Suomi
Gamereactor
uutiset
Spore

Pc-pelien kopiosuojaus puhuttaa

Spore nostatti valtavan huutomyrskyn

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelien kopiosuojausmenetelmät nousivat jälleen puheenaiheeksi, kun EA:n Sporeen asettamat asennusrajoitteet tulivat yleiseen tietoon. Uutuuspeli voidaan asentaa vain kolmeen koneeseen, minkä jälkeen asennusoikeutta olisi anottava EA:n asiakastuesta. Harmillista asiassa on se, että rajoite voi tulla vastaan myös yllättävien laitevikojen pakottamien uudelleenasennusten kautta. Pelaajat ovat reagoineet rajoitteeseen voimakkaasti esimerkiksi Amazon-nettikaupassa, jossa pelin tuotesivulle on jätetty jo parituhatta äärinegatiivista arviota.

Kopiosuojausmenetelmän kohtaama kritiikki juontuunee siitä, että pelaajat kokevat järjestelmän haittaavan lähinnä maksavia asiakkaita. Asennusrajoitteet tekevät pelin lainaamisesta järjetöntä ja heikentävät jälleenmyyntiarvoa. Jotkut myös pelkäävät, että tulevaisuudessa pelin aitouden varmistamiseen tarkoitettu nettiaktivointi ei ehkä ole toiminnassa ja ostetun pelin pelaaminen voi estyä. Piratismia suojaus ei ole onnistunut pysäyttämään, sillä peli vuoti vertaisverkkoihin jo ennen myyntiin tuloaan.

Sporen suojaus perustuu Sony DADC:n kehittämään Securomiin, jota on aiemminkin kritisoitu voimakkaasti. Joitain järjestelmän osia on jopa verrattu haittaohjelmiin, eikä Securomin tietokoneelle tekemiä muutoksia voi kokonaan poistaa pelin mukana. Sama suojausmenetelmä löytyy muun muassa Mass Effectistä ja Bioshockista, joista jälkimmäisen suojausta jouduttiin tuntuvasti löysäämään kritiikin seurauksena. Alkujaan Bioshockista sallittiin vaivaiset kaksi asennusta.

EA aikoo jatkaa Securomin käyttöä vastakin, mutta tulevan Command & Conquer Red Alert 3:n kohdalla hieman lievennetyssä muodossa. Yhtiö kertoi nostavansa sallittujen asennusten määrän kolmesta viiteen, minkä lisäksi nettiaktivointi tehdään vain ensimmäisellä käynnistyksellä. Spore tekee uudelleenaktivointeja aina pelaajan käyttäessä pelin nettipalveluja. Vaikka suojaus on edelleen tiukka, Red Alert 3:ssa ei ainakaan häiritä itse pelaamista ylimääräisillä varotoimilla.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

SporeScore

Spore

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Spore on kaikin puolin jättimäinen peli. Lopullisen mielipiteen muodostaminen vaatii aikaa, sillä ensivaikutelma on hämmentävä.Ladataan seuraavaa sisältöä