Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Raw

Raw

Kehollista eurokauhua vahvavatsaisille

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Raw kertoo ikäisekseen nuoresta ja kokemattomasta Justinesta, joka lähtee kasvissyöjäperheensä siipien suojasta eläinlääkäriopistoon, jossa tätä jo odottaa isosisko Alexia. Opisto paljastuu melkoisen roisiksi ympäristöksi, joka jättää jenkkiyliopistojen kiusausviikot kauas taakseen, ja Justine päätyy altistumaan kaiken sekoilun keskellä raa'alle lihalle. Tästä ei seuraa mitään hyvää kenellekään.

HQ

Elokuvan peruskonsepti ei siis ole erityisen tuore. "Nälkä kasvaa syödessä" on klassikkoteema, jota on hyödynnetty etenkin moderneissa vampyyri- ja ihmissusitarinoissa, mutta käsikirjoittaja/ohjaaja Julia Ducournau saa siitä irti aivan uusia ulottuvuuksia. Lihanhimo sekoittuu tietysti kasvamisen ja seksuaalisuuden teemoihin, ja ranskalaiseen tapaan elokuvassa riittääkin paljasta pintaa ja jos jonkinmoista seksuaalisuutta.

Amerikkalaisissa käsissä tämä kaikki voisi olla kovin latteaa shokkiarvon metsästystä, mutta Ducournau onnistuu luomaan ahdistavan ja uskottavan kokonaisuuden, jonka läpitunkeva tunnelma ei jätä katsojaa rauhaan edes lopputekstien päätyttyä. Raw on kaikessa groteskiudessaan uskottava, ja tarinasta paljastuu uusia tasoja vielä sen viimeisillä metreilläkin.

Toki myös shokkiarvoa piisaa, eikä elokuvasta puutu verta tai lihankökkäreitä. Päähenkilö tuntuukin olevan suurimman osan ajasta veren tahrimana, mutta mukana on goren lisäksi myös kehokauhun nuotteja, joskaan ei aivan cronenbergiaanisissa määrin.

Pääosaa esittävä Garance Marillier oli juuri ja juuri 18-vuotias kun elokuvaa kuvattiin, joten nuoren opiskelijan rooli tulee häneltä kuin luonnostaan. Tämän lisäksi Marillier onnistuu menemään osassa kohtauksia todella diippeihin paikkoihin, joka lupaa hyvää näyttelijän tulevaisuudelle. Myös muut näyttelijät suoriutuvat rooleistaan uskottavasti, joskin näiden hahmot jäävät tarinassa auttamattomasti Justinen varjoon. Etenkin isosisko-Alexia olisi ansainnut jo tarinan puolesta enemmän ruutuaikaa.

Tämä on mainos:

Raw erottuu edukseen sekä kauhugenressä että sen ulkopuolella. Se on pintatasollaan veristä ja ajoittain kohtuullisen kuvottavaa viihdettä, mutta tämän ihon alta löytyy lihaisampia tasoja, joista voi saada astetta analyyttisempiä kiksejä. Näin sillä on tarjottavaa monenlaisille yleisöille, tai ainakin sellaisille, jotka tykkäävät hurmeisista kasvutarinoista.

RawRawRawRaw
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Raw

Raw

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Kehollista eurokauhua vahvavatsaisilleLadataan seuraavaa sisältöä