Suomi
Gamereactor
arviot
Pentiment

Pentiment on mahdollisesti vuoden 2022 paras peli

Obsidian Entertainment on tehnyt mestariteoksen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pentiment on suuren studion vetoavin peli vuonna 2022. Obsidian Entertainment ei kuitenkaan tarjoile tarinaansa helposti, vaan pelaajan on tehtävä töitä asian eteen kuin keskiaikainen maanviljelijä. Pentiment on Fallout: New Vegasin ohjaaja Josh Sawyerin intohimoprojekti, joka on pienen tiimin voimin luonut 1500-luvulle sijoittuvan seikkailupelin. Bavariaan sijoittuvassa pelissä nuori taiteilija Andreas Maler joutuu ratkomaan murhamysteerejä, ja vaikutukset tuntuvat katolisessa kirkossa saakka.

Pentiment

Pentiment selittää oman maailmansa hyvin. Dialogissa avainhenkilöt ja käsitteet on alleviivattu, ja pelaaja voi näin katsella halutessaan lisätietoa. Peli kohtelee itseään kirjana, ja sivun kääntämisen ääni kuuluu siirryttäessä kohtauksesta toiseen. Tarinalla kestää kuitenkin muutama tunti lähteä niin sanotusti käyntiin. On siis vaara, että osa pelaajista menettää mielenkiintonsa jo ennen tarinan alkamista. Kärsivällisyys palkitaan kuitenkin runsaskätisesti.

PentimentPentiment
Tämä on mainos:

Kaikki alkaa murhasta. Vieraileva paroni löydetään murhattuna, ja kiinni otetaan käsikirjoitusten jäljentäjä Piero veitsi kädessään. Andreas Maler ei usko syyllisen vielä löytyneen. Oikeutta on kuitenkin jaettava, joten Andreas aloittaa omat tutkimuksensa.

Obsidianin peleissä on aina tehty valintoja, eikä Pentiment ole poikkeus. Vastailemalla kysymyksiin pelin ensitunteina määritellään Andreaksen menneisyys. Tehdyt valinnat vaikuttavat pelin kulkuun, ja esimerkiksi valitsemani lääketieteellinen tausta tarjosi arvokasta lisätietoa ruumiinavauksen yhteydessä.

Tassingin kaupungissa on paljon väkeä, ja niin maanviljelijät, nunnat kuin munkitkin ovat epäiltyjä. Aikaa ei ole loputtomasti, joten pelaajan tutkimat paikat ja jututtamat ihmiset määrittävät sen, millaista todistusaineistoa on saatavissa, ja kuka lopulta tuomitaan.

Pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat yksittäisten henkilöhahmojen lisäksi koko kaupunkiin. Tarina jakautuu kolmeen erilliseen osaan jakautuen monien vuosien aikajaksolle, joten valintojen seuraukset näkyvät pitkällä aikavälillä. Tarina tuntuukin yhdeltä mahtavalta tehtävältä, jolla on kestoa 15 tuntia.

Tämä on mainos:
Pentiment

Murhamysteeri on mestarillisesti käsikirjoitettu. Lisäksi pelaaja saadaan välittämään henkilöhahmojen kohtalosta, mikä tekee valinnoista sitäkin painokkaampia. Kaikilla on omat toiveensa ja persoonansa. Mukana on runsaasti huumoria, ja tunnelma on paljon maanläheisempi kuin esimerkiksi peleissä The Outer Worlds ja Fallout: New Vegas.

Tarinan tähtenä on Andreas Maler itse, sillä hän ei tunnu tyhjältä taululta, mikä on usein roolipeleissä ongelmana. Päähenkilön persoonan erilaiset puolet paljastuvat vähitellen, ja aina yhtä tehokkaalla tavalla.

PentimentPentiment

Pentimentin pelattavuus on hyvin yksinkertainen. Luvassa on pääasiassa kävelemistä ja keskustelemista. Välillä mukaan heitetään "taitojen tarkistus". Näissä on kysymys aiemmissa dialogitilanteissa tehdyistä valinnoista, ja nämä tarkistukset menevät käytännössä aina pieleen. Joko kyse on tasapainotuksen puutteesta tai sitten siitä, että pelin masentavaa sanomaa tehdään näin pelaajalle kristallinkirkkaaksi.

Ajoittain vastaan tulee minipelejä, mutta ne eivät ole haastavia, eikä epäonnistumisesta rangaista. Kysymys on selvästi vaihtelun tuomisesta, ja siinä minipelit onnistuvat hyvin. Kaksiulotteisen taiteellisen tyylin vuoksi liikkuminen saattaa tuntua hieman sekavalta, sillä kiinteän kuvakulman vuoksi pelaaja saattaa poistua ruudusta itään, mutta seistä seuraavassa ruudussa pohjoisessa.

Pentiment

Pentiment käsittelee 30 vuoden aikajakson, joka huipentuu Martin Lutheriin ja protestanttisen kirkon syntyyn. Maailman tapahtumat vaikuttavat tarinaan ehkä parhaiten siten, miten Tassing muuttuu ajan kuluessa. Uusia rakennuksia ilmaantuu kuvaan, vaikka muuten tarinassa keskustellaan pääasiassa samojen sukujen uusien sukupolvien kanssa. Kirjapainotaidon yleistymisellä on keskeinen osuus tarinan kehityksessä, ja tämä näkyy myös kaksiulotteisessa taiteellisessa tyylissä. Aikaa ja vaivaa on totisesti kulunut värikkäisiin maisemiin ja persoonallisiin henkilöhahmoihin.

Äänisuunnittelunkin puolesta Pentiment onnistuu. Käsillä oleva musiikki vahvistaa tunnelmaa juuri oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Suurimman osan peliajasta kuuluu kuitenkin vain lampaiden ääniä, kanojen kotkotusta ja kynän liikkumista paperilla. Ääninäyttelyä ei ole, vaan puhe ilmaantuu tekstinä tilanteen edetessä. Käytetty kirjasintyyli vaihtelee riippuen siitä, kuka on kulloinkin äänessä. Ja luettavaa sitten riittää, joten kannattanee valita se helposti luettava kirjasintyyli.

PentimentPentiment

Pentiment on virkistävä kokemus, ja tuntuu kuin virkistävältä matkalta maaseudulla pitkän kaupungissa oleskelun jälkeen. Tapahtumapaikka- ja aika ovat ehkä etäisiä, mutta tarina käsittelee silti varsin yleispäteviä teemoja ajatuksella tehdyssä juonessa. Pentiment saattaa olla vuoden 2022 paras peli.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Kutkuttava ja ajatuksia herättävä tarina, valinnat ovat vaikeita ja niillä on seurauksensa, taiteellinen tyyli, äänisuunnittelu, paljon historiallisia yksityiskohtia, helposti omaksuttava pelattavuus
-
Taitojen tarkistukset ovat liian vaikeita, hidas alku saattaa karkottaa joitakin pelaajia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä