Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi (Disney+), 1. kausi

Obi-Wan kahmii osan kadonneesta kunniasta, kiitos ehjän lopun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Miksi emme aloittaisi hyvillä uutisilla? Obi-Wan Kenobin kuudes ja viimeinen jakso on melko hyvää tv-viihdettä, se on luultavasti sarjan paras monella tapaa. Kokonaisuutena kuvaus on erinomaista, valaistukset ovat loistavia ja näyttelijäsuoritukset upeita. Runsaasta skeptisyydestäni huolimatta sarja onnistuu jossain määrin katkaisemaan löysät langat kohtuullisen tyydyttäväksi päätökseksi.

HQ

Kyseessä on monella tapaa odotettu jakso - tai se, jota olen odottanut - ja täyttää odotukset, kuten entisten ystävien välisen yhteenoton ja ratkaisun siihen, joka on enimmäkseen tuntunut ohikiitävältä pohdiskelulta. Juoni on yhtenäisempi.

Parasta, mitä voin sanoa Obi-Wan Kenobista, on se, että sarja alkaa loistavasti, hienolla kerronnallisella rakenteella, hyvillä aikomuksilla ja melko tarkalla kuvauksella galaksista Imperiumin vallankaappauksen jälkeen. Viimeinen jakso lähestyy ja sulkeutuu loistavasti: tyylillä ja melko vakaalla ymmärryksellä siitä, mitä tulimme näkemään.

Obi-Wan Kenobi

Okei, oletko edelleen täällä? Vaikka sarjan ensimmäinen ja nyt viimeinen jakso täyttää Disneyn ja ohjaaja Deborah Chow'n antaman melko keskeisen lupauksen, niin ongelmana on jälleen se, että jaksot 2, 3, 4 ja 5 tuhlaavat niin paljon aikaa, että jopa tämä hämmästyttävän hieno finaali tuntuu suurelta vaivannäöltä. Nämä 45 minuuttia herättävät paljon lupauksia, ja vaikka kokonaisuus yllättäen onnistuukin, on epäreilua, kun 66 % kokonaisajasta kuluu johonkin lähes tyhjään.

Tämä on mainos:

Kyse on strategisista valinnoista. Mitä päätät katsoa ja mihin käytät aikaa, ja mitä päätät jättää sanomatta? Otetaan esimerkkinä Hayden Christensen - hän on itse asiassa kahdessa kohtauksessa koko sarjassa, ja jos haluat olla kriittinen - tarkemmin sanottuna on vain yksi kohtaus. Tämä ei ole järkevää jännityksen rakentamista, vaan vähintäänkin hämmentävä ratkaisu, sillä koko sarjan lähtökohta on rakennettu avointen haavojen ympärille, kostotarinalle ja horisontissa piilevälle konfliktille. Joka kerta kun Vader on ollut näytöllä, James Earl Jones on tarjonnut ikonisen äänen ilman mitään osoitusta Christensenin todellisesta läsnäolosta. Mutta se on melko ratkaisevaa, koska halkeamat ja haavat syntyvät Christensenin ja McGregorin välillä. Ja se on tässä mielenkiintoista. Takaumat olisivat voineet olla vastaus, mutta kyseessä on strategia, johon sarja käyttää aikaa vain yhden kerran - juuri tuossa kohtauksessa.

Lisäksi käytämme aikaa uusien hahmojen turhiin esittelyihin, joilla ei ole mitään vaikutusta laajempaan juonikokonaisuuteen. Tala tulee ja menee, samoin Haja. Jopa Revalla, joka lopulta onnistuu muodostamaan hienon siteen todella epätasaiselle hahmokaarelleen, ei ole vaikutusta, eikä varsinaista roolia. Nämä ovat vain siirrettäviä pelinappuloita, jotta saamme lopulta kokea ikimuistoisen kaksintaistelun Vaderin ja Obi-Wanin välillä.

Olen ollut ankara Revalle koko sarjan ajan, koska hänen hahmonsa oli lähes koko ajan toivottoman epätasainen, ja myös siksi, että Moses Ingram sai aikaan melko sekavan roolisuorituksen, joka meni jatkuvasti yli- ja alivalotuksen välillä rivien välissä. On kuitenkin jälleen sanottava, että hän saa synninpäästön, sillä viimeisessä jaksossa anti on varmaa.

Obi-Wan Kenobi
Tämä on mainos:

Tala, Haja ja Reva ovat vain ohikiitäviä hahmoja, jotka häiritsevät niitä asioita, millä on väliä. Tämä intensiivinen kissa-hiiri-leikki olisi pitänyt olla sarjan keskeinen ja ainoa painopiste. Mutta sitä se ei mitenkään ole.

Näinpä Obi-Wan Kenobi on kuin sekatavarapussi. Kun sarja päättyy niin vahvasti, on sääli ajatella kokonaisuutta alusta loppuun. Jospa sarjassa olisi yhtä mehukas keskiosa kuten prologi ja epilogi ovat.

Silti kyseessä on hyvin tuotettu sarja, joka on kaunista katseltavaa, kiinteää televisioviihdettä. Kaikki ainekset ovat läsnä, kaikki aikomukset ovat olleet täällä alusta alkaen. Siksi suosittelen suhteellisen varovaisesti Obi-Wan Kenobia omistautuneille Star Wars -faneille, sitkeille faneille, joita ei häiritse se alkuperäistä trilogiaa leimaava seikka, että käytännössä kaikki vaarassa olevat hahmot ovat "suojattuja". Ja vain sen vuoksi, että niiden täytyy ilmestyä myöhemmin terveinä mukaan. Jos haluat heittäytyä pelokkain odotuksin kaikkeen Star Warsiin liittyvään, niin tämän katsominen on vaivan arvoista. Mutta muista säätää odotuslukemiasi etukäteen.

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä