Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Torn Curtain

Revitty esirippu (4K) on verkkainen kylmän sodan agenttidraama

Alfred Hitchcock halusi tehdä James Bondin jalanjäljissä erilaisen agenttiseikkailun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuonna 1966 kylmä sota oli iso juttu, samoin kuin maailman kuuluisin salainen agentti James Bond. Aikakauden hengessä Alfred Hitchcock (1899-1980) päätti tehdä oman agenttitarinansa Torn Curtain eli suomeksi Revitty esirippu. Tällä kertaa keskiössä on fysiikan professori (Paul Newman), joka esittää loikkaavansa Itä-Saksaan saadakseen tärkeitä ydinasepuolustukseen liittyviä tietoja ongituksi länsimaiden tietoon. Hyvin rakennettu tarina on aihepiiri huomioiden hyvinkin hidastempoinen, ja siihen katsojan tulee ennakkoon varautua.

HQ

Tarina jakautuu tarkasti kolmeen osaan. Ensimmäinen kolmannes vietetään fysiikan professorin kihlatun saappaissa epätietoisina, keskivaiheilla liikutaan hermopainetta potevan professorin itsensä mukana ja viimeisessä kolmanneksessa tämä kaksikko hoitaa yhdessä homman kotiin. Pääpiirteissään ensin kylmän sodan salaisuuksia koetetaan hankkia rautaesiripun takaa, sitten ne tiedot hankitaan ja lopuksi paetaan takaisin rautaesiripun toiselle puolelle.

Elokuva on tehty omalla tarkoituksenmukaisella tavalla alusta loppuun, ja tämä käy ilmi viimeistään siinä vaiheessa, kun leffa on ohi. Nykykatsojalta tämä edellyttää suoranaisten tylsien jaksojen sietämistä ja luottoa siihen, että ohjaaja kyllä osaa kertoa tarinansa. Ja Hitchcockhan osaa.

4K-julkaisu on oikein hyvää laatua niin kuvan, värien kuin äänenkin suhteen. Ajan kulumisen huomaa ajoittain, sillä moneen kertaan on liiankin selvää, että kyseessä on lavaste eikä esimerkiksi aito toimisto tai oikea reittibussi. Katsomiskokemuksen voi ottaa paitsi oman aikansa poliittisen ilmapiirin muistomerkkinä, myös hyvin rakennettuna tarinana, joka nyt vain kerrotaan elokuvan keinoin.

Lisämateriaaleissa on puolen tunnin mittainen syvällinen katsaus elokuvan rakenteeseen, tekemiseen ja merkitykseen. Tämä taustoittaa hyvin juuri nähtyä elokuvaa, sillä nykykatsojalle 1960-luvun tunnelma ja poliittinen ilmapiiri eivät välttämättä ole tiedossa jo valmiiksi.

Tämä on mainos:

Revitty esirippu ei edusta Hitchcockin tuotannon kovinta kärkeä, mutta on silti kaikin tavoin ammattitaidolla tehty elokuva.

Torn Curtain
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä