Razerin Blackwidow-pelinäppäimistösarja on saanut alkunsa jo 2010 syksyllä. 2021 testissä ollut uutukainen Blackwidow v3 Pro oli irrallisen rannetukensa vuoksi harmillinen pettymys. Nyt testiin on saatu uusin vuoden 2023 versio v4, joka saatiin testiin täysikokoisena. Kuluvan vuoden aikana myyntiin ovat tulossa myös pienemmät TKL sekä 65% koon mallit. Toisin kuin edeltäjänsä, v4 Pro ei tarjoa enää langattomia yhteyksiä eli kyseessä on perinteinen langallinen ja mekaaninen pelinäppäimistö.
On ilo nähdä, että Razer on korjannut edeltäjänsä suurimman ongelman. V4:n rannetuki on käytännössä täydellinen niin materiaalien, kiinnityksen kuin koristeluna toimivan RGB-ledinauhan myötä, jonka päällä on diffuusori tehden lopputuloksesta erittäin tyylikkään näköisen. Mustan näppäimistön alapuolella on kahteen eri korkeuteen asettuva kulmasäätö eli kokonaisuudessaan kulmavaihtoehtoja on kolme, jos kulmasäätöä ei halua käyttää. Runko on alumiininen ja pysyy paikoillaan kitkakumien takia erittäin hyvin. Rungosta ja rannetuesta huokuu laatu.
Mustalesken liitäntä päätelaitteeseen tapahtuu F2-painikkeen taakse näppäimistön takalevyyn sijoitetun USB-C-liitännän avulla. Mukana toimitettavan USB-C-kaapelin toisessa päässä on kaksi USB-A-liitäntää, joista näppäimistö tarvitsee toimiakseen toisen. Jäljelle jäävä USB-A mahdollistaa läpivirransyötön, jonka jälkeen näppäimistö toimii tällöin yhden portin USB-A-hubina. Hyöty jää melko marginaaliseksi, mutta ainakin USB-tikun tai kännykän laturin saa näppärästi kiinni ilman kurkottelua.
Näppäinhatut ovat tuplapainettuja ABS-muovista eli ne ovat erittäin kestäviä eivätkä kulu käytännössä koskaan puhki. n-Key Roll Over (NKRO) on tuettu eli painalluksia rekisteröidään yhtäaikaisesti riippumatta painettujen näppäinten määrästä. Oikean laidan numeropainikkeiden eli "numpadin" yläpuolella on neljä mediapainiketta sekä leveä mikrokytkimellinen hallintarulla, joka oletuksena toimii äänenvoimakkuuden säätimenä. Mediapainikkeet ovat matalia ja ne jäävät käytännössä numpadin painikkeiden taakse piiloon. Niihin ylettää, mutta jollei painikkeita nouse erikseen katsomaan, on syytä muistaa mikä tekee mitä. Ikävästi multimediapainikkeiden päällä olevat kuvakkeet eivät ole valaistuja.
Näppäimistö on tarjolla kahdella Razerin omalla kytkinvaihtoehdolla: taktiilisilla vihreillä ja testiyksilön lineaarisilla Yellow-kytkimillä, jotka tuntuvat kuin nopeilta Cherry Redeiltä, mutta ovat kilpailijaansa hiljaisempia. Kytkimen rekisteröintimitta on vain 1,2 mm ja pohjaan painalluksenkin vain 3,5 mm. Taktiilisiin kytkimiin tottuneena on sanottava, että olen erittäin positiivisesti yllättynyt kirjoitustuntuman laadukkuudesta ja näppäimistön tarkkuudesta myös lineaarisilla kytkimillä. Näppäimistön kanssa ei jää kaipaamaan taktiilista vastinetta, sillä kytkin on niin pehmeä painaa pohjaan, että tumpsahdus pintalevyyn toimii itselleni taktiilisena vastineena. Näppäinhatuissa on hyvin vähän löysää ylimääräistä liikehdintää, mikä parantaa kokonaisuuden laatuvaikutelmaa entisestään.
Standardi näppäimistöasettelu on rikottu vain vasemman laidan pienillä makropainikkeilla, jotka on kuitenkin ymmärretty irrottaa omaan tilaansa. Pieni rako vasemman laidan painikkeiden ja makropainikkeiden välillä on hyvä ratkaisu. Escin vasemmalta puolelta, makropainikkeiden yläpuolella, on näppiksen selkeä erikoisuus: toinen hallintanuppi, jonka saa ohjelmoitua käytännössä mihin käyttöön tahansa. Nuppi sisältää myös painallustoiminnallisuuden, joka vaihtaa nupin hallintatiloja. Oletusasetuksilla käytössä on neljä tilaa, joista sinisessä nuppi toimii ikkunoiden vaihtamiseen, keltaisessa tekstin valitsemiseen, vihreässä RGB:n kirkkauden säätöön ja punaisessa zoomina.
Näppäimistön vasemmassa sivulaidassa on vielä kolme matalaa mikrokytkimellisestä pikakytkintä, joiden oletustoiminnallisuudet ovat monen näytön työpöytä ja ikkunahallinta, Windowsin Gamebar (Win+G) ja kuvakaappaustyökalu (snipping tool) millä hiirellä lassottavat kuvakaappaukset. Kaikkien makro- ja mediapainikkeiden sekä nuppien yksilöinti on mahdollista. Oletusasetuksista poikkeaminen vaatii Razer Synapse -sovelluksen käyttämistä sekä RGB-väriprofiilien muokkaukset.
Näppäimistö on kokonaisuutena erittäin vakuuttava ja huokuu laatua. Heikkouksia joutuu metsästämään suurennuslasilla. Hyvää ei edelleenkään saa halvalla ja täysikokoisen Blackwidow v4 Pro'n hinta nousee Suomessa ainakin 250 euroon, eli se on yksi markkinoiden kalleimmista laajalti tarjolla olevista valmisnäppäimistöratkaisuista. Hinnalle saa kuitenkin kiistatta erinomaisen hyvää vastinetta. Ensiluokkaista näppäintuntumaa parantavat toinen hallintanuppi ja vasemman laidan mikromakrokytkimet.