Suomi
Gamereactor
artikkelit

Nyt ennakoidaan uusi Nintendo Switchin OLED-malli

Tunti uuden ja entistä ehomman Switchin kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Nintendo julkaisee 8. lokakuuta uuden OLED-mallin Nintendo Switchistä. Kyseessä on uusittu versio siitä alkuperäisestä mallista, joka julkaistiin vuonna 2017. Tavoitteena on parantaa hybridistä pelikokemusta kaikilla kolmella pelitavalla (isolla ruudulla, pöydän päällä ja käsikonsolimuodossa).

Suurin ero entiseen on parempi kuvanlaatu ja näytön koko, sillä mukana on nyt 7" OLED-näyttö. Vertasin uutta näyttöä niin alkuperäiseen kuin Switch Liteenkin. Huomasin myös useita muita pieniä lisäyksiä ja tuunauksia niin konsolissa kuin telakassakin.

Uusi näyttö kiinnittää heti huomion

Uusi näyttö näyttää selvästi vanhaa paremmalta niin kirkkauden, kontrastin kuin katselukulmienkin osalta. Sama koskee myös suunnittelua, sillä se täyttää paremmin laitteen tilan reunoja myöten. Kokeilin Mario Kartia, Zeldaa ja 51 Worldwide Gamesia testiksi. Ylimääräinen 0,8" vaatii käsikonsolipelaajilla tottumista, sillä näkymä on erilainen.

Tämä on mainos:

Kuva itsessään on toki kirkkaampi ja paremmalla kontrastilla. Värit ovat voimakkaat, ehkä jopa liian voimakkaat, sillä osa väreistä on tietenkin suunniteltu silloin joskus se alkuperäinen näyttö mielessä. Esimerkiksi 51 Worldwide Gamesissa näkymä on kummallisen punertava. Värien lämpö on niin ikään korkeampi, jolloin valkeat valikot näyttävät sinertäviltä niin alkuperäisellä kuin Switch Litellakin.

Pelkäsin, että 3DS XL:n lailla siirtymä isompaan näyttöön merkitsee rumempaa ja pikselöityneempää kuvaa. Resoluutio ja pikselitiheys ovat kyllä samat kuin ennenkin, mutta vain harjaantunut silmä erottaa pikselöityneempää grafiikkaa. Hyödyt ovat silti selvästi suuremmat. 921 600 pikseliä on riittävä koko. Niin ja mukana ei ole lainkaan lisätehoja sen enempää CPU:lle, GPU:lle tai muillekaan osa-alueille.

Hienoa on, miten kirkkaampi OLED-näyttö selviytyy heijastuksista ja katselukulmista. Silmiin osuu häiritseviä valoja aina kun valo heijastuu näytöstä peilin lailla. Samaan aikaan tummemmat osa-alueet häipyvät näkyvistä. Mitä tulee kuvan "palamiseen" OLED-näytössä, on se testi suoritettava myöhemmin.

Tämä on mainos:

Katselukulmien osalta näkymä on melko samanlainen katsottaessa sivuilta, joskin suurempi koko ja kirkkaus tekevät paljon. Katselukulma lisääntyy merkittävästi, jos Switchin kääntää ylösalaisin. Parannus on samanlainen uudessa seisontatuessa, ja näin pöydällä pelaamisen kokemus on aiempaa selvästi parempi.

Nyt ennakoidaan uusi Nintendo Switchin OLED-malli

Parempi tuki pöydällä pelatessa

Nintendo Switch OLEDissa on uusi tuki pystyssä pysymistä varten. Uusi käyttää koko laitteen leveyttä pikkuruisen vanhan liuskan sijasta. Kulman voi myös säätää vapaasti, aina melkein 90 asteesta melkein 180 asteeseen.

Tuki näyttää tukevalta, ja toivottavasti pysyykin sellaisena ajan kuluessa. Huomasin, että Switch itsessään pysyy paljon paremmin paikoillaan kahden kumisen täpän ansiosta, jotka on lisätty laitteen sivuille. Aiemmin kuminen pinta oli vain jalassa, eikä laitteessa itsessään. Tämän seurauksena lopetin nopeasti pöydällä pelaamisen junassa ja lentokoneessa, koska Switch ei lopettanut tärisemistä. OLED-malli yhdessä parempien katselukulmien kanssa on tässä suhteessa paljon parempi kuin alkuperäinen malli.

Käsikonsolikokemus

Uuden isomman näytön ansiosta käsikonsolikokemus on aiempaa värikkäämpi ja parempi. Painoa on lisää 22 g (ja paksuutta lisää 3 mm), mutta testieni perusteella eroa ei tavallisessa käytössä huomaa. Tietysti ero on suurempi, jos painoa vertaa Liten kanssa. Näyttö on kuitenkin selvästi nyt parempi, joten kevyempää vaihtoehtoa on hankalampi suositella.

Ääntä on parannettu. Aluksi äänenvoimakkuus vaikutti kovemmalta, mutta testieni perusteella desibelit ovat samalla tasolla kuin ennenkin. Ääni on vain monipuolisempi ja parempi isommilla kaiuttimilla, ja näin luodaan parempi stereoääni.

Mitä ohjaukseen tulee, joy-con-ohjaimet kiinnittyvät laitteeseen vankasti, vaikkakin kiskossa käytössä on kolme entisten viiden ruuvin sijasta. Tämä voi toki liittyä ennen kaikkea siihen, että joy-conit olivat aivan uudet eikä niinkään siihen, että laitteeseen olisi tehty varsinaisia muutoksia. Ei kannata odottaa muutoksia ohjaimiin, vaikka väri onkin nyt valkoinen. Toivottavasti analogitatteja vaivaava drift-ongelma olisi nyt poistettu. Aika näyttää.

Odota telakka hetki

Telakassa on sisäinen LAN-paikka eikä USB-paikkaa, joka on sijoitettu HDMI:n ja USB-C:n viereen. Ratkaisu on kätevä, ja itse käytän paljon mieluummin ulkoisia USB-paikkoja ohjainten yhdistämiseksi ja lataamiseksi.

Telakassa vanhat neljä pientä kumitäppää on korvattu kokonaan kumisella pohjakerroksella paremman pidon varmistamiseksi. Takakansi on niin ikään kokonaan poistettavissa sen entisen avautuvan "oven" sijasta. Lisäksi telakassa ollessaan Switch on selvästi aiempaa löysemmin paikoillaan alkuperäiseen telakkaan verrattuna. Vanhat ja uudet telakat ovat yhteensopivat, joten löysempi ratkaisu liittynee näytön naarmuuntumisen estämiseen.

Kaiken kaikkiaan Nintendo osoittaa, että Switch-valikoimaan on tulossa uusi vaihtoehtoinen tuote, joka ei korvaa sitä alkuperäistä Switchiä. OLED-malli on hieman kalliimpi, mutta en näe syytä palata enää vanhan mallin käyttäjäksi, vaikka olisi jo se vanha malli ostettuna. Päivitystä olisi voinut olla paljon enemmänkin, mutta silti OLED-malli on erittäin houkutteleva versio Switchistä.

Nyt ennakoidaan uusi Nintendo Switchin OLED-malli
HQ


Ladataan seuraavaa sisältöä