Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Operaatio Mekong

Operaatio Mekong

Tehokasta toimintarymistelyä Kiinan elokuvamarkkinoilta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

"Tositapahtumiin perustuva" tarkoittaa Hong Kongissa selkeästi ihan samaa kuin Hollywoodissakin. Operaatio Mekong pohjaa vuonna 2011 samaisella joella tapahtuneeseen hyökkäykseen, jossa kahden rahtialuksen miehistöt ammuttiin kylmäverisesti hengiltä. Tapaus johti monikansallisen tutkimusryhmän perustamiseen, ja se pääsikin pureutumaan Kultaisen kolmion huumekuvioiden syövereihin ja lopulta aina niiden huipulle saakka.

HQ

Elokuva ei tietysti käsittele niinkään monikansallisen poliisityön byrokraattisia koukeroita, kuin iskuryhmää, jonka kreikkalaisten jumalien mukaan nimetyt jäsenet pistävät gangsteria poikki ja pinoon niin kaupungissa, viidakossa kuin joellakin. Mukana on myös sotakoira Bingo!

Kiina on selvästi päättänyt ruokkia Hong Kongin elokuvaperinteitä niiden tukahduttamisen sijaan, koska Operaatio Mekong on taattua honkkariräiskintää. Aivan John Woon kultakauteen ei tässä ylletä, mutta Dante Lam ohittaa tuotoksellaan helposti 90% läntisistä toimintaleffoista. Ryminä on intensiivistä ja ennen kaikkea kekseliästä, eikä seuraava taistelu ole koskaan liian kaukana.

Hyvän rytmityksen lisäksi Operaatio Mekong saa pisteitä elävästä ja kekseliäästä kuvauksesta. Lennokkikameroita käytetään yllättävässä määrässä kohtauksia, ja tulokset puhuvat puolestaan. Elokuvan ilmeestä löytää helposti myös videopelimäisiä piirteitä. Jokainen uusi tapahtumapaikka esitellään monikielisen otsikon kera, ja keskeisiä elementtejä korostetaan kikkailemalla värien kanssa. Kahden tunnin tykitys tuntuu näiden seikkojen vuoksi keveältä ja jokainen uusi otos herättää katsojan kiinnostuksen aina uudestaan.

Draamallisesti elokuva noudattaa aasialaisia konventioita, eli mm. tunteiden esittäminen lähtee Nicolas Cage -asteikolla suunnilleen kolmosvaihteesta. Dialogi on kevyttä, mutta ajoittain näppärää, eikä raina koita olla enempää kuin mitä se oikeasti on, nimittäin rautainen toimintaleffa. Miinusta se saa ajoittain kökköisistä tietokone-effareista, jotka ovat kuin väriliidulla tehtyjä vetoja öljyvärimaalauksessa.

Tämä on mainos:

Voidaan toki myös kysyä, onko soveliasta mehustella oikealla tragedialla aina niinkin pitkälle, että leffan lopputeksteissä näytetään kuvia oikean verilöylyn seurauksista, mutta tämä jäänee sanahelinäksi maailmassa, jossa jokainen suurempi hirmuteko saa ennemmin tai myöhemmin oman elokuvansa.

Operaatio Mekong teki Kiinassa hillitöntä mynttiä, eikä ihme. Itäisen jättiläisen elokuvakoneisto pullistaa habaansa tavalla, joka tulee näkymään länsimaisissa teattereissa enenevissä määrin lähivuosina. Jos taso on tämänlaista, voi tätä kehitystä vain tukea.

Operaatio MekongOperaatio MekongOperaatio Mekong
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Operaatio Mekong

Operaatio Mekong

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Tehokasta toimintarymistelyä Kiinan elokuvamarkkinoilta.Ladataan seuraavaa sisältöä