Suomi
Gamereactor
arviot
Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire

Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire

Uusin Pokémon rakentaa onnistuneesti X:n ja Y:n luomalle perustukselle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire on tämän vuoden iteraatio suositusta pelisarjasta ja se on samalla toinen minimonsteripeli 3DS:llä. Pokémon X/Y esitteli pelaajille vuosi sitten hirviöiden kuudennen sukupolven ja samalla se päivitti sarjan ulkoasun täysin kolmiulotteiseksi. Omega Ruby ja Alpha Sapphire eivät kuitenkaan marssita kentälle uutta sukupolvea, sillä peli liittyy osaksi remasteroitujen uusintajulkaisujen listaa, johon kuuluvat esimerkiksi Fire Red ja Soulsilver. Uusintajulkaisu oli odotettavissa, sillä näiden osien hirviöt puuttuivat tyystin edellisistä peleistä. Samalla 3DS:stä tuli ensimmäinen konsoli, jolla voi oikeasti kerätä kaikki Pokémonit. Tähän legendaariselta kuulostavaan saavutukseen tarvitaan vain käsikonsolille julkaistut neljä peliä sekä Pokémon Bank, jolla otuksia voi siirrellä peleistä toiseen.

Kerrataanpa lyhyesti Pokémon-pelien idea siltä varalta, että joku on kasvanut laatikossa ja on täysin ohittanut sarjan. Kyseessä on japanilaistyylinen roolipeli, jossa ohjastetaan minimonstereita keräilevää kouluttajaa. Hän kiertää pitkin maita ja mantuja keräten sarjalle nimenmukaisia hirviöitä. Niiden avulla taistellaan sitten muita kouluttajia ja Pokémoneja vastaan samalla kun piskuisista otuksista koulitaan kokemuksen avulla yhä kovempia mörssäreitä. Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire toimii hyvänä johdatuksena pelisarjaan, vaikka vaikeusastetta on nostettu hieman edellisiin osiin verrattuna. Viholliskouluttajilla on taskuissaan voimakkaita parannusesineitä etenkin seikkailun alussa, ja nämä taistelut saattavat olla hyvinkin ennalta-arvaamattomia, vailla sen kummempaa taktiikkaa.

Pokémon Omega Ruby/Alpha SapphirePokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire

Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire rakentaa X:n ja Y:n luomalle perustukselle, ja se päihittää edeltäjänsä esimerkiksi tietysti ulkoasun osalta. Suuria eroja ei ole, mutta pienet eroavaisuudet ja yksityiskohdat tekevät uutukaisesta aikaisempaa värikkäämmän. Kyseessä ei siten ole mikään joulumarkkinoille kiirehditty rahastusversio. Ulkoasun ja hirviövalikoiman lisäksi edistystä on tapahtunut myös teknisellä puolella, eikä edellisiä osia vaivanneista hidasteluista näy jälkeäkään. Lisäksi käyttöliittymää on hiottu, ja esimerkiksi uudet valikot ja hyökkäyskomennot ovat aikaisempaa selkeämmät. Parannusten lisäksi mukana ovat X:n ja Y:n esittelemät uudet ideat, joista näyttää muodostuvan olennainen osa sarjan pelejä. Pokémon-Amie, Super Training ja Mega Evoluutiot ovat siis mukana, eikä unohtaa sovi myöskään äärimmäisen kätevää MultiNavia.

Tämä on mainos:

MultiNav on interaktiivinen työkalu, joka valtaa 3DS:n alaruudun. Se sisältää useita erilaisia funktioita, joista käytännöllisin on Hoennin pieni kartta. Sen saa laajennettua kätevästi yhdellä painalluksella. Uusia pelaajia miellyttää ominaisuus, jolla voi nähdä kyseisellä alueella oleskelevat hirviöt. Samalla voi tarkistaa, onko saanut pyydystettyä jo kaikki, vai piileskeleekö puskien kätköissä vielä uusia otuksia.

Kouluttaja osaa nykyään tarvittaessa hiippailla hiljaa. Analogitattia varovasti liikuttamalla voi liikkua hitaasti ja sen avulla voi välttää suurimman osan taisteluista. Samalla se mahdollistaa ruohikossa piileskelevien vahvempien Pokémonien kimppuun hiipimisen. Nämä ovat ainutlaatuisia ominaisuuksia omaavia otuksia. Ne osaavat esimerkiksi tehdä hyökkäyksiä, jotka eivät normaalisti kuulu kyseisen lajin repertuaariin. Näiden pyydystäminen on hupaisaa puuhaa ja niistä on varmasti hyötyä kilpailullisesti pelaaville.

Pokémon Omega Ruby/Alpha SapphirePokémon Omega Ruby/Alpha SapphirePokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire

Kaikista uudistuksistaan huolimatta Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire Hoenn tuntuu edelleen tutulta paikalta. Se vetoaa tehokkaasti nostalgian kaipuuseen kaikille, jotka astuivat ensimmäistä kertaa sen maailmaan Game Boy Advancella. Kartta on sama vanha tuttu, joten kaupungit ja salit ovat edelleen oikeilla paikoilla. Joitain alkuperäisistä ominaisuuksista on kuitenkin muutettu, ja mukaan on heitetty uusia visuaalisesti näyttäviä juttuja. Näitä ovat muun muassa kouluttajan ja Pikachun uudet vaatteet. Vanhan ja uuden liitto toimii hyvin ja se saa aikaan positiivisia nostalgisia viboja.

Tämä on mainos:

Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire on paljon enemmän kuin pelkkä remasterointi kolmannen sukupolven taskuhirviöistä. Se jatkaa X:n ja Y:n viitoittamalla polulla ja lisää pakettiin uusia kivoja ominaisuuksia. Tästä pelistä ei sisältö lopu kesken ja noin 20 tunnin mittaisen pääjuonen läpäisemisen jälkeen on vielä paljon nähtävää ja koettavaa. Kyseessä on mielestäni loppuvuoden paras julkaisu Nintendon käsikonsolille ja pakko-ostos sekä sarjan faneille että siihen vasta tutustuville. Tosin vanhoille pelaajille se tuskin aiheuttaa enää mitään suuria reaktioita, mutta peli on yksinkertaisesti pitkän pelisarjan kattavin iteraatio.

HQ
Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire
Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire
Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire
Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Parantaa ja laajentaa esikuvaansa, enemmän sisältöä, parempi käyttöliittymä, hiotumpi teknisesti, Hoenn on herätetty hienosti jälleen henkiin
-
Ei sisällä yhtä suuria innovaatioita kuin X ja Y
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Pokémon: Alpha Sapphire Pokémon Alpha Sapphire on nimensä mukaisesti remasteroitu versio Sapphiresta, ja vaikka pelillä on omat pienet... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

6
Kurkistus uuteen Pokémoniin!

Kurkistus uuteen Pokémoniin!

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Game Freak on julkaissut ruhtinaalliset 40 sekuntia tulevasta Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphiresta, joka julkaistaan marraskuussa Nintendo 3DS:lle.Ladataan seuraavaa sisältöä