Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Psycho 60th Anniversary Edition

Psyko 60th Anniversary Edition

Hitchcockin psykopaatti viettää pyöreitä vuosia

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

HQ

Alfred Hitchcockin vuonna 1960 ilmestynyt Psycho on todellinen kauhuklassikko, johon voi perehtyä leffan 60-vuotissynttäreiden kunniaksi julkaistun blu-ray-version kanssa. Muhkealla lisämateriaalikerrastolla vuorattu kokonaisuus tuntuu riittoisalta viihdepaketilta ainakin ensi kertaa Hitchcockin elokuvataiteeseen perehtyvän katsojan näkökulmasta. Lisämateriaalien puolella katsoja voi perehtyä muun muassa Psychon kulttuuriseen pääomaan ja kohujulkaisuun pureutuviin dokumentteihin tai kuunnella Martin Scorsesen kaltaisten konkareiden analyysejä Hitchcockin merkityksestä elokuvataiteelle.

Synttärijulkaisu sisältää myös Hitchcockin itsensä näkemyksen siitä, miten Psycho olisi pitänyt alun perin saattaa valkokankaalle: leffan hurjimmat kohtaukset kun joutuivat aikoinaan sensuurin hampaisiin. Jännityksen mestarin kauhuklassikko kuitenkin toimii varsin mukavasti ennen kaikkea mainioiden hahmojen ja hitaasti kasvatetun jännityksen yhdistelmän turvin.

Pankissa sihteerinä työskentelevä Marion Crane (Janet Leigh) päätyy päähänpiston myötä varastamaan rahaa työpaikaltaan, ja edessä on äkkilähtö Arizonasta. Marion päätyy yöpymään syrjäisessä Bates Motel -majatalossa, jonka omalaatuinen ylläpitäjä Norman Bates (Anthony Perkins) kiinnostuu yksin matkaavasta naisesta. Marionia jäljittävät perhe ja virkavalta kuitenkin pääsevät pikkuhiljaa perille sankarittaren liikkeistä, mutta kuten arvata saattaa, poliisit ovat Marionin huolista ehdottomasti pienimmästä päästä.

Batesien motelliin ja sukukartanoon liittyvä traaginen salaisuus aukenee katsojalle vähän kerrassaan Marionin ja muiden hahmojen kokemusten kautta - yllätyin itse siitä, miten synkkä ja psykologisesti häiriintynyt juttu lopulta olikaan kyseessä. Pimeiden sävyjen vastapainona leffassa kuullaan varsin laadukkaita dialogeja kiinnostavien hahmojen välillä, ja pitkien kohtausten aikana rupattelulle on jätetty myös miellyttävän paljon aikaa. Näin hahmoihin kertyy vähän luonnettakin mukaan, jonka myötä sankareiden kohtalosta jaksaa välittää. Leigh ja Perkins varastavat show'n legendaarisilla roolitöillään, mutta sivuhahmoissakin riittää särmää.

Tämä on mainos:

Valitettavasti Psychon alku- ja loppupuoli eivät ole täysin ongelmattomia osioita. Marionin pakomatkaan liittyvien motiivien avaaminen meinaa unohtua alkuhässäkässä, mutta tarina onneksi suo myöhemmin aikaa sankarittaren mielenmaailman luotaamiselle. Psychon lopussa taas koko homman juju väännetään auki tarinan ulkopuolelta tupsahtavan psykologihahmon kautta. Tällainen melkeinpä teatterimaailman puolelle kuuluva juonen auki selittäminen on ehkä suurin ajan hampaan haukkaisu muuten luontevasti etenevässä elokuvassa. Psychon terävä kuvanlaatu ei tee mustavalkofilmistä luonnottoman skarppia, vaan lavastuksen yksityiskohdat nousevat esille Normanin täyttyjä lintuja sun muita myöten.

Leikkaamaton Psycho-versio ei ole saanut minuuttimääräänsä kauheasti lisäpituutta ennen näkemättömien kuvamateriaalien myötä, vaan saksitut kelat keskittyvät pitkälti Psychon väkivaltaisimpiin hetkiin. Kuuluisa suihkukohtaus näkyy Uncut-versiossa kokonaisuudessaan, ja kuvauksellisesti vähän kömpelösti ja hellyttävänkin hienovaraisesti esitetty veriteko ei juuri tee väkivaltaan turtuneeseen nykykatsojaan säväystä. Sitä vastoin Psychon painostava ja jännittävä tunnelma toimivat hienosti, ja voin kyllä uskoa, että täysin yllättäen leffassa puhkeavat väkivaltaisuudet ovat olleet aikanaan suurelle yleisölle liikaa.

Laadukas Psycho-kattaus ei juuri jätä toivomisen varaa niin lisämateriaalin kuin varsinaisen elokuvan puunaamisen suhteenkaan. Elokuvasivistyksensä paikkaamisesta ja täydentämisestä kiinnostuneen katsojan kannattaa antaa tälle viihdesatsille tilaisuus, mikäli psykologinen jännitys on lähellä sydäntä.

Psycho 60th Anniversary Edition
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä