Suomi
Gamereactor
arviot
Red Dead Redemption

Red Dead Redemption on sujuva länkkäriseikkailu Switchilläkin

Marstonin metkut maittavat edelleen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Villin lännen seikkailut pulpahtavat pelipuolella esiin harvoin, mutta näin tapahtuessa kyseessä on ollut poikkeuksetta kyse kovatasoisesta pelieepoksesta. Vuosituhannen alkupuolella ilmestyneet Red Dead Revolver (2004) ja Gun (2005) elävät edelleen pelipyssysankareiden muistoissa. Rockstarin julkaisema Red Dead Revolver edusti sarjakuvamaisella ylöspanollaan ja lineaarisemmalla lähestymistavallaan vuosituhannen alun pelisuunnittelua, kun taas Activisionin tallista ravaamaan lähtenyt Gun pohjusti avoimella pelimaailmallaan vaivihkaa länkkäripelien tulevaisuuden suuntaa.

Vuonna 2010 PS3- ja Xbox 360 -laitteille julkaistu Red Dead Redemption levitti pelaajayhteisön eteen ennennäkemättömän elävän ja vaarallisen erämaan, jonka vaaroja arpinaamainen John Marston (äänenä mainio Rob Wiethoff) saapuu kesyttämään astetta kuumottavampi kiristyskuvio kannoillaan. Red Dead Redemptionin pelimaailma ei välttämättä ollut Rockstarin hiekkalaatikkopelaamista tarjonneista rötöseepoksista se laajin, mutta Länsi-Amerikan aroja henkinyttä erämaata kelpasi tutkia Rockstarille ominaisen hurtin huumorin ja verisen toiminnan turvin. Rockstarin tunnetuimman pelisarjan eli Grand Theft Auto -toimintasekoilujen jalanjäljissä kyhätty seikkailu keräsi kehuja ja myyntimenestystä. Pankki pamahti vielä toisenkin kerran vuonna 2018, kun Red Dead Redemption 2 kypsytteli ylistysten ja myyntimenestyksen veroisesti avoimen maailman länkkäröintiä entistä enemmän elämäsimulaattorin suuntaan.

Bullyn (2006), Red Dead Redemptionin (2010) ja L.A. Noiren (2011) kaltaisia kiinnostavia ja uusia nimikkeitä markkinoille vielä tovi sitten syytänyt Rockstar on kuitenkin viime vuosina ollut vastatuulessa pelijulkaisujensa kanssa. Firmalle on tullut tavaksi tuuppia ikivihreää Grand Theft Auto V -peliään (2013) jokaiselle käynnistyvälle konsolisukupolvelle jättäen pelaajat odottelemaan tietoa kuudennesta GTA-seikkailusta. Syksyllä 2021 ilmestynyt, vanhoja PS2-ajan GTA-pelejä yhteen niputtanut Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition -pelikokoelma jätti toivomisen varaa bugisuudellaan ja yleisellä viimeistelemättömyydellään.

Tämä on mainos:

Seuraava kohu iskeytyi eetteriin loppukesästä 2023, kun Rockstar ilmoitti julkaisevansa Double Eleven -pelistudion käännöstyönä koodaaman Red Dead Redemptionin Playstation-konsoleille ja Switchille. Harmitus seurasi siitä, ettei kiistattomasta klassikkopelistä kyhättykään fanien toivomaa remake-uusioversiota tai edes peliä kevyesti puleeraavaa remasterointia, vaan Rockstar pamautti tutun länkkäriseikkailun sellaisenaan uusille alustoille kokonaan uuden pelin hintalapulla. Xbox-konsolien omistajat voivat rastilaatikkojen pelien taaksepäin yhteensopivuustoiminnon turvin ladata sen muinaisen Xbox 360 -version Red Dead Redemptionista muina pelaajina uusiinkin konsoleihinsa, mikä on herättänyt varsinkin Playstation-leirissä närää. Edes pelipakettiin kuuluva mainio Undead Nightmare -zombieseikkailu villin lännen maisemissa ei kyennyt hillitsemään pelaajien turhautumista, vaikka aikaa hyvin kestäneessä länkkäriseikkailussa ei olekaan mitään suurempaa moitittavaa edes vuoden 2023 mittapuulla. Tämä arvostelu perustuu elokuun 2023 puolivälissä julkaistuun Switch-versioon Red Dead Redemptionista, jonka myötä Rockstarin länkkärisarja lassoaa itsensä ensimmäistä kertaa Nintendon laitteille.

Marstonin edesottamuksia seuraava Red Dead Redemption alkaa vuodesta 1911, kun arpinaamainen antisankari saapuu Texasia henkivään New Austinin osavaltioon jäljittämään vanhoja lainsuojattomia kavereitaan. Hitaasti aukeava ja käynnistyvä tarina vaatii pelaajalta malttia ja kärsivällisyyttä, kun Marstonin motiivit ja miehen menneisyyteen kytkeytyvät kuviot aukenevat tehtävä kerrallaan. Teemoinaan muun muassa väkivaltaista kostoa, kunniaa, rikollista elämäntapaa ja rasismia sivuava tarina tekee vaikutuksen monitasoisuudellaan ja mainiosti kynäillyllä dialogillaan, joka onneksi syventää hahmoja ja pelimaailmaa muutenkin kuin toteamalla, että elämä rajaseuduilla on kovaa ja ankeaa.

Marstonin työllistäjäksi ryhtyvän Bonnie MacFarlanen (Kimberly Irion) ja antisankarin keskeiset juttelut tuovat kiinnostavasti elämän koettelemista hahmoista esiin uusia piirteitä, joita ei ehkä odottaisi paljastuvan kulmikkaiden persoonallisuuksien alla. Red Dead Redemptionin käsikirjoitus tuntuu liikkuvan hienovaraisen luontevasti eri tasojen ja tilanteiden välillä. Erään tehtävän aluksi Marston ja MacFarlane parantavat maailmaa kartanon kuistilla ohimenevän juttutuokion merkeissä, ja varsinainen homman eli karjan kotiinpäin liikuttamisen aikana hahmot huikkailevat toisilleen hevosen selästä huomioita ja ajatuksia äskeisestä rupattelusta.

Aikoinaan niin eläväinen pelimaailma on runsaassa vuosikymmenessä saanut osansa ajan hampaan puraisusta. Maastossa ja kaupungeissa liikkuu muutama varsin karu hahmomalli kerrallaan, mutta toimiva ja kiinnostava äänimaailma roolisuorituksineen tekee Red Dead Redemptionista pelinautinnon Switchilläkin. Konsolin omalla näytöllä luontomaisemien ja pikkukaupunkien katukuvasta toki ropisee muutamia yksityiskohtia pois, mutta tasaisena pysyttelevä ruudunpäivitys ja vikkelät latausajat eivät toki synny täysin kompromissittomasti. Ruskean eri sävyissä pyörivä pelimaailma on kuitenkin astetta näyttävämpi pitkälle kantavan piirtoetäisyytensä turvin, ja horisontissa kauniisti siintävät, avaruuden tuntua ovelasti luovat aavikkomaisemat kohottavat 13 vuotta sitten ilmestyneen pelin kasvoja hämmentävän luontevasti.

Tämä on mainos:

Grand Theft Auto -toimintaseikkailuja pelanneet ovat Red Dead Redemptionin kanssa kotonaan. Peli on tehtäväkuvakkeitaan ja karttaruutujaan myöten varsin samanlainen kuin Rockstarin kruununjalokivisarja, vaikka villin lännen ajankuva tietysti näkyy siinä, että paikasta toiseen ratsastellaan hevosen selässä tai vankkureiden kyydissä. Kuudestilaukeavia ja kivääreitä voi viritellä asutuskeskittymien asekaupoissa, ja lyijymyrkytystä pääsee lasauttelemaan niin hyvin, pahojen kuin rumienkin suuntaan.

Switchin ohjainten lyhyet tatit eivät välttämättä tarjoa itselleni sitä parasta näppituntumaa räiskintäpeleihin, mutta Red Dead Redemptionin aikaa hidastava Dead Eye -toiminto mahdollistaa tilannetta tasoittavan luotiaikapelastuksen. Tuolloin Marston voi rauhassa sihtailla vihollisiaan ja asetella näihin haluamiinsa paikkoihin osumakohtia, ja kellon käydessä normaaliin tahtiin Marston suolaa näyttävän animaation kera kokonaisen rosvorevohkan. Metsästäessä maastossa Dead Eye sopii vikkelästi pakoon kipittävien luontokappaleiden jallittamiseen, ja varsinainen kauhunsekainen riemu hiipii selkäpiihin Undead Nightmare -lisäseikkailun muodossa. Red Dead Redemptionin miljööt zombiekuorrutteella esittävään osioon pääsee kätevästi heti pelin aloitusvalikosta, ja kyseessä on edelleenkin yksi yllättävimmistä ja viihdyttävimmistä zombiepeleistä, joka nyt vain sattuu sijoittumaan vakavamielisen länkkärieepoksen sisälle. Eläviä kuolleita ja villin lännen maisemia yhteen nivova seikkailu erottuu edukseen, sillä lajityyppien luonteva ja yllättävä yhdistelmä on edelleen populaarikulttuurissa harvinaista herkkua.

Metsästyksestä ja pitkistä ratsain kuljettavista pelimatkoista puhuttaessa onkin hyvä mainita juuri Red Dead Redemptionin verkkaisuus, mikä tasapainottaa hyvin jännittäviä ja vauhdikkaita tarinatehtäviä. Aavikolla vaeltaminen, metsästyshaasteiden suorittaminen rennosti riistaa jahtaamalla ja ihmishahmojen kanssa jutteleminen muodostavat mukavan helposti lähestyttävän kokonaisuuden. Viimeksi mainitut rupattelut tuottavat pelimaailman kartalle värikkäitä kuvakkeita, joita pelaaja voi lähestyä rauhassa kun siltä tuntuu. Switch-konsolin mahdollistaman kannettavan pelaamisen ja ihailtavan vikkelien latausaikojen turvin pelimaailmassa voi seikkailla rennosti omaan tahtiinsa.

Tekemistä pursuava ja rennosti tutkittavissa oleva pelimaailma tuovat mieleen näin pelivuonna 2023 The Legend of Zelda -pelisarjan viimeisimmät osat eli Breath of the Wildin (2017) ja Tears of the Kingdomin (2023). Teknisesti laadukkaasti mutta sisällön osalta yllätyksettömästi toteutettu Switch-versio Red Dead Redemptionista tarjoaa Nintendon hybridikonsolilla pelaaville mainion avoimen maailman seikkailun, jos loppukeväästä 2023 ilmestyneen Tears of the Kingdomin mannut ja taivaat on jo tullut koluttua.

Red Dead RedemptionRed Dead RedemptionRed Dead Redemption
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Pelaamisen ja tekemisen määrä, kiinnostava tarina ja hahmot, näyttävä toiminta, rennosti ja helposti lähestyttävissä oleva näyttävä pelimaailma, Switch-version kattava piirtoetäisyys
-
Tyyris hintalappu uudelleenjulkaisulle, ei uutta pelisisältöä, ajoittain vähän kulmikas ulkoasu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

 • Two_Face
  Cowboy laukkaa pitkin aavaa, kaktuksien asuttamaa preeriaa. Maa kavioiden alla pöllyää, pyssyt paukkuvat. Ennio Morriconen tyylinen musiikki... 10/10
 • Scupido14
  Rockstar otti valtavan riskin Red Dead Redemptionia suunnitellessaan. Sijoittaako nyt 100 miljoonaa dollaria peliin, jonka genre on enemmistölle... 10/10
 • PlaystationFreak
  Peli julkaistiin 2010, ja jälkeenjääneenä tässä on arvio. Red Dead Redemption (PS3) Hallitus sieppaa John Marstonin, entisen lainsuojattoman... 10/10
 • iPot
  "We can't always fight nature, John. We can't fight change. We can't fight gravity. We can't fight nothin'. My whole life, John, all I ever did... 10/10
 • Pumpkincarnival
  Ennen kuin olin pelannut edes Red Dead Redemptionia, niin odotukseni olivat korkealla, sillä olin kuullut sen olevan kuin Grand Theft Auto villissä... 9/10
 • rasu5000
  pelissä voi tehdä miltei mitä vain voit metsästää röystää,kidnapata,ihan mitä vain. huonot puolet. ei voi uidatai vaellella vuorilla... 9/10
 • RistMos
  Red Dead Redemption on Rockstar Gamesin julkaisema 1900-luvun alun villiin länteen sijoittuva avoimen maailman peli. Aidon villin lännen tunnelma... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Red Dead Redemption: Undead NightmareScore

Red Dead Redemption: Undead Nightmare

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Rockstarin ensimmäinen kunnollinen laajennus länkkärieepokseen vie syvällisen ja vakavamielisen pelin vähemmän ryppyotsaiseen vaihtoehtotodellisuuteen. Kalmot kipuavat haudoistaan, elävät pelkäävät aivolihansa puolesta ja luodeista tulee kultaakin kalliimpaa valuuttaa. Lyödään sekaan runsaasti mustaa huumoria, hirveät määrät tekemistä ja kuuden tunnin kampanja, niin päästään kohtuullisen tuhtiin p...Ladataan seuraavaa sisältöä