Suomi
Gamereactor
artikkelit

Playstation 5: kaikki mitä siitä tiedetään

Sonyn seuraavan sukupolven konsoli on tulossa. Mutta mitä siitä tiedetään?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nyt se on saattanut jo unohtua, mutta ensimmäiset merkit uudesta konsolisukupolvesta antoi maailmalle Sony. Viime vuoden huhtikuussa laitearkkitehti Mark Cerny antoi ensimmäiset tiedot Playstation 5 -konsolista Wiredille. Kysymyksessä oli melko uusi tapa julkistaa konsoli, sillä aiemmin tapana oli ollut ylläpitää täydellistä hiljaisuutta suureen julkistukseen saakka.

Syksyn aikana Sony teki saman uudelleen Wiredin haastattelussa, ja sitten tulikin hiljaista. Seuraavan kerran jotain isoa kuultiin tammikuussa 2020, eli juuri ennen koronaviruspandemian iskemistä. Sony julkisti Playstation 5:n logon. Koronavirus laittoi Sonyn suunnitelmat uusiksi, ja sama koskee tietenkin melkein jokaista muutakin firmaa. GDC-messuille suunniteltu esitys Playstation 5:n teknologiasta pidettiin suoratoistolähetyksenä maaliskuussa, ja äänessä oli Mark Cerny. Huhtikuussa seurasi DualSense-ohjaimen julkistus.

Playstation 5: kaikki mitä siitä tiedetäänPlaystation 5: kaikki mitä siitä tiedetään

Mitä siis Playstation 5 -konsolista tiedetään, ja mitä ei tiedetä? Sony tekee jälleen yhteistyötä AMD:n kanssa, joka toimittaa konsoliin sekä CPU:n (prosessori, joka ohjaa laitteistoa) että GPU:n (grafiikkaprosessori, joka laskee mitä ruudulla näkyy). Microsoftin Xbox Series X -konsolin lailla Sony on valinnut kahdeksanytimisen Zen 2 -prosessorin, joka rullaa enimmäisnopeudella 3,5 GHz. GPU:lla on laskentatehoa 10,28 TFLOPia (36 CU:ta aina 2,23 GHz saakka vaihtelevalla taajuudella).

Tämä on mainos:

Teraflopsia sanana on heitelty edes takaisin julkisuudessa siitä asti, kun menossa oleva konsolisukupolvi alkoi. Laskentateho on toki tärkeää (hyvä grafiikkakortti on tärkeä), ja Microsoft käyttää lukemaa mielellään omassa markkinoinnissaan. Tämä johtuu siitä, että Microsoftin Xbox Series X on selvästi tehokkaampi lukemalla 12 TFLOP. Tietenkin myös muut asiat merkitsevät, ja Sonyn Playstation 5:ssä se salainen resepti on erittäin nopea SSD-kovalevy kooltaan 825 gigaa.

Sony on valinnut noin kaksi kertaa nopeamman mallin kuin Xbox Series X, ja Cernyn mukaan tämä mahdollistaa paremmin saumattomat pelikokemukset. Ajoittain kovalevy toimii ylimääräisenä RAMina, jota Playstation 5:ssä on 16 gigaa. Esitellyssä Epic Gamesin Unreal Engine 5 -demossa nähtiin merkkejä Sonyn uuden konsolin mahdollisuuksista. Epic Gamesin mukaan Unreal Engine 5 näyttää "mahtavalta" myös PC:llä ja Xbox Series X:llä, mutta nähty demo osoittaa selvästi, että Playstation 5:ssä tulee olemaan riittävästi tehoa. Tulee olemaan kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea pelinkehittäjät saavat uudesta konsolista irti.

Playstation 5: kaikki mitä siitä tiedetäänPlaystation 5: kaikki mitä siitä tiedetään

Playstation 5 -konsolin julkaisuun uskotaan olevan aikaa noin puoli vuotta, mutta Sony ei edelleenkään ole paljastanut itse konsolia. Arvioiden mukaan se julkistus tapahtuisi kesäkuussa. Miksi sitten julkistus on antanut odottaa itseään? Tästä on esitetty useita erilaisia arvioita: joidenkin mukaan konsolin muotoilu ei ole vielä valmis, ja toisten mukaan kaikkia salaisuuksia ei haluta vielä paljastaa. Puhetta on riittänyt paljon Playstation 5:n tehokkaasta jäähdytysjärjestelmästä, jonka pitäisi pitää konsoli niin viileänä kuin hiljaisenakin. Jäähdytysjärjestelmän on ounasteltu nostavan konsolin hintaa edelleen.

Tämä on mainos:

Playstation 5:n ohjain on kuitenkin paljastettu, mikä osoittautui huhtikuun isoimmaksi uutiseksi. Huomiota kiinnitti tietenkin se, että Sony on valinnut mustan ja valkoisen värityksen perinteisen yksivärisen ohjaimen sijasta. Valinta ohjasi joidenkin pelaajien ajatukset Star Warsin Stormtrooper-sotilaisiin. Joka tapauksessa ohjaimen mustavalkoinen väritys antaa vihjettä siitä, että myös itse konsoli tulee olemaan mustavalkoinen.

Muotoilun osalta Sony on valinnut samanlaisen linjan kuin Xbox One, eikä niinkään seurannut DualShock 4:n jalanjälkiä. Luvassa on myös haptista värinää liipaisimiin. Ominaisuutta hyödyntävät jatkossa varmaankin yhä useammat pelinkehittäjät, sillä sekä Sony että Microsoft lisäävät ohjaimensa liipaisimiin haptista värinää. Playstation 5:n ohjaimessa on lisäksi sisäänrakennettu mikrofoni, joka helpottaa kommunikointia pelikavereiden kanssa, ja avaa uusia mahdollisuuksia pelisuunnittelijoille. Kosketusalusta on sekin paikoillaan, ja ladattava akku lupaa kestää käyttöä selvästi kauemmin kuin nykyisin DualShock 4 -ohjaimessa.

Uusi ohjain nimeää DualShock 4:n Share-napin Create-napiksi. Käyttötarkoitus ei ole vielä täysin selvillä, mutta Ghost of Tsushiman esittely antoi siitä viitettä. Pelissä on uskomattoman monipuolinen Photo Mode, ja kuvien & videoiden jakaminen onnistuu nopeasti.

Playstation 5: kaikki mitä siitä tiedetäänPlaystation 5: kaikki mitä siitä tiedetään

Sonylle tuli lunta tupaan siitä, ettei Playstation 4:ssä ollut Ultra HD Blu-ray -asemaa, vaikka Microsoft tarjosi saman sekä Xbox One S että Xbox One X -konsoleissa. Tähän tulee muutos, sillä Playstation 5:ssä on Ultra HD Blu-ray. Toinen paljon pyydetty, ja myös varmistettu, ominaisuus on taaksepäin yhteensopivuus. Sony ei ole kertonut tarkkoja tietoja ominaisuuden toimivuudesta, mutta ilmeisesti PS4-pelien pelaaminen käy ongelmitta, ja yleensä myös esimerkiksi lyhyemmillä latausajoilla. Ei ole tiedossa, toimivatko PS4:n ohjaimet ja muut lisälaitteet seuraavassa konsolissa.

SSD-kovalevyn 825 gigaa mahdollistaa sinne tallennettujen pelien nopeamman käytön, mutta levytilan määrä vaikuttaa liian pieneltä jo nyt. On syytä muistaa, että Xbox Series X tarjoaa vain hieman suuremman 1 teratavun SSD-kovalevyn. Levytilan pienuus on siis läsnä myös seuraavassa konsolisukupolvessa. Jo nyt isot pelit haukkaavat tilaa 100 gigaa, ja joskus lähemmäs 200 gigaa. Toisin sanoen levytilaa olisi vain noin 5-6 pelille kerrallaan, ja pelien koko tuskin pienenee seuraavan sukupolven aikana. Sony on ratkaissut asian siten, ettei kaikkea sisältöä ole pakko asentaa. Jos ei halua peliinsä esimerkiksi ranskaksi tai saksaksi tehtyä dialogia, ei näitä tiedostoja ole pakko asentaa. Pelinkehittäjät voivat myös valita, antaako pelaajille mahdollisuuden asentaa yksin- ja moninpelin erikseen. On siis hyvinkin mahdollista, että 825 gigaa riittää pidemmälle kuin miltä nyt vaikuttaa.

Jos Playstation 5:n levytila silti loppuu kesken, on Sony ajatellut sitäkin. Kuten heidän muissakin uusimmissa konsoleissaan, kovalevyn voi vaihtaa isompaan. Ainakaan aluksi moinen ei ole ihan helppo operaatio, sillä edes Sonylla ei tällä hetkellä ole tietoa, mitkä kovalevyt tukevat Playstation 5:n vaatimuksia. Ongelma varmasti ratkaistaan tulevaisuudessa. Joka tapauksessa Playstation 5:n mahdolliset levytilaongelmat tulevat olemaan ratkaistavissa.

Playstation 5: kaikki mitä siitä tiedetään

Mitä sitten Playstation 5:stä ei tiedetä? Ei ole tiedossa, koska laite julkaistaan, miltä se näyttää ja mitä se maksaa. Julkaisun ajankohdaksi Sony on toistuvasti ilmoittanut loppuvuoden 2020, ja valistunut arvaus on marraskuu. Koronaviruksen aiheuttamat ongelmat eivät näytä vaikuttavan konsolin julkaisuun. Tätä Sony on tähdentänyt useaan eri otteeseen. Playstation 5:n hinta on täysi mysteeri, mutta Playstation 4 maksoi vuonna 2013 399 dollaria, ja melkein kaikki analyytikot odottavat seuraavan Playstationin maksavan enemmän. Julkisuudessa on nähty arvioita välillä 449-599 dollaria, ja uskoisin hinnan asettuvan 500 dollarin tietämille.

Mitä konsolilla sitten pelataan, on sekin suurimmaksi osaksi mysteeri. Haastatteluiden, työpaikkailmoitusten ja talouskatsauksissa tehtyjen lausuntojen perusteella on pääteltävissä, että tulossa ovat ainakin Spider-Man 2 (Insomniac Games) ja Horizon: Zero Dawn 2 (Guerrilla Games). Oletettavasti Polyphony Digitalilla on työn alla Gran Turismoa, ja Playstation 5:lle päivittyvät epäilemättä myös teokset Ghost of Tsushima ja The Last of Us: Part II. Sony on lisäksi ilmoittanut, että tietyn aikaa he julkaisevat pelinsä sekä Playstation 4:lle että Playstation 5:lle. Näin ollen ne, jotka eivät heti halua sijoittaa uuteen laitteistoon, eivät joudu kärsimään pelien puutteesta.

Ilmaisten päivitysten puolesta Electronic Arts tarjoaa aikarajallisen mahdollisuuden päivittää jo ostettu peli Playstaton 5:lle. Toisin sanoen nyt vuonna 2020 Playstation 4:lle ostettu FIFA 21 tai Madden NFL 21 päivittyvät Playstation 5 -loistoon. Tulossa on myös niin sanottuja ulkopuolisten kehittäjien pelejä, kuten esimerkiksi Assassin's Creed Valhalla ja Outriders. Noin yleisesti on silti sanottava, ettei Playstation 5:n peleistä tiedetä tällä hetkellä paljoakaan. Tulevana kesänä on mitä ilmeisimmin luvassa lukuisia julkistuksia.

Playstation 5: kaikki mitä siitä tiedetään


Ladataan seuraavaa sisältöä