Suomi
Gamereactor
laitearviot

Playstation VR 2 on miellyttävä päässä ja teknisesti onnistunut

Sonyn toinen VR-laite on selvästi hienostuneempi kuin edeltäjänsä. Hinta ja tulevat pelit heittävät kuitenkin epäilyksen varjon menestykselle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kuusi vuotta sitten VR-pelaamisen teknologia oli vielä lapsenkengissään. Playstation VR nähtiin lähinnä kivana leluna, mutta vehje kuitenkin toimi ja yllätti.

Vuonna 2023 tilanne on toinen. VR on aiempaa tavallisempaa, ja kaikki uskovat teknologian toimivan. Edelleen laite on liian kömpelö käyttää, ja hinta on liian korkea. Melko laajalle levinneen uskomuksen mukaan VR tulee pysymään videopelaamisen sivujuonteena murtautumatta koskaan kansan syvien rivien viihteeksi.

PlayStation VR 2
Tämä on mainos:
PlayStation VR 2

Maailmantilanne on sellainen, että 600 euroa maksavan lisälaitteen lanseeraaminen on iso riski. Lisäksi tarjolla julkaisussa on vain muutamia Sonyn omia isoja nimikkeitä. Tilanne tuo mieleen muinainen PS Vitan.

Se on sanottava, että Playstation VR 2 on teknisesti täysin ylivoimainen edeltäjäänsä verrattuna. Totta on sekin, että se alkuperäinen Playstation VR oli monin tavoin puolinainen ratkaisu. VR-kypärä itsessään oli miellyttävä käyttää ja hyvin suunniteltu, mutta erinäisten johtojen kanssa puljaaminen oli tuskallista. Pään liikkeiden seuraaminen ei aina toiminut, ja aikansa eläneet Move-ohjaimet rasittivat niin pelinkehittäjiä kuin kuluttajiakin. PSVR:n parhaita pelejä ohjataankin perinteisesti Dualshock 4 -ohjaimella.

PSVR2 on eri maata. Se on miellyttävä käyttää, helppo asentaa toimintavalmiiksi, uudet ohjaimet ovat loistavat ja uudet ominaisuudet kuten haptinen värinä ja silmien seuranta toimivat loistavasti. Ja parempi teknologia mahdollistaa aiempaa paremman kuvan.

Tämä on mainos:

Ja kuten VR-pelaamista harrastavat tietävät, käyttömukavuus on iso osatekijä nautinnossa. PSVR2 on erittäin miellyttävä käyttää. Paino jakautuu tasaisesti, ja laitteen asetuksista voi säätää monipuolisesti omaan päähän sopivaksi. Tämä on hyödyllistä varsinkin niille, jotka käyttävät silmälaseja. Lisäksi päätä vasten olevat materiaalit ovat pehmeitä ja mukavia. Hienoa on sekin, että mukana laitteessa itsessään on kuulokkeet. Kiinnityksen jälkeen ne istuvat kokonaisuuteen luonnollisesti, eikä lyhyt johto haittaa pelaamista. Omiakin kuulokkeita voi käyttää, mutta kaikki mallit eivät sovellu tarkoitukseen yhtä hyvin kuin toiset. Entä sitten se johto? Se ei ole ongelma, joskin läsnäolon huomaa, ja ajoittain on siirrettävä piuhaa pois tieltä. Langaton VR-laite olisi ollut se paras ratkaisu, mutta jos langallinen yhteys tarkoittaa parempaa kuvaa ja alhaisempaa jättämää, olkoon sitten niin.

PSVR2 loistaa myös asennuksensa osalta. Laite kiinnittyy hienosti Playstation 5 -konsolin etuosaan johdolla. Sitten laitetaan vain sekä kypärä että konsoli päälle, ja hoidetaan helppo asennus loppuun. PSVR2 ei vaadi erillistä kameroiden kalibrointia. VR-pelaaminen vaatii jo itsessään kuluttajalta ylimääräistä vaivaa, joten PSVR2 onnistuu helppouden ansiosta tässäkin hyvin. Huone muun muassa skannataan automaattisesti. Asennus on siis niin helppoa kuin vain toivoa voi.

PSVR2:ssa on kaksi OLED-näyttöä resoluutiolla 2000x2040 silmää kohti, ja näkökenttä on 110 astetta. Ja yhdessä Playstation 5:n tehojen kanssa kuvanlaatu on hyvä.

PlayStation VR 2

Playstation 5:n haptinen värinä ja sopeutuvat liipaisimet ovat se, joka erottaa pelikokemuksen kilpailijoistaan. Haptinen värinä on mukana kypärässä itsessään, ja lisää selvästi eläytymistä. Ajan kanssa tähän tottunee, mutta ainakin alussa kokemus on vaikuttava. Toisena on mainittava silmien liikkeiden seuraaminen. En ole vielä kokeillut tätä ominaisuutta hyvin hyödyntävää peliä, mutta ainakin teknologia on olemassa.

Move-ohjaimet on nyt viimeinkin kuopattu, ja korvattu ergonomisemmalla ratkaisulla unohtamatta parempaa nappien asettelua. Kilpailijoihin verrattuna ohjaimet ovat niitä parhaita tarjolla olevia. Liikkeiden seuraaminen toimii sekin hyvin. Muutaman kerran onnistuin sekoittamaan järjestelmän, ja se tapahtuu usein laittamalla käsivarret ristiin. Näin ei kuitenkaan onneksi tapahdu kovinkaan usein. Akunkesto on viitisen tuntia, mikä voisi olla parempikin. Peliohjaimia ei voi ladata pelatessa.

Sonyn uusi VR-laite on siis vaikuttava. Käyttömukavuus, helppo asennus, hyvä kuvanlaatu, mahtavat ohjaimet ja jännittävät uudet ominaisuudet tekevät PSVR2-laitteesta menestyksen. Nyt odotellaan enää sitä, miten vahvan valikoiman pelattavaa PSVR2 lopulta saa.

PSVR2 on palauttanut kiinnostukseni VR-pelaamista kohtaan, joten toivottavasti Sony ottaa kaiken irti luomuksestaan.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Miellyttävä käyttää, helppo asennus, jännittävät uudet ominaisuudet, hyvä kuvanlaatu, parhaat VR-ohjaimet
-
Johto häiritsee ajoittain, näkökenttä olisi voinut olla laajempikin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä