Suomi
Gamereactor
arviot
Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies

Phoenix Wright on täällä taas. Leevi uppoutui kaksoiskohtalon pyörteisiin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Phoenix Wright on ollut pitkään poissa oikeussaleista, mutta nyt juristisankari tekee näyttävän paluun 3DS:llä. Kolmiulotteiset hahmomallit ja entistä syvällisemmät kuulusteluominaisuudet takaavat, että oikeussalissa koetaan intensiivisiä ja viihdyttäviä kädenvääntöjä.

Sarjan edellinen peli keskittyi Apollo Justice -nimisen lakimiehen juttuihin. Tämä herätti aluksi kummastusta, mutta pelin kuluessa selvisi, että Phoenix oli menettänyt asianajo-oikeutensa. Tällä kertaa oikeutta ovat ajamassa molemmat, sillä Phoenix Wright saa jälleen harjoittaa lakia. Parin mukaan lyöttäytyy myös juuri lakiopintonsa suorittanut Athena Cykes, jolla on tarkka psykologinen silmä. Kolmikon seikkailuja oikeussalissa ja sen ulkopuolella on hauska seurata, ja kaikilla on luonnollisesti omat kikkansa totuuden esiin kaivamiseen.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual DestiniesPhoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies
Tarinankerronta nojaa oikeusjuttujen käänteisiin. Keissejä valmistellaan tutkimalla rikospaikkaa.

Asianajajilla on omat erikoisesineensä, jotka antavat heille erikoisia kykyjä. Phoenix Wright pystyy magatamansa avulla näkemään henkilöiden salaisuuksia suojelevia "psyykelukkoja", joiden murtaminen on tärkeää totuuden esiin kaivamiseksi. Apollo Justice pystyy puolestaan rannekkeensa avulla aistimaan henkilöiden hermostuneisuuden. Athena Cykesilla on kaulassaan pieni robottiriipus nimeltään Widget, jonka avulla hän voi tarkkailla henkilöiden ristiriitaisia tunnereaktioita. Kyvyt ovat miellyttävän erilaisia ja vaikuttavat kuulustelujen etenemiseen eri tavoilla.

Tämä on mainos:

Sarjan pelit ovat sijoittuneet jonnekin interaktiivisen novellin ja seikkailupelin välimaastoon, eikä Dual Destinies tee poikkeusta kaavaan. Peli jakautuu käytännössä kahteen eri vaiheeseen, eli rikospaikkojen tutkimiseen vihjeiden varalta ja oikeussalissa käytäviin sanallisiin taistoihin.

Rikospaikkoja tutkimalla löytää erilaisia vihjeitä ja esineitä, joita voi hyödyntää oikeussalissa. Pienimmät vihjeet eivät kuitenkaan löydy helposti, vaan se vaatii asioiden tutkailemista useista eri näkökulmista. Tässä kolmiulotteisuus pääsee hyvin oikeuksiinsa, sillä eri esineet suorastaan hyppäävät silmille.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual DestiniesPhoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies
Oikeustaistelut on höystetty ylilyödyillä hahmoilla ja runsaalla huumorilla.

Tutkimusten jälkeen on aika siirtyä oikeussalin puolelle. Pelaaja kuulustelee tuomarin edessä toinen toistaan välttelevämpiä henkilöitä, jotka suoltavat suustaan palturia minkä ehtivät. Valheet täytyy huomata ja paljastaa loogisen päättelyn ja rikospaikalta löytyneiden vihjeiden perusteella. Syyttäjä pistää tietenkin hanttiin minkä ehtii ja perustelee asianajajien vaivalla löytämät virheet loogisesti. Nämä dialogin avulla käydyt taistelut ovat todella tiivistunnelmaisia ja aloite vaihtelee jatkuvasti puolelta toiselle. Useiden tuntien mittaisissa oikeussalimittelöissä saa lukea tuhansia rivejä dialogia, mutta sarjan perinteiden mukaan se on jälleen erittäin hyvin kirjoitettua.

Tämä on mainos:

Oikeussaliosuuksissa piilee myös pelin suurin kompastuskivi. Usein käy niin, että tietää mikä todistajan lausunnossa on väärin, mutta ei tiedä miten sen todistaa. Oikea todiste täytyy aina esittää täsmälleen oikeaan aikaan, mikä aiheuttaa välillä päänvaivaa. Olisi ollut mukavaa, jos samaan lopputulokseen olisi voinut päätyä useilla erilaisilla tavoilla. Toisaalta tämä olisi mahdollisesti vesittänyt osan tunnelmasta, sillä nyt dialogit pysyvät koko ajan tiiviinä. Vahva käsikirjoitus vaatii tiukasti raiteilla etenevät keskustelut, mikä ei välttämättä ole kaikkien mieleen.

Dual Destinies on täynnä karikatyyrimäisiä hahmoja, jotka ovat samalla sekä pelkistettyjä että liioiteltuja. Useimpien persoona nojaa vain muutamiin yksityiskohtiin, mutta hahmot jäävät heti mieleen ja jotkut onnistuvat naurattamaan jopa ääneen. Mitään hirvittävän syvällisiä henkilöhahmoja ei tietenkään kannata odottaa. Henkilökohtaiseksi suosikikseni nousi uusi synkkä syyttäjä Blackquill, joka kärsii tuomiota murhasta, mutta se ei tietenkään estä häntä toimimasta samalla myös syyttäjänä. Hänellä on apunaan lemmikkihaukka, joka käy käskystä väläyttelemässä teräviä kynsiä todistajien ja asianajajien kasvojen lähellä. Blackquill on myös taitava manipuloija ja onnistuu ajoittain huijaamaan jopa vastapuolen puolelleen.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual DestiniesPhoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies
Tarinan toteutus on lineaarinen, minkä vuoksi pelin uudelleenpeluuarvo on huono.

Dual Destinies ei uudista perinteistä kaavaa, mutta se antaa sille todella tuoreen ilmeen. Vanhat minimalistisesti animoidut paperihahmot on heitetty romukoppaan ja tilalle ovat tulleet täysin kolmiulotteiset ja sulavasti liikkuvat henkilöt. Tärkeimmät tapahtumat esitetään pienten animaatiovideoiden avulla, jotka on toteutettu erittäin laadukkaasti. Niissä kuullaan myös pelin ainoat puhutut repliikit, mikä on dialogin määrän huomioon ottaen ymmärrettävää.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies on erittäin tervetullut lisäys hienoon sarjaan. Eniten siitä saavat irti ne, joille sarjan aiemmat osat ovat jo tuttuja, mutta toki siitä voi nauttia myös itsenäisenä pelinä. Mikäli oikeussalidraamat tai salapoliisitarinat kiinnostavat, kannattaa sarjalle antaa mahdollisuus.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erittäin hyvin kirjoitetut oikeusjutut, Athena Cykes on hyvä lisä Wrightin asianajotoimiston henkilökuntaan, hauskat henkilöhahmot, hieno ulkoasu
-
Tarinankerronta vaatii pelin pysymistä tiukoilla raiteilla, huono uudelleenpelattavuusarvo
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä