Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2017

Pro Evolution Soccer 2017

Konami palaa pelikentille, ja tänä vuonna heidän jalkapallopelinsä on vetreämpi kuin koskaan aiemmin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kun Pro Evolution Soccer 2016 julkaistiin näihin aikoihin viime vuonna, molempien pelisarjojen pelaajille oli selvää, että PES- ja FIFA -pelisarjat olivat viimeinkin rinta rinnan FIFA:n vuosien valtakauden jälkeen. Tämän myötä molempien pelisarjojen odotukset nousivat taivaisiin, ja PES myös täytti ne. PES 2017 ottaa edellisen vuoden pelin parhaimmat puolet ja parantaa niitä entisestään, kiillottaen toimivaa pohjaa ja rakentaen pieniä parannuksia sen ympärille. Vaikka suurin osa muutoksista ovatkin vain pikku näpertelyä, ne kaikki parantavat peliä omalla tavallaan.

Ensimmäinen asia, mikä peliä käynnistettäessä iskee silmään, on käyttöliittymään tehdyt lukuisat parannukset. Päävalikoiden tyyliä on muokattu, eikä niihin pysty enää helposti eksymään, sillä jokainen suunta on selkeästi kaavoitettu. Kaikki näyttää huolitellulta, ja valikoiden selkeys auttaa vaihtoehtojen erottamisessa.

Myös pelivalikoiden käyttöliittymää on paranneltu, kun esimerkiksi pelaajien kasvokuvat näkyvät nyt Game Planissa. Vaikka muutos ei ole mittava, saa se aiemmin ankean valikon näyttämään enemmän taktiikkataululta, missä manageri voi (yrittää) johtaa joukkueensa voittoon. Lisäksi taktiikoihin pääsee paljon helpommin käsiksi, jonka myötä taktikko voi vaihtaa täysrynnäköstä muuripuolustukseen muutaman napin painalluksella pelin näyttäessä kokoonpanoon tehtävät muutokset. Kyseessä on selkeä parannus, minkä Konami teki korjatakseen yhden pelisarjan suurimmista ongelmista.

Pro Evolution Soccer 2017
Tämä on mainos:

Seuraava huomion kohde valikoiden jälkeen on pelikentällä, missä PES 2017 loistaa. Grafiikat ovat upeita ja animaatiot ovat sujuvampia kuin koskaan aiemmin. Suurin osa tämän vuoden parannuksista tapahtui näillä alueilla, eikä uusintojen kauneutta voi kiistää, katselipa pallon kiiltoa tai pelaajien liikkeitä maalilaukauksessa. Kokonaisuus näyttää hyvin aidolta, ja pelaajien kasvotkin ovat korkealaatuisia, etenkin Barcelonan kaltaisien yhteistyöjoukkueiden kanssa.

Pelattavuudessa ei ole tapahtunut hirvittäviä muutoksia, mutta pientä hienosäätöä on kahdentoista kuukauden aikana tapahtunut. Animaatiot ovat aidon oloisia, ja vaikka niitä olisi voinut olla hieman enempi, jokainen animaatio on sulava ja tottelee pelaajien liikkeitä. Jokainen laukaus tuntuu ainutlaatuiselta, kun peli työstää pelaajaa jokaisen maalintekoyrityksen kanssa. Jo pallon kuljettaminen laukaisua varten on haastavaa, ja tekoäly tekee parhaansa, ettei maalipaikkoja aukea montaa. Peli ei kuitenkaan koskaan tunnu liian helpolta tai vaikealta. Vaikka jokaista mahdollisuutta varten joutuukin näkemään vaivaa, onnistunut maali tuntuu sen myötä vain entistä paremmalta.

Pelin tahdituksessa on havaittavissa pientä hienosäätöä, joka meidän mielestämme ajaa sitä hieman kauemmaksi "pelistä" ja vie sitä lähemmäksi "simulaatiota". Tämä muutos voi olla se, mikä vie PESin seuraavalle tasolle, ja se tarjoaa vahvemman realismin tunteen pelikellon tikittäessä.

Mitä pelitilojen muutoksiin tulee, Master League on nähnyt paljon parannuksia. Muun pelin lailla myös sen käyttöliittymää on tehty yksinkertaisemmaksi, ja sitä selitetään paremmin valikoiden ja opastuksien kautta, mutta sen yksityiskohdat ovat kaikista näyttävämpiä. Luomasi manageri ja pelaajat näkyvät pelikentän ulkopuolella useammin, kun esimerkiksi Messi voittaa Vuoden pelaaja -palkinnon tai kun managerisi liittyy joukkueeseen. Master League toimii aika lailla kaikkien muiden urheilupelien uratilojen tavoin, missä pelaajavaihdokset, palkkaneuvottelut, budjetit ja kaikki pelin ulkopuolinen on käden ulottuvilla.

Tämä on mainos:

Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja AFC Champions Leaguen lisenssit mahdollistavat myös nämä kilpailut erillisinä pelitiloina, ja Become A Legend -tilassa pääsee pelaamaan yksittäisenä pelaajana. MyClub ja muut online-tilat eivät olleet arviointihetkellä käytettävissä, mutta niissä näyttäisi olevan runsaasti valinnanvaraa, missä pääsee pelaamaan niin kavereiden kanssa kuin heitä vastaankin. Viime vuoden kohu pelaajakokoonpanojen ylläpitämisestä pitää Konamin valppaana: tällä hetkellä kokoonpanot eivät ole ajan tasalla, mutta Konami kuitenkin lupaa säännöllisiä päivityksiä niihin.

Kokonaisuudessaan kaikki huolenaiheemme ovat vain pientä nipottamista. Esimerkiksi selostajien repliikkejä on kierrätetty (mikäpä urheilupeli ei kierrätä niitä?), ja Jim Beglin aika ajoin jankkaa samoja yleispäteviä lauseitaan. Mutta ääni- ja kuvakierrätyksiä lukuun ottamatta tämän vuoden pelistä ei vikoja pahemmin löydy. Mukautettu pelimoottori johtaa futikseen, joka näyttää upealta ja tuntuu luonnolliselta. Konami otti viime vuoden version toimivat osat ja parantelivat peliä niiden pohjalta. PESin ja FIFAn kilpailua on näiltä osin vaikea arvioida (varsinkin EA Sportsin tulevien muutoksien vuoksi), mutta voimme varmuudella sanoa, että Pro Evolution Soccer 2017 on mahtava jalkapallopeli, ja jokaisen futisfanin tulisi ehdottomasti kokeilla sitä.

Pro Evolution Soccer 2017
HQ
HQ
HQ
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
Pro Evolution Soccer 2017
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Sulava ulkoasua ja animaatiot, palkitseva hyökkäyspeli, puolustuksessakin tarpeeksi reilua haastatte, paranneltu käyttäjäkokemus
-
Animaatit hieman liian itseään toistavia, kommentaattorit edelleen heikolla tasolla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Leevi Rantala

Pro Evolution Soccer 2017 jatkaa pelisarjan viimeaikaista korkeaa linjaa, ja vie sitä taas piirun verran eteenpäin. Etenkin ulkoasua on viilattu kauttaaltaan selkeämmäksi ja näyttävämmäksi. Poissa ovat esimerkiksi monimutkaiset valikot, ja nykyisellään navigoiminen sekä perusvalikossa että erilaisten pelimuotojen sisällä käy vaivattomasti. Onnistuin löytämään aina helposti haluamani tiedot, mikä on erittäin positiivista.

Nurmikentällä toiminta noudattaa kohtuullisen tuttua kaavaa, mutta pelitilanteet tuntuvat piirun verran realistisemmilta. Pelaajat esimerkiksi ottavat syöttöjä vastaan hyvin erilaisilla tavoilla, ja lopputulos riippuu muun muassa syötön voimasta, suunnasta, korkeudesta sekä pelaajan taidoista. Täydellinen syöttö napsahtaa ihanasti jalkaan ja mahdollistaa nopeat liikkeet, kun taas hutiloimalla annetun pallon pysäyttäminen rinnalla tai jalalla antaa vastustajalle mahdollisuuden katkaista hyökkäys heti alkuunsa. Sama pätee myös laukauksiin, joissa on jälleen runsaasti variaatioita. Pallo pomppii ja sinkoilee todella mainiosti ja olen nähnyt jo muutamia todella hauskoja maaleja. Parhaiten mieleeni jäi keskikentän pelaajan lataama kuti, joka jysähti hyökkääjäni naamaan ja kimposi siitä maaliin. Poloinen piteli kasvojaan laukauksen jälkeen, mutta osallistui kuitenkin juhlintaan, sillä hänhän sen maalin lopulta teki. Pelaajille on lisätty useita pieniä animaatioita, jotka luovat kivasti tunnelmaa. Esimerkiksi epäonnistuneen laukauksen jälkeen hyökkääjä hautaa kasvonsa käsiinsä, taklauksen jälijltä huidotaan tuomaria näyttämään korttia ja niin edelleen. Lisäksi korkeiden pallojen tavoittelemiset ja pelaajien törmäykset ilmassa aiheuttavat todella monenlaisia kaatumisia.

Nettipuolella homma toimii pätevästi, tosin peliseuraa en ole onnistunut kovin usein löytämään. Tarjolla on onneksi useita erilaisia pelitiloja, joissa voi pelata vaikkapa turnauksia tekoälyn ohjastamia joukkueita vastaan. Vastustajat arvotaan muiden pelaajien joukkueista, jotka noudattavat heidän pelitapojaan. Hieno ajatus ja toimii käytännössä mainiosti. Osa moninpelin muodoista ei ollut kuitenkaan vielä auennut, joten ihan täyttä kokemusta en ole vielä tällä puolella saanut. Tosin olen jo tässä vaiheessa viettänyt netissä enemmän aikaa kuin Master Leaguen puolella, joka on perinteisesti imaissut minut mukaansa heti alussa. Tämä kertoo jo jotain.

Pro Evolution Soccer 2017 tuntuu tutulta viime vuoteen verrattuna, tosin uudistuksia nähdään joka osa-alueella. Pelaaminen on edelleen hauskaa, mistä on kiittäminen pätevää tekoälyä ja lukuisia pieniä viilauksia. Niiden myötä pelit soljuvat realistisesti aloitusminuutilta aina loppuvihellykseen asti. Suosittelen kaikkia futiksen ystäviä antamaan Konamin pelille mahdollisuuden, sillä se voi hyvinkin olla tämän vuoden paras jalkapallopeli.

9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Konami ja Maradona sopivat välinsä

Konami ja Maradona sopivat välinsä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Viime aikoina on uutisoitu siitä, että legendaarisen jalkapalloilijan Diego Maradonan kasvoja olisi käytetty luvatta Pro Evolution Soccerissa, ja tästä olisi Maradona...Ladataan seuraavaa sisältöä