Taittuvanäyttöisten älylaitteiden maailmanvalloitus kompastui muutama vuosi sitten Samsung Foldin laatuongelmiin. Tämän jälkeen tilannetta on paikkailtu, ja nyt Samsungin lisäksi muutkin valmistajat kokeilevat siipiään tämän seuraavan teknologisen edistysaskeleen parissa. Mukaan menoon on lähtenyt myös laadukkaista Android-älypuhelimistaan tunnettu OnePlus ensimmäisellä taittuvanäyttöisellä Open-älylaitteellaan.
OnePlus Open toimitetaan rohkean punaisessa laatikossa, jonka kokonaispaino ja nokkela avausmekanismi kielivät laadusta. Laatikon kannen avaus työntää laitteen suoraan esiin ja kätkee loput kilkkeet syvemmälle laitteen alle. Ohessa on 67 W Supervooc-teholaturi USB-C-johdolla, takuulappuset, SIM-korttipaikan avausneula, hieman heppoisen tuntuiset suojakuoret ja OnePlus-jäsenyyspaperit muutaman tuotetarran kanssa.
Openin koko yllättää positiivisesti. Laite ei tunnu mitenkään painavalta (239 g) ja taitettuna se on vain noin puolitoista kertaa keskiverron älypuhelimen paksuinen (11,7 mm) ja sujahtaa helposti esimerkiksi housuntaskuun. Ensisilmäyksellä myös laitteen ulkonäkö tekee vaikutuksen. Reunat ovat tyylikkäästi ympäristöä heijastavaa titaanista metalliseosta ja takakansi näyttävää OnePlussan lippulaivoille tyypillistä vihreän sävyistä mattalasipintaa. Avattuna Openin oikealla sivulla on äänenvoimakkuuden säätö ja virtanappi, joka toimii samalla myös sormenjäljenlukijana. Vasemmalla kyljellä on OnePlussan mekaaninen ilmoituskytkin (Alert Slider), jolla puhelimen saa äänettömäksi tai vain tärinälle kytkintä säätämällä. Lähes yhden neljännesosan avatun laitteen pinta-alasta vievä pyöreä ja paljon muusta pinnasta ulkoneva kamerajärjestelmä kiinnittää huomiota, mutta samalla lupailee laadukkaita kuvaushetkiä.
OnePlus Openin näytöt ovat laitteen suurin kiinnostuksen kohde. Heti niin sanotun etukannen yksittäisnäyttö ajaa tehtävänsä täydellisenä älypuhelimena. 6,31" 2K Amoled-näyttö pääsee hulppeaan 120 Hz virkistystaajuuteen 2484 x 1116 -resoluutiossa. Jopa 1400 nitin kirkkauteen yltävää näyttöä voi huoletta ihmetellä auringonpaisteessakin ongelmitta. Lähes ilman reunoja tuleva näyttö täyttää 91,8% pinta-alasta ja kestää kovempaakin käyttöä Ceramic Guard -suojauksensa ansiosta. Tämä on kuitenkin vain osa Openin potentiaalia, sillä laite avautuu kirjan tavoin ja muuttuu taittuvan sisänäytön myötä kätevästi 7,82" -kokoiseksi tabletiksi. Taittonäyttö tulee 2440 x 2268 -resoluutiossa ja hyödyntää 89,6% pinta-alasta tukien kirkkautta jopa 2800 Nit-yksikköön asti. Puhelin tehostaa kuvaa Dolby Vision -tuella, joka todella herättää esimerkiksi elokuvat henkiin. UTG-suojattu ja hiilikuidulla tuettu OLED-näyttö kestää rasitusta vahvasti, mutta ennen kaikkea taittokohtaa ei näy kuin himmeästi kirkkaassa valossa heijastettuna tai tunne sormella oikeastaan lainkaan. Laadukasta näyttöä tukemaan Openiin on liitetty kolme erillistä kaiutinta luomaan vaikuttavaa tilaääntä. Kaiuttimien luoma kolmiulotteinen äänimaailma saa äänen kuulumaan joka suunnalta tehostaen näin esimerkiksi Dolby Atmos -tekniikkaa elokuvia katsoessa. Tämän pohjalta käyttömukavuus tabletilla on erittäin miellyttävä.
Käyttökokemuksena OnePlus Open on varsin positiivinen, vaikkei ongelmiltakaan täysin säästytä. Jämäkän rakenteen myötä pelko laitteen hajoamisesta käsittelyssä katoaa nopeasti, ja Openia uskaltaa käsitellä pian kuin pidempäänkin käytössä ollutta älylaitetta. Käytettävät sovellukset siirtyvät etunäytöltä tablettinäkymään ja takaisin viiveettä pelkästään puhelinta avaamalla. Tablettinäkymä osaa oivasti käsitellä useampaa sovellusta vierekkäin, ja OnePlussan OxygenOS-käyttöjärjestelmä hyödyntää taittuvaa näyttöä tehokkaasti esimerkiksi jakamalla näppäimistön kahteen osaan tehokkaampaa kirjoittamista varten. Upeat näytöt ja laitteen hulppeat tehot tekevät ohjelmien pyörittämisestä ja pelaamisesta sujuvaa ja mielekästä.
Prosessorina vaikuttaa Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform -piirillä ja LPDDR5X RAM -muistia laitteeseen on pakattu 16 Gt:n verran. Tilan puute ei myöskään ole kauhea ongelma OnePlus Openissa, sillä laitteessa on hulppea 500 Gt:n UFS 4.0 -muisti, johon tallennettavaa riittää pidemmäksikin aikaa. Myös laitteen 4805 mAh akku tuntuu riittävän päivän tarpeisiin enemmän kuin hyvin. Pelaamista ja muuta peruskäyttöä isolta ruudulta päivän aikana normaaliin tapaan toteutettuna jättää akkua illasta vielä useampien kymmenien prosenttien verran. Latauskin onnistuu nollasta sataan prosenttiin käytön yhteydessä alle tunnissa mukana tulevalla laturilla. Näillä tehoilla esimerkiksi Call of Duty Mobile ja Real Racing 3 pyörivät taittonäytöltä täysin sulavasti ilman minkäänlaisia jumituksia ja näyttävät upeilta.
Peleissä näytöltä toiselle siirtyminen aiheuttaa jonkin verran ongelmia resoluution vaihtuessa esimerkiksi tehden valikkoteksteistä liian isoja kuvaan nähden tai leikaten jotain pois kuvasta. Myös pelit, jotka on tarkoitettu pelattavaksi vaakasuunnassa, pakottavat Openin kääntämään tablettinäkymänsä sivuttain saaden käytön tuntumaan hieman kummalliselta, varsinkin kun kyseessä on lähes neliöruutu 1,0758:1 -kuvasuhteella. Näiden ongelmien myötä on aika selvää, ettei varmaan kovinkaan moni pelintekijä ole huomioinut taittuvanäyttöisen laitteen aiheuttamia muutoksia osana pelikoodiaan, mistä saattaa kehkeytyä isompiakin ongelmia joidenkin pelien kanssa. Myös kahden erillisen näytön ongelmana tablettinäkymässä käyttäjän toinen käsi on kiinni etunäytössä jättäen sen täyteen ei-haluttuja sormenjälkiä. Pöydälle laskiessa Openia ei ole myöskään tasapainotettu oikein, vaan selvästi muusta pinnasta esiin nouseva kamera saa tabletin keikkumaan nihkeästi näyttöä painellessa.
Iso kamera ei kuitenkaan ole OnePlus Openissa pelkästään näön vuoksi. Laitteessa on todella vakuuttava kolmoiskamera, joiden linssit mahdollistavat pätevän kuvanoton tilanteessa kuin tilanteessa. Niin sanottu pääkamera on 48 megapikselin SONY LYT-T808 optisella kuvainvakaimella, minkä ansiosta kuvat ovat tarkkoja liikkeessäkin. Kolminkertaisella optisella zoomilla tuleva 64 megapikselin teleobjektiivi on miellyttävän valovoimainen rakenteellisen optimoinnin ansiosta. Kolmantena kamerana on vielä 48 megapikselin ultralaajakulmakamera. Openin kamerajärjestelmä hyödyntää Pixel-Stacked-tekniikkaa, jonka ansiosta kuviin tulee enemmän valoa tehden niistä kirkkaammat ja selkeämmät ilman liiallista ylivalotusta ja pienentäen yleisesti kuvien kokoa. Kovassa nousussa oleva Portrait-muotokuvaustila on laitteessa ehostettu. Hasselblad on ollut mukana suunnittelemassa tätä tilaa, minkä ansiosta muotokuvat toimivat hyvin hämärässäkin antaen järjestelmäkameramaista syvyysseurantaa ja bokeh-tehosteita samalla tavalla kuin Hasselblad-kameroiden XCD-linssit. Erillisiä selfiekameroita on kaksi: kansinäytössä oleva 32 megapikselin kamera ja tablettinäkymässä oleva 20 megapikselin kamera.
Kuvaus OnePlus Openilla on kyllä miellyttävää. Kuvista tulee erittäin teräviä ja värikylläisiä. Linssit pystyvät tekemään DOF-efektiä ilman erillisiä muokkaustyökaluja saaden kuviin ammattimaista tuntua. Pimeässä kuvatessa kamera kerää vähäisistäkin valon lähteistä kiitettävän paljon valoa kuviin, ja optisen kuvanvakaimen ansiosta kuvat pysyvät tarkkoina. Videokuvausta harrastavana olin myös erittäin vakuuttunut kameran mahdollisuudesta tallentaa 4K-videota 60 kuvan sekuntivauhtia Dolby Vision HDR -efekteillä. Ainoastaan ikkunaan päin kuvatessani huomasin, että kirkas auringonvalo muuttui yllättäväksi valosaasteeksi täyttäen kuvaa harmaalla. Myös erillinen kuvaustila, jossa kansinäyttöön saa pääkameran näkymän kuvauksen ajaksi hieman askarrutti merkityksellään. Ehkä tämä on sitä varten, jos kuvattava kohde haluaa nähdä itsensä kuvaa ottaessa?
OnePlus Open tekee todellisen vaikutuksen korkealla laadullaan, lujalla rakenteellaan ja vakuuttavalla teknologiallaan. Ihailtavan pieneen tilaan pakattu laite mahdollistaa monipuolisen käytön aina toimistotyöskentelystä näyttävään valokuvaukseen. Toki käytössä huomasin muutamia pieniä ongelmia, kuten kameran aiheuttama keikkuva pinta laitteelle tai kansinäytön altistus ylimääräisille kosketuksille tablettinäkymässä. Huomasin myös hieman kaipaavani kynää tabletille ja langaton lataus olisi nykypäivänä jo aika odotettua. Open voi kutsua kuitenkin itseään huoletta lippulaivaksi upean ulosantinsa ansiosta. Noin 1800 euron hintalappu rajoittaa käyttäjäkuntaa jonkin verran mutta täytyy myöntää, että taitettavat älylaitteet ovat juuri ottaneet aimo harppauksen eteenpäin niin näyttönsä kuin kokonsakin puolesta.