Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Nightmare Before Christmas

Painajainen ennen joulua (4K) on laadukas klassinen musikaali

Ja minä en pidä musikaaleista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Tim Burtonin tuottama nukkeanimaatio Painajainen ennen joulua (The NIghtmare Before Christmas) vuodelta 1993 on syystäkin Disney-klassikko. Se on taidokkaasti ja tyylillä tehty omaperäinen musikaali. Ja minä en pidä musikaaleista.

HQ

Halloween Townia hallitseva luurankoinen ja pitkä Jack Skellington on väsynyt samojen kaavojen toistamiseen. Hän päättääkin tehdä jotain uutta, ja haluaa ehtiä luomaan oman joulunsa ennen Joulupukkia. Seurauksena on yhtä jos toistakin hämmennystä.

Painajainen ennen joulua luo nopeasti ja vaivattoman tuntuisesti peräti kaksi omaa maailmaansa, ja molemmat ovat yhtä nopeasti katsojan omaksuttavissa. Halloween Town on synkistelevä paikka, ja jouluinen maa on puolestaan värikäs, valoisa ja luminen. Tarina etenee lauluesitysten voimin, ja onneksi ihan sentään jokaista lausetta ei lauleta. Juoni kulkee omalla painolla ja persoonallisella otteella loppuun saakka.

Teknisesti toteutus vei lisämateriaalien mukaan kolme vuotta, ja se myös näkyy. Animointi on juuri niin hyvää kuin toivoa sopii, valmistetut nuket ilmeikkäitä ja persoonallisia, musiikki tilanteisiin sopivaa ja sanoituksien riimittely hyvinkin kekseliästä. Jopa suomenkielinen tekstitys tavoittelee riimittelyä siinä ajoittain oikein hyvin onnistuen. Kaikki on siis niin sanotusti viimeisen päälle. Mutta kun minä en pidä musikaaleista.

Lisämateriaaleja on mukavan kattavasti, joskin niitä pääsee katsomaan ainoastaan julkaisun mukana tulevalla Blu-ray-levyllä. Mukana on onneksi suomeksi tehty tekstitys myös lisämateriaaleissa. Mielenkiintoisin anti on lyhytelokuva, jossa Christopher Lee (1922-2015) lausuu Tim Burtonin runon, jonka innoittamana elokuva on tehty.

Tämä on mainos:

4K-julkaisu on odotetun kirkas ja värikäs huippulaatuista ääniraitaa unohtamatta. Lisämateriaaleissa sukelletaan tavallista syvällisemmin siihen, mitä elokuvan taustalla olikaan vaikuttamassa sen tekovaiheessa. Jos siis on sekä Tim Burtonin, Disneyn että musikaalien ystävä, on tässä oiva valinta.

Nightmare Before Christmas
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä