Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2014

Pro Evolution Soccer 2014

Taisto vuoden parhaan jalkapallopelin tittelistä raivoaa kuumana. Onnistuuko PES viimein pudottamaan FIFA:n valtaistuimeltaan?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pro Evolution Soccer -sarja on ollut nykyisellä konsolisukupolvella jatkuvasti altavastaajan asemassa. PES 2008 ei ollut lähelläkään FIFA 08:n tasoa ja siitä lähtien se on ollut koko ajan hieman kilpailijaansa jäljessä. FIFA 12 esitteli Impact Enginen, jonka tarkoituksena oli mahdollistaa realistisemmat taklaukset ja pelitilanteet. Nyt samaan kelkkaan hyppää myös PES, jonka Fox Engine tekee pallonriistoista entistä fyysisempiä.

Kiinnostukseni kohdistui ensimmäisenä uuteen pelimoottoriin. Kojima Productionsin kehittämä Fox Engine vaikuttaa oikein hyvältä pelimoottorilta, sillä se taipuu erittäin hyvin vastaamaan jopa jalkapallopelin tarpeita. Kauneusvirheitä tietenkin löytyy sieltä täältä, mutta perusasiat ovat jo nyt kohdallaan.

Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014

Ensimmäistä kertaa pelisarjan historiassa pelaajilla tuntuu oikeasti olevan massaa. M.A.S.S. (Motion Animation Stability System) pitää huolta, että pelaajat liikkuvat sulavasti ja että taklaukset heilauttelevat heitä oikeisiin suuntiin. Suurimmaksi osaksi näin onkin ja esimerkiksi nopeasta juoksusta ei voi kääntyä hetkessä täysin eri suuntaan. Tämän sisäistämiseen meni minulla muutama ottelu ja alussa juoksinkin jatkuvasti kentän rajojen yli. Myös taklaukset, paidasta repimiset ja tönimiset vaikuttavat realistisesti pelaajien liikkeisiin. Tosin liukutaklauksissa näkee turhan usein liian lennokkaita kaatumisia ja syy löytyy tietenkin uudesta pelimoottorista. Ehkä ensi vuoden versiossa rajuja taklauksia on ehditty säätää enemmän realistiseen suuntaan.

Tämä on mainos:

Pelaajat ovat myös saaneet runsaasti lisää harmaita aivosoluja, sillä he käyttäytyvät kentällä todella fiksusti. Puolustajat joko seuraavat pallollista pelaajaa tai estävät eri syöttövaihtoehtoja riippuen tilanteesta. Tämän ansiosta ottelut tuntuvat realistisilta, sillä niiden tempo vaihtelee joukkueittain. Jos vastustajan joukkueesta löytyy paljon nopeita pelaajia, niin prässääminen on todella rajua. Vastaavasti hitaammat joukkueet pyrkivät rajoittamaan syöttelypeliä ja pelaavat enemmän varman päälle. Toisaalta taas oman joukkueen kaverit osaavat oikeasti hakeutua hyviin paikkoihin ja he tekevät myös itsenäisiä läpijuoksuja. Tuomarit jakavat vaihtelevasti rangaistuksia, enkä huomannut mitään suuria lapsuksia. Ainoastaan muutamissa tapauksissa joutui jäämään ihmettelemään miksi kortti jäi saamatta. Uudessa PES:issä on ehdottomasti paras tekoäly, mitä olen jalkapallopeleissä nähnyt.

Pelaajien aivojen lisäksi näiden suorituksiinsa vaikuttaa järjestelmä, jota kutsutaan yksinkertaisesti termillä "Heart". Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa otteluiden tapahtumat ja kotijoukkueen kannustus ja buuaus vaikuttavat pelaajiin. Esimerkiksi näyttävä liukutaklaus saa kotijoukkueen repeämään hurjaan huutoon, mikä taas nostaa kyseisen pelaajan motivaatiota. Vastaavasti ohi menneet laukaukset ja taklaukset laskevat heidän mielialaansa. Motivoituneet pelaajat saavat pieniä bonuksia ominaisuuksiinsa, mutta mitään supersankareita heistä ei sentään tule. Heart -ominaisuus on toki läsnä jokaisessa ottelussa, mutta se nousee esille etenkin Master Leaguessa, jossa hyvien ja huonojen pelien vaikutukset kantavat ottelusta toiseen.

Kaikista kehuistani huolimatta Pro Evolution Soccer 2014 sisältää silti paljon pieniä virheitä ja puutteita sisällössä. Todennäköisesti kaikki liittyvät tavalla tai toisella Fox Enginen käyttöönottoon, sillä koko peli on täytynyt rakentaa täysin uudestaan alusta alkaen. Niinpä esimerkiksi pelimoottorin optimoimisessa on runsaasti parantamisen varaa. Välianimaatiot ja uusinnat nykivät paikoitellen niin pahasti, ettei niistä saa mitään selvää. Lisäksi osa pelaajista ei näytä ollenkaan esikuviltaan, mikä voidaan lukea lyhyen kehitysajan syyksi. Kehittäjät ovat tosin luvanneet tulevissa päivityksissä lisää pärstävärkkejä, joten toivotaan että kyseinen lupaus pitää.

Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014
Tämä on mainos:

Pelistä puuttuu myös osa moninpelattavasta sisällöstä ja yksinpelimuotoja on karsittu rankalla kädellä. Esimerkiksi Master Leaguessa ei voi enää palkata erillisiä valmentajia, vaan kaikilla joukkueilla on samat valmennusmahdollisuudet. Pelaajia ei myöskään tarvitse erikseen tutkia, sillä kaikki tiedot ovat koko ajan näkyvissä. Become a Legend tuntuu myös todella valjulta, joten toivottavasti siihen panostetaan tosissaan ensi vuoden versiossa. Pelistä puuttuu myös sade. Kurakelin puuttuminen johtuu tekijöiden mukaan kiireellisestä aikataulusta, joten ehkä asia korjautuu ensi vuonna.

Nettipuolella tarjolla on yksittäisiä matseja ja neljään liigaan jaettu Master League Online. Siinä pelaajia palkataan abstrakteilla pisteillä, mikä tuntuu oudolta. Olisin kaivannut oikeita rahasummia, sillä pisteiden avulla on hankala määrittää pelaajien tasoa. Netissä pelattuja otteluja vaivaavat myös takkuileva ruudunpäivitys ja katkeilevat yhteydet. Serverit ovat myös olleet alhaalla tämän tästä päivitysten vuoksi. Toivottavasti tilanne paranee tulevaisuudessa, sillä muuten tulevaisuudessa julkaistava 11-vs-11 -pelimuoto voi olla todella tuskallinen kokemus.

EA on omassa pelissään satsannut erittäin hanakasti lisensseihin, mikä heijastuu välillisesti myös PES:in sisältöön. Erilaisia stadioneja on Pro Evolution Soccer 2014:ssä vain kourallinen, ja Valioliigasta löytyy edelleen ainoastaan muutama lisensoitu joukkue. Onneksi useat muut liigat ovat täysin lisensoituja. Esimerkiksi Italian, Espanjan, Ranskan, Hollannin ja Argentiinan liigat ja pelaajat ovat oikeilla nimillään. Mukana on myös sellaisia turnauksia, joita ei EA:n pelistä löydy. Nämä ovat tietysti Mestarien liiga, Eurooppa-liiga sekä Copa Libertadores. PES pystyy siis vastaamaan lisenssitoiveisiin, jos mielenkiintoa löytyy muuta kuin Valioliigaa kohtaan.

Uusin PES herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Toisaalta sen välianimaatiot nykivät ja pelimuodot ovat erittäin karsittuja, mutta samaan aikaan itse ottelut tuntuvat todella mahtavilta. Pelaajat osaavat hakea aktiivisesti hyviä paikkoja ja näyttävät käsimerkeillään alkavista juoksuistaan. Tekoäly on yksi vahvoista puolista ja on ilo huomata, kuinka eri tavoilla joukkueet pelaavat. Jos kehittämiselle olisi ollut enemmän aikaa, kyseessä olisi ollut loistava tuotos. Nykyisellään se jää "vain" hauskaksi futailuksi, joka puutteineenkin on minun valintani tämän vuoden potkupalloista. Saa nähdä, onnistuuko PES ensi vuonna viimeinkin kipuamaan FIFA:n ohi. Mahdollisuudet tähän ovat olemassa, mutta se vaatii huomattavasti enemmän viimeistelyä ja sisältöä.

HQ
Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014Pro Evolution Soccer 2014
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Oikeasti älykäs tekoäly, eri joukkueet pelaavat eri tavoilla, fysiikkamoottori toimii pääasiassa hyvin, Heart -ominaisuus toimii hyvin kotijoukkueen kannustajana, lisää sisältöä on luvattu päivitysten muodossa
-
Olisi vaatinut reilusti enemmän viimeistelyä, pelimuotojen sisältöjä on karsittu, nettipuolelta osa pelimuodoista puuttuu kokonaan, verkkopelit pyörivät huonosti ja yhteydet katkeilevat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Pro Evolution Soccer 2014Score

Pro Evolution Soccer 2014

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Taisto vuoden parhaan jalkapallopelin tittelistä raivoaa kuumana. Onnistuuko PES viimein pudottamaan FIFA:n valtaistuimeltaan?

0
PES 2014: "Voimme menettää kaikki fanimme"

PES 2014: "Voimme menettää kaikki fanimme"

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Bengt Lemne haastatteli E3:ssa Jonathan Murphyä Pro Evolution Soccer 2014:stä. Juttutuokion aikana käsiteltiin mm. uutta pelimoottoria sekä pitkäikäisen sarjan tuoreimpia ominaisuuksia.



Ladataan seuraavaa sisältöä