 1961, ja oletan ratkaisun olevan tietoinen. Kaikki tämä auttaa katsojaa virittymään oikeaan ajanlaskun alun tunnelmaan.

Näyttelijöiden suoritukset ovat kautta linjan asiaankuuluvan hillittyjä. Harmillisesti mikään ei myöskään erityisesti erotu joukosta. Ennen kaikkea Joseph Fiennesin tribuuni ei syystä tai toisesta nouse odottamallani tavalla etualalle hahmona. Tuntuu enemmänkin siltä, että elokuvan päähenkilö vaihtuu puolivälissä, sillä keskushahmoksi nousee Jeesus. Olisi ollut parempi noudattaa loppuun saakka jo alussa valittua linjaa painottaa nimenomaan roomalaisen sotilaan näkökulmaa.

Lisämateriaaleina tarjoillaan odotettu kattaus kulissien taakse. On kommenttiraitaa, poistettuja kohtauksia, tekijöiden haastatteluja ja niin edelleen. Mitenkään tarpeellisina ei lisämateriaaleja voi pitää, sillä kaikki tarvittava on onnistuttu esittämään jo elokuvassa itsessään.

Risen on perinteitä kunnioittava suurella rahalla tehty kristillinen elokuva Jeesuksen ylösnousemuksesta. Harmillisesti mukavan riuskasti alkanut ote höltyy puolivälissä, jota onnistunut loppuratkaisu hieman paikkaa.

Tämä on mainos:
RisenRisenRisenRisen
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Risen

Risen

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Rehellisen kristillinen elokuva Jeesuksen ylösnousemuksesta.Ladataan seuraavaa sisältöä