Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Turning Red (Disney+)

Punainen

Kanadan torontolaisessa maahanmuuttajaperheessä murrosikä alkaa muinaisen sukukirouksen puhkeamisella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Turning Red (Disney+)

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Pixarin animaatiot ovat oikeastaan alusta alkaen olleet energisiä, värikkäitä ja positiivisia. Yleensä tarinat liittyvät jollakin tavalla henkiseen tai fyysiseen kasvuun lapsuudessa tai nuoruudessa. Samalla linjalla jatkaa Turning Red eli kotimaisittain Punainen. Tällä kertaa teemana on murrosiän mukanaan tuomat muutokset, mutta tällä kertaa sanalla sanoen hieman poikkeavat muutokset.

Meilin on Kanadan Torontossa asuvan kiinalaismaahanmuuttajaperheen tytär, joka kokee itsensä ainakin melkein aikuiseksi täytettyään hiljan 13 vuotta. Kaikki on mallillaan, mutta sitten tapahtuu kaksikin kauheaa asiaa. Kyse ei suinkaan ole kuukautisten alkamisesta, vaan sukukirouksen puhkeamisesta. Meilinin suvussa on naisilla tapana muuttua kultapandoiksi, eikä Meilin ole poikkeus. Lisäksi suosittu poikabändi 4*Town on tulossa Torontoon konsertoimaan, eikä mikään saa estää kavereiden kanssa keikalle pääsemistä.

Tämä on mainos:

Tarina on sanalla sanoen etäinen ainakin näin pohjoismaalaisen aikuisen miehen näkökulmasta. En koskaan kokenut elämää maahanmuuttajaperheen vesana, saati sitten kasvanut tytöstä naiseksi. Mukaan on kuitenkin onnistuttu laittamaan yleispätevämpiä teemoja, kuten juurikin murrosiässä koettavat voimakkaat tuntemukset yhdestä jos toisestakin asiasta. Lisäksi isona kultapandana pitkin kaupunkia pyöriminen on saatu näyttämään kautta linjan hauskalta, ja se lienee pääasia.

Toteutus on tutun laadukasta Pixarin tyyliä, eikä valittamista ole millään osa-alueella. Saatan olla tulossa vanhaksi, mutta eräänlainen poukkoileva energisyys on ehkä hieman haitaksi tarinan kertomiselle. Verkkaisuus olisi ollut ainakin ajoittain paikallaan rytmityksen parantamiseksi. Tekijät ovat kuitenkin pitäneet jatkuvasti johtotähtenään tarinan kertomisen, ja sen vuoksi poistettuja kohtauksia on lisämateriaaleissa melkoisen paljon.

Jostain syystä lisämateriaalit on jaettu erikseen kahdelle levylle. Tämä varmaankin siksi, että jossain elokuvasta myydään yhden levyn versiota. Niin tai näin, ovat lisämateriaalit onnistunut - joskin hyvin ennalta arvattava - kattaus elokuvan tekemisen eri vaiheisiin, ja myös taustalla vaikuttaneisiin motiiveihin. Tekijöillä on ollut tietynlainen ajatus työn aikana, ja sen he ovat onnistuneesti pitäneet mielessä loppuun saakka. Suurin osa työryhmästä näyttää olleen aasialaistaustaisia naisia, joten heille valittu aihe on ollut jo sellaisenaan tärkeä.

Ymmärrän, että Punainen saattaa kohota tietynlaisen kohderyhmän suosikkielokuvaksi pitkäksi aikaa. Itse en tähän joukkoon kuulu, mutta osaan silti arvostaa hyvin kerrottua tarinaa. Ja leffan parissa viihtyy kyllä muutenkin koko keston ajan.

Tämä on mainos:
Turning Red (Disney+)
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Punainen

Punainen

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kanadan torontolaisessa maahanmuuttajaperheessä murrosikä alkaa muinaisen sukukirouksen puhkeamisella.Ladataan seuraavaa sisältöä