Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Pokémon Ultra Sun/Ultra Moon

Pokémon Ultra Sun/Ultra Moon

Hyvä päivitys, mutta ei pakko-ostos jo alkuperäisen pelanneille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Melko tarkasti vuosi sitten Gamereactor antoi Pokémon Sun/Moonille arvosanaksi 9/10, ja tekstin pääsee lukemaan täältä. Nyt maailmalle on annettu vahvistetut versiot pelistä nimellä Ultra Sun / Ultra Moon. Samalla kyseessä ovat jäähyväiset, sillä jatkossa Nintendo 3DS:lle ei enää julkaista Pokémon-pelejä. Ennakkomainonnan mukaan vahvistetuissa versioissa olisi tarjolla menneisyyden legendaarisia taskuhirviöitä ja pahisryhmiä. Samalla toki parannetaan itse peliä. Ultra-painos on epäilemättä paras valinta niille, jotka eivät vuosi sitten Sun/Moon -painosta hankkineet, mutta entäpä muut?

Täysin uutta pelikokemusta odottavat tulevat pettymään Ultra Sun / Ultra Mooniin. Yellowin, Crystalin ja Emeraldin tavoin uusin pelipari seurailee tuttua ydinpolkua edeltäjiensä lailla. Vastassa ovat samat haasteet, samat kouluttajat ja suurin osa dialogistakin on samaa kuin aiemmin. Kehittäjät ovat ottaneet vanhat fanit huomioon lisäämällä mukaan aimo annoksen vaihtelua. Monet haasteet on "remiksattu" uusiksi, ja kerättävien taskuhirviöiden määrä on kohotettu lukemaan 400.

Ennakkomainonnan hehkutetuin ominaisuus oli paranneltu tarina, jossa uhka nousee ja tapahtumien tuoksinassa näkyy vanhoja tuttuja hahmoja. Illan tähtenä on legendaarinen taskuhirviö Necrozma, joka meinaa viedä kaiken valon maailmasta uhaten myös Lunulaa ja Solgaleota. Kaikkien aiempien sukupolvien pahikset tekevät paluun Rakettiryhmän johtajan Giovanin johdossa nimenään Rainbow Rocket. Tarinaa paljastamatta on sanottava, että tarina on tällä kertaa koukuttavampi ja kiinnostavampi. Viittaukset menneeseen tekevät kokemuksesta monipuolisen nostalgiatripin.

Kuten jo mainittiin, Ultra Sun / Ultra Moonissa on kaikkiaan 400 pokémonia kerättäväksi aina ensimmäisen sukupolven suosikeista aivan uusiin olioihin ja niiden Alola-muotoihin. Uusin pari esittelee myös ultra beastit ja uudet pokémon-muodot. Ultra beasteissa ovat mukana UB Adhesive, pellemäinen UB Burst ja UB Assembly, joka muistuttaa läjää tiiliä. Uusi Rockruff-muoto erottuu joukosta edukseen sekä keskipäivän että keskiyön muodoissa, mutta se on saatavilla ainoastaan rajoitetun ajan pelin julkaisun yhteydessä.

Tämä on mainos:

Pitkin poikin Alolaa kaupungeissa ja pitäjissä on toteemitarroja, joita voi kerätä vaihdettavaksi omiin toteemin kokoisiin pokémoneihin. Näitä tarroja löytyykin sitten melkein kaikkialta. Osaa varten on peruuteltava vanhoille jäljille, mikäli kerääminen edellyttää esimerkiksi onkivapaa lähteessä olevan tarran hankkimiseksi. Aarteenmetsästys itsessään on hauskaa, mutta siitä saatavat palkinnot eivät ole erityisen tyydyttäviä. Monet toteemi-pokémonit ovat saatavissa myös tavallisesti pelaamalla, mikä vähentää intoa paikkojen tutkimiseen. Mukana on myös Pokémon Battle Agency, jossa saa vuokrata haluamansa taskuhirviön taistelua varten. Tämä on mahtava keino testata ennakkoon erilaisia pokémoneja jo ennen niiden omaan kokoelmaan nappaamista.

Pokémon Ultra Sun/Ultra MoonPokémon Ultra Sun/Ultra MoonPokémon Ultra Sun/Ultra Moon

Muut lisäominaisuudet ovat Pokémon Photoclub ja uusi surffailuminipeli Mantinen selässä. Photoclubissa voi nimensä mukaisesti poseerata coolisti taskuhirviöidensä kanssa, ja kuvia voi sitten muokata ja jakaa. Ominaisuus on kiva, mutta ei siihen kauaa jaksa panostaa. Mantine-minipeli itsessään on varsin yksinkertainen. Aalloilla edetään vauhtia keräten, ja analogitatilla voi tehdä temppuja ilmassa pisteitä keräillen. Pelin loputtua jaetaan pisteet, joita voi sitten vaihtaa esineisiin. Tämäkin minipeli viihdyttää hetken aikaa, mutta kauaa se ei jaksa kiinnostaa.

Ehkä se paras uusi ominaisuus on mahdollisuus napata kaikki legendaariset pokémonit (mikäli on hankkinut molemmat versiot pelistä). Tämä tapahtuu ultramadonreikien kautta, joista jokainen näyttää erilaiselta riippuen siitä, millainen legendaarinen taskuhirviö niissä asustaa.

Tämä on mainos:

Uudistuksia on kokenut myös Rotomdex, joka on siis puhuva pokémonien kansoittama Pokedex, joka avustaa pelaajaa tämän matkan aikana. Uusi ominaisuus on Rottolottery, jota pyörittämällä voi ansaita erityisiä esineitä. Tällä roinalla voi hetkellisesti parantaa kokemuspisteiden saantiaan tai parantaa yksittäisen taskuhirviön taistelutilastoja. Rotomdex esittää kysymyksiä pelaamisen aikana käyttäytyen eri tavoin vastauksista riippuen. Ärsyttävästi koko ruutu täyttyy näiden toimintojen aikana, mikä vaikeuttaa suunnistamista merkittävästi.

Teknisesti Ultra Sun / Ultra Moon tuntuu ottavan ikääntyvästä Nintendo 3DS -raudasta kaiken ilon irti. Varjot, pinnat ja ympäristöt näyttävät aiempaa paremmilta ja yksityiskohtaisemmilta. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus tuntuu aiempaa hiotummalta. Eron huomaa kuitenkin vasta verratessaan uutta versiota rinnakkain vuoden takaisen pelin kanssa. On hienoa, että kehittäjät ovat jaksaneet panostaa päivitykseen sisällön ja pelimekaniikan ohella myös ulkoasun osalta.

Ultra Sun / Ultra Moon tekee jo valmiiksi erottuvasta alkuperäisestä peliparista entistäkin paremman. Tarinaa on parannettu, ja mukana on runsaasti uudenlaista pelattavaa. Vuosi sitten Sun/Moonin pelanneille se ei kuitenkaan ole pakkohankinta. Osa uusista lisäyksistä jää lyhytaikaiseksi iloksi, mutta kokonaisuutena Ultra Sun / Ultra Moon on hieno pelikokemus. Nintendo 3DS on saanut erittäin onnistuneen joutsenlaulun Pokémon-sarjalle.

Pokémon Ultra Sun/Ultra MoonPokémon Ultra Sun/Ultra MoonPokémon Ultra Sun/Ultra MoonPokémon Ultra Sun/Ultra Moon
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Aiempaa parempi tarina, nostalgiaa vanhoille faneille, teknisesti ottaa kaiken irti 3DS-käsikonsolista
-
Osa lisäyksistä tuntuu tarpeettomilta, ei uusia Alolan-muotoja
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä