Suomi
Gamereactor
laitearviot

Philips Evnia 34M2C7600MV, miniLEDit kaarevassa ultrawidessä tarjoaa HDR-käyttäjälle kissanpäivät

Millainen on yli 1500 euron 34" ultrawide -näyttö?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Philips Evnia 34M2C7600MV, miniLEDit kaarevassa ultrawidessä tarjoaa HDR-käyttäjälle kissanpäivät

Philips on esitellyt viime vuoden loppupuolella uuden Evnia-brändin, joka tuo vuoden 2023 aikana neljä pelaajille suunnattua premium-näyttöä. Sarjaan kuuluvat 42" 42M2N8900 OLED-paneelilla, kaareva 34" 34M2C8600 QD-OLED-paneelilla, kaareva 27" 27M2C5500W VA-paneelilla ja nyt Gamereactorin testissä käynyt kaareva 34" 34M2C7600 miniLEDein valaistulla VA-paneelilla.

Kauttaaltaan vaalea näyttö on todella kaunis näky. Raikas ulkonäkö on kiistatta piristävää vaihtelua tummien näyttöjen meressä. Vaalean jalan pystyosa kiinnitetään erikoisella kevyen näköisellä kiinnitysmenetelmällä painaen runkoon eli paneeliosaan kiinni, ja seisontajalka taas kiinnitetään perinteisellä siipiruuvilla seisontajalkaan. Työkaluja ei tarvita. VESA-liitäntä onnistuu erillisen 10x10 cm metallisen liitäntäadapterin avulla runkoon. Kokonaisuudessaan näytön mekaaniset säädöt ovat hyvät, ja seisontajalka tulee myös hyvin vähän näytön paneelin etureunan yli. Näin näytön saa sijoitettua hyvin lähelle näppäimistöä, jolloin näytön saa peittämään entistä enemmän näkökenttää.

Tästä on hyötyä, sillä 34" ultrawide on kuin sivusuunnassa venytetty 27" näyttö, joka isompiin näyttöihin tottuneelle tuntuu auttamatta pieneltä. On syytä muistaa, että jos toistettava sisältö ei tue ultrawide-kuvasuhteita, lopputuloksena ovat leveät mustat raamit reunoilla, ja edessä on perinteinen 27" kuva. Onneksi ultrawide-tuki peleissä alkaa olemaan tänä päivänä melko hyvällä tasolla pois lukien pienimmät indiepelit.

Tämä on mainos:
Philips Evnia 34M2C7600MV, miniLEDit kaarevassa ultrawidessä tarjoaa HDR-käyttäjälle kissanpäivät

Pelien eläytymistä parantaa näytön taakse integroidut väriLEDit, joiden avulla Philipsin TV:stä tuttu AmbiLight-ominaisuus saadaan käyttöön. LEDit värjäävät huonetta esimerkiksi ruudulla näkyvää kuvamateriaalia vastaavin värein, ja sekös onkin komeaa. AmbiLightin hallinta tapahtuu konfiguraatiovalikon kautta. Ikävästi kirkkaudelle on vain kolme asetusta: kirkas, kirkkaampi, kirkkain. Paremmin nimettyjä ne olisivat olleet muodossa hyvin himmeä, himmeä ja kirkas. Neljä, jos kytkennän "pois päältä" laskee mukaan.

Ikävintä hallintavalikossa ei kuitenkaan ole AmbiLightin rajallisuus vaan koko valikon kömpelyys ja hitaus. Tämä tuntuu uskomattomalta, sillä hallinta tapahtuu oikeaan laitaan sijoitetun ohjaustatin avulla, jolla navigoinnin kuvittelisi olevan helppoa. Näin ei kuitenkaan ole eikä tatin painallusta hyödynnetä valikoissa ollenkaan, vaan se on pyhitetty erilliseksi virtapainikkeeksi. Valikossa valinnat tehdään tatin neljän suunnan avulla. Ongelma korostuu, sillä tatin neljä suuntaa eivät pysy loogisesti eheinä valikoissa, vaan ne muuttuvat riippuen siitä, onko valikon ylätasolla vai valikon alemmalla tasolla. Myös hallintavalikon sulkeminen on oma murheensa ja onnistuu vain ylävalikon reunoilta. Tämä taas on entistä tuskallisempaa, sillä valikko on todella hidas. Ylätasoilla liikkumisessa vaihtoehdosta toiseen menee toista sekuntia per valinta. Onneksi valikoissa ei tarvitse juuri rampata, sillä tehdaskalibroinnin ansiosta kuva on suoraan paketista kalibroitu erinomaiselle tasolle.

165Hz VRR:ää tukevan VA-paneelin taustavalaisu on toteutettu tuhansin miniLEDein, jotka on jaettu 1152 valaisualueeseen. Musta todella näyttää mustalta ja vaalea vaalealta. Valaisualueita on niin paljon, että mustallakaan taustalla ei valkoisen hiiren kursorin ympärillä huomaa erityisempää valohohdetta. Täsmällinen taustavalaisu mahdollistaa myös upean HDR-kokemuksen. Näytön todella korkea HDR1400 eli 1400 kandelan maksimikirkkaus on kertakaikkisen fantastinen kokemus ja juuri sitä mitä HDR:n kuuluukin olla. Ruudulla voi samaan aikaan olla pimeitä alueita ja sellaisia, jotka kirjaimellisesti häikäisevät kirkkaudellaan. Eläytyminen on peleissä uskomaton.

Tämä on mainos:

VA-paneelien ongelma on pehmeäksi käyvä liiketoisto, joka ilmenee rautatason liikesumeutena. Tästä ei harmillisesti ole päästy eroon. Markkinoilla on nopeampia VA-paneeleita, mutta mistään huonosta kokemuksesta ei kyllä voi puhua. Mainittakoon, että ani harva e-urheilija ultrawideillä pelaakaan (ainakaan VA-paneelisilla). Hallintavalikon overdrive-asetuksella tilannetta saa parannettua jonkin verran, mutta eroon siitä ei päästä. Korkein kolmesta tarjolla olevasta overdrive-asetuksesta on täysin turha selkeän overshootin myötä, jolloin ruudulle muodostuu käänteistä varjokuvaa.

Philips Evnia 34M2C7600MV, miniLEDit kaarevassa ultrawidessä tarjoaa HDR-käyttäjälle kissanpäivät

Kyseessä on suunnittelun puolesta upea ja teknisillä ominaisuuksiltaan vakuuttava huippunäyttö, jonka yli 1500 euron hinta on ylivoimaisesti sen suurin ongelma. Tiputtamalla sisäänrakennetut turhakekaiuttimet pois valmistuskustannusta saisi ainakin muutaman euron alemmas. Mainitsemisen arvoista on, että kuukauden testijakson aikana hintapyynti näytti tippuneen jo 500 eurolla yli 2000 euron suositushinnasta, mikä on oikea suunta.

Korkealle hinnalle saa vastinetta myös erinäisin premium-ominaisuuksin. AmbiLightin lisäksi näytössä on sisäänrakennettu KVM-kytkin, minkä avulla näyttöön saa useamman laitteen yhtäaikaisesti kiinni, jotka pystyvät hyödyntämään näytön lisäksi samaa näppäimistöä ja hiirtä. Kaiken järjen mukaan kytkin mahdollistaa esimerkiksi USB-C-liitäntäisen kännykän tai tabletin käyttämisen ja näytön peilaamisen ruudulle, mutta harmillisesti tämä unohtui PC-käyttäjältä testata ennen näytön palauttamista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että 1152 alueen miniLED-taustavalaisun myötä HDR-kokemus on fantastisen upea. Toisaalta paneeli ei tunnu ihan yhtä ripeältä kuin tähän hintaan voisi olettaa. Lisäksi pienet kauneusvirheet valikoissa tuntuvat erityisen pahalta näytön hintalappua katsoessa. Onneksi Philips on ilmoittanut, että näytön ohjelmisto on päivitettävissä, joten toivottavasti erityisesti hitaasta ja kömpelöstä hallintavalikosta päästään eroon tulevaisuudessa.

Philips Evnia 34M2C7600MV, miniLEDit kaarevassa ultrawidessä tarjoaa HDR-käyttäjälle kissanpäivät
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
HDR1400, kirkkaus ja kontrasti, 165Hz ja VRR, tehdaskalibroitu, mekaaniset säädöt, USB-C 90W, DP Alt Mode, Ambilight
-
Paneeli saisi olla pykälän ripeämpi tässä hintaluokassa, iso ulkoinen virtalähde kiintein johdoin, hallintavalikko ja siellä navigointi, sisäänrakennetut kaiuttimet, korkea hinta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä