Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Quarry

Quarry

Rosoista rikosdraamaa 1970-luvun hämyisissä tunnelmissa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Minisarjan mittoihin toistaiseksi mahtuva Quarry pohjautuu Max Allan Collinsin kirjasarjaan Vietnamin sodasta Memphisiin kotiutuvasta Macista. Yhteiskunta ei juhlista "vauvantappajaa", eikä arkeen palaaminen tunnu muutenkaan oikein sujuvan. Rikoshommiin halutaan kuitenkin aina uusia päteviä kavereita, ja joskus niihin myös rekrytään varsin vahvoilla äänenpainoilla.

HQ

Quarry toi aluksi mieleeni Hap and Leonard -sarjan, mutta siinä missä jälkimmäinen kävi välillä suorastaan almadovarilaiseksi, pitää Quarry jalkansa tukevammin maan kamaralla. Tylsä se ei kuitenkaan ole, ja hahmogalleria on varsin värikäs ja viihdyttävällä tavalla kummallinen. Pääosasta huolehtiva Logan Marshall-Green pätee traumatisoituna veteraanina, mutta sivuroolien puolella erityismaininta menee ehdottomasti Damon Herrimanille, joka on yhtä aikaa sekä koskettava että huolestuttava edelleen äitinsä luona asuvana palkkatappajana Buddynä.

1970-luku näyttelee vahvaa roolia Quarryssä. Maisemat, musiikki, vaatteet ja aatteet ovat kaikki esillä kohtauksesta toiseen, mutta niitä ei koskaan vedetä liian överiksi. Kliseiden sijasta katsojalle tarjoillaan uskottavaa arkea kaupungissa, jossa rotuerottelu on vielä monella tapaa läsnä.

Musiikissakin vältetään tiukasti niitä tusinaa biisiä, jotka normaalisti kuullaan kaikissa Vietnam-aikakaudesta kertovissa sarjoissa ja elokuvissa. Näiden sijasta tuotantoryhmä on ammentanut Memphisin rikkaasta musiikkimenneisyydestä ja nostanut paikallisen levymerkin tuella esiin vähemmän tunnettuja helmiä, joita myös esitetään sarjassa livenä.

Juuri tuo aitouden fiilis antaa tarpeellista vastapainoa muuten pulp-henkiselle rikostarinalle, ja pitää sen ankkuroituna jonkintasoiseen todellisuuteen, eli aivan Tarantino-maisemissa ei tällä kertaa olla. Lisäpisteitä ropisee siitä, että todellisia yhteiskunnallisia teemoja pidetään mukana muutenkin kuin pelkän lisämausteen verran.

Tämä on mainos:

Ainoaksi miinuspuoleksi jää oikeastaan ristiriita pulp-hengen mukaisten arkkityyppisten hahmojen ja Macin aviokuvioiden välillä, joka johtaa samojen alavireisten nuottien toistamiseen. Jodi Balfourin esittämällä Joni-vaimolla päätyy tätä kautta olemaan mielenkiintoisempi kehityskaari kuin Macilla itsellään.

Quarryä voi kuitenkin suositella täydellä innolla kaikille niille rosoisemman rikosdraaman ystäville, jotka haluavat uppoutua 1970-luvun etelän hikisiin ja usein kovin verisiin tunnelmiin.

Quarry
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Quarry

Quarry

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Rosoista rikosdraamaa 1970-luvun hämyisissä tunnelmissaLadataan seuraavaa sisältöä