Pelilaitemarkkinoita hallitsevat PC:n ohella konsolijätit Playstation, Xbox ja Nintendo. Näiden lisäksi aika-ajoin innokkaille pelaajille julkaistaan yksittäisiä erillisiä videopelilaitteita, jotka nojautuvat pitkälti vanhoihin laitteisiin, klassikkopeleihin ja retro-ohjaimiin. Panic yhteistyössä Teenage Engineerin kanssa lähestyy kuitenkin pelikansaa rohkeasti varsin persoonallisesta vinkkelistä tekemällä mukana kulkevan, mustavalkonäytöllä varustetun ja mystisen kammen sisältävän pelilaitteen, joka yhdistelee retroilua, innovatiivisuutta ja indiepelejä. Tämä hupaisa laite on Playdate.
Playdaten paketti kiinnittää välittömästi huomion epätavallisen pitkällä ja kirkkaan keltaisella pahvipaketillaan. Paketin kyljet ovat varsin siistit näyttäen lähinnä vain kuvaa tuotteesta ja kertoen isokokoisin fontein, että on aika pitää hauskaa. Paketissa mukana ei tule itse laitteen lisäksi kuin latauskaapeli ja pakolliset lippuset ja lappuset takuuseen ja muihin lakiasioihin liittyen.
Laitteen koko on yllättävän pieni. Vain alta kahdeksan senttiä leveän ja korkean sekä ainoastaan yhdeksän millin paksuudellaan Playdate sujahtaa kivasti taskuun. Pienen laitteen takia ruudun koko ei ole mitenkään iso, mutta 400 x 240 -resoluutio riittää tekemään kuvasta terävän, varsinkin kun kyseessä on Sharp Memory LCD -ruutu. Tämä tarkoittaa e-ink-tyylistä mustavalkonäyttöä korkealla virkistystaajuudella, minkä ansiosta kuva on tarkkaa kuin sanomalehtipaperissa. Näytöstä puuttuvan taustavalon takia laitetta ei voi käyttää pimeässä, vaan kuvan näkymiseen tarvitaan heijastettavaa valoa, ja mitä enemmän, sitä parempi. Huomasin valon tarvitsemisen pienimuotoisena ongelmana, sillä se rajoittaa muuten niin kätevästi mukana kulkevan laitteen käyttömahdollisuuksia. Osa Playdatelle tehdyistä peleistä sisältää myös paljon pientä tekstiä, jonka tihrustaminen pieneltä näytöltä on vähän tuskaista. Parhaimmillaan pelit kuitenkin näyttävät ihailtavan tarkoilta ja nostalgisen tyylikkäiltä.
Erikoinen mutta laadukas näyttö ei kuitenkaan syö pahasti Playdaten akkua. Täyteen ladattuna Playdate pysyy valmiustilassa helposti toista viikkoa, vaikka ruudussa olisikin koko ajan kello ja muuta laitteeseen liittyvää tietoa. Kun satunnaista pelaamista yhdistää valmiustilan yhteydessä päivittäin, riittää akkua silti viikon jokaiselle päivälle. Ainoastaan akun tilanäyttö tuntuu olevan virheellinen. Aluksi sataan prosenttiin ladattu laite tyhjeni jo yhdessä yössä ilman käyttöä. Kun jatkoin kuitenkin akun latausta useita tunteja sadan prosentin päälle, akku alkoi kestämään rasitusta luvatulla tavalla. Samalla tosin poistin käytöstä automaattisen kellon päivityksen, jota jotkut käyttäjät pohtivat nopean akun hyytymisen syyksi. Lisäkokeilulla asia selviää tarkemmin, mutta tällä hetkellä ainakin akusta riittää tehoja pyörittämään pelejä päivästä toiseen.
Pelaamista varten laitteessa on klassinen ristiohjain ja A- sekä B-nappi vanhan ajan hyvään malliin. Tämän lisäksi laitteen päällä on virtanappi ja valikkopainike sekä kaiutin oikeassa etukulmassa. Retrotyylistään huolimatta Playdaten äänimaailma ei ole pelkkää piippailua, vaan kaiutin toistaa kirkkaasti digitaalista ääntä 44,100 Hz tasoisena. Pohjaan on laitettu USB-C-portti latausta varten. Playdaten vetonaula ja mystinen innovaatio on kuitenkin sen oikeasta kyljestä esiin vedettävä kampi, jonka luulin aluksi olevan tarkoitettu laitteen akun lataukseen. Molempiin suuntiin portaattomasti ympäripyöritettävä kampi on kuitenkin erillinen ohjain ja osa Playdaten pelimekanismia.
Jämäkästä Playdatesta huokuu kunnon laatu. Paksu muovi ei natise eivätkä saumaukset irvistele. Ristiohjain ja napit eivät muljua, vaan välittävät painallukset tarkasti ja tuntuvat napakalta näin tehdessään. Kampi tuntuu vahvatekoiselta juurtaan myöten pienestä koostaan huolimatta, eikä sen pyörittely rivakamminkaan pelota. Peleihin pyöritykset välittyvät todella tarkasti ilman varsinaista tyhjää tilaa.
Pelejä Playdateen tarjotaan muutamalla eri tavalla. Mukana uudella laitteella on kaksi peliä, jotka antavat hyvät esimerkit laitteen mahdollisuuksista ja pelimekaniikoista, kuten mainio surffailupeli Whitewater Wipeout (Chuhai Labs) klassisen California Gamesin tyyliin. Kausipohjaisella rekisteröinnillä pelaaja saa maksua vastaan uusia pelejä säännöllisin välein pelattavaksi. Yksittäisiä pelejä voi myös ostaa Playdaten katalogista itselleen nettisivun kautta, josta ne siirtyvät rekisteröidyn tilin pelilaitteelle wifi-yhteyden avulla.
Pelejä on tarjolla toista sataa, ja ne vaihtelevat tyylilajillisesti aivan laidasta laitaan osan ollessa laajoja seikkailupelejä ja osan pelkästään yksinkertaisia tekniikkademoja. Pelien hinnat sijoittuvat yhden ja kymmenen euron välimaastoon. Vahva vaihtelevuus niin hinnoissa kuin pelien tasossa johtuu siitä, että Playdaten pelejä voi tehdä kuka tahansa. Playdate-tilin luomisen yhteydessä annetaan ohjeet, kuinka pelejä voi luoda vaikka suoraan nettisivujen kautta. Kahlatessani eri pelejä läpi vastaan tuli todellisia helmiä, mutta myös täysin turhia kikkareita, joten kannattaa olla tarkkana, mihin rahansa sijoittaa.
Laitteen mukana sain erikseen ostettavat suojakuoret Playdatelle. Hyvän suojan lisäksi kuoret tukevat Playdateen laitettua innovaatiota pelkästään kiinnitysmekaniikallaan. Suojakuorien kansissa on pienet magneetit, jotka yhdistettynä reunojen pieniin metalliväkäsiin pitävät laitteen napakasti paikoillaan Playdaten metallisiin reunareikiin yhdistettynä, mutta irtoavat helposti tarvittaessa.
Playdate ihastuttaa kätevällä koollaan, kekseliäillä innovaatioillaan ja persoonallisella otteellaan. Tämä pelilaite on juuri oikeanlainen piristysruiske raiteilla kulkevan pelikoneteollisuuden kylkeen osoittaen, että rohkeatkin ratkaisut voivat toimia. Täytyy kuitenkin myöntää, että 200 euron hintalappu ennen kuljetuskuluja ja mahdollisia veroja jättää laitteen enemmänkin marginaaliharrastajien kouraan, varsinkin kun jokaisesta pelistä joutuu erikseen maksamaan. Näyttö on joka tapauksessa todella laadukas, kunhan valoa ympärillä riittää ja mainio kampi ohjaimena on omiaan pyörittämään pelaamisen uudelle tasolle. Tällaista lisää!