Suomi
Gamereactor
arviot
Rise of the Triad

Rise of the Triad: Ludicrous Edition jäi harmillisesti ilman moninpeliä

Kaapissa on vaarallinen kultisti!

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Vuonna 1995 julkaistu Rise of the Triad on nykyään kulttimainetta nauttiva hienoja muistoja herättävä räiskintä. Pelin tarina on mielenkiintoinen. Alun perin ROTTia suunniteltiin suoraksi jatko-osaksi Wolfenstein 3D:lle ja itse asiassa jopa pyörii wanhan kunnon wolfin parannellulla pelimoottorilla.

Peli sai kuitenkin kirveestä ennen aikojaan mahdollisesti siksi, että kehittäjät - muuan John Romero etunenässä - halusivat keskittyä Doomin kehittämiseen ja julkaisemiseen. Vasta tuomiopäivän jälkeen koitti paluu ROTTin pariin, mutta aika ei ollut vanhalle pelimoottorille armollinen. Samaisena vuonna 1995 julkaistiin myös ensimmäiset Build-pelimoottorille kehitetyt pelit, minkä lisäksi Quake polygoneineen oli jo kulman takana, joten ROTT näytti heti kättelyssä vanhentuneelta.

Karu pelimoottori ei kuitenkaan ole koko totuus. Koska yliammuttu videopeliväkivalta oli tuohon aikaan oiva keino saada huomiota, ROTT käänsi väkivaltaruuvinsa suorastaan absurdiin asentoon. Etenkin yleisesti pelilehtien ja kavereiden kautta tietoon tulleella huijauskoodilla ruudulla ei lentänyt ainoastaan veri ja suolenpätkät, vaan myös vihollisten silmämunat.

Tämä on mainos:

Peli ei muutenkaan ota itseään turhan vakavasti. Esimerkiksi hetkellisen kuolemattomuuden antava jumalmoodi muuttaa pelaajan kirjaimellisesti jumalaksi, joka löntystelee eteenpäin haukotellen ja sormenpäistään salamoita paiskoen. Jumalmoodin vastakohtana pelissä on myös koiramoodi (god <-> dog, tiedättehän), jossa pelaajahahmo muuttuu kiukkuiseksi turreksi, joka pureksii vihollisia sääriin. Koiralla pääsee myös paikkoihin, joihin tavallisella pelihahmolla ei pääse.

Muinaista pelimoottoria paikataan kekseliäillä ideoilla. Koska pelissä ei voi hypätä, eikä pelimoottori mahdollista päällekkäisiä kerroksia, kentissä on yläilmoihin sinkauttavia ponnahduslautoja ja ilmassa kelluvia harmaita palleroita, joiden päällä voi kävellä. Tämän ansiosta kenttäsuunnittelu on yllättävän monipuolista ja kekseliästä.

Tärkeintä on kuitenkin itse toiminta, ja sen viehätys ei ole vanhentunut päivääkään. Nopeatempoinen liikkuminen, hulvattoman ylilyödyt aseet ja vihollisten äänet ja animaatiot pitävät huvista huolen. Muutenkin pelin teknisiä rajoitteita on paikattu erinomaisella äänisuunnittelulla ja huumorintajulla. Jotain hauskaa ja pähkähullua on pelin jokaisessa kentässä, ja musiikki on erinomaista.

Nightdiven remasterointi on uskollinen alkuperäiselle pelille tietysti resoluutioltaan paranneltuna. Hauskana yksityiskohtana taustamusiikiksi voi valita joko alkuperäisen MIDI-raidan tai vuoden 2013 version uudelleen äänitetyn musiikin. Sisältöäkin piisaa, sillä alkuperäisen sisällön lisäksi paketissa on kokonaan uusi ja pitkä kampanja.

Tämä on mainos:

Vaan yksi iso puute ainakin konsoliversioissa on. Iso osa ROTTin viehätystä oli sen moninpeli, jota ei tässä versiossa ole. Aikalaisekseen ROTT sisälsi todella monipuolisen kattauksen erilaisia moninpelimuotoja, kuten riimujen keräilyä ja hippaa, mikä oli todella piristävää lipunryöstöihin ja kuolonotteluihin keskittyneisiin kilpailijoihin verrattuna. Ilman moninpeliään ROTT on puoliksi oma itsensä.

Kuten monille muillekin tämän ajan räiskinnälle, myös ROTTille ei kannattaisi antaa arvosanaa lainkaan, sillä pisteet riippuvat todella paljon siitä, millaiset muistot pelistä on entisiltä ajoilta. Nostalgialisä on itselleni todella suuri, joten on mahdollista, että hauskuuskin riippuu täysin pelaajasta. Teknisesti kyseessä on kuitenkin hyvä uusioversiointi kulttiklassikosta, joka valitettavasti suorastaan huutaa moninpeliään takaisin.

Rise of the TriadRise of the TriadRise of the Triad
Rise of the TriadRise of the TriadRise of the Triad
Rise of the TriadRise of the TriadRise of the Triad
Rise of the TriadRise of the TriadRise of the TriadRise of the Triad
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Toiminta on edelleen hauskaa, erinomainen äänisuunnittelu ja musiikki, hupaisa huumorintaju, paljon pelattavaa
-
Puuttuva moninpeli, varmasti monen silmiin turhankin antiikkinen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä