Suomi
Gamereactor
laitearviot

Nokia Lumia 800

Nokian historiassa on kääntymässä uusi sivu Windows Phone -puhelinten myötä, ja ensimmäisenä näistä valmistui myyntiin Nokia Lumia 800. Testasimme uutukaista parin kuukauden ajan ja tutustuimme samalla Androidin ja iPhonen kanssa kilpailevan Windows Phonen ominaisuuksiin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuosi sitten julkistettu Nokian Microsoft-yhteistyö ja Windows Phone -leiriin siirtyminen ovat materialisoitumassa uutena Nokia Lumia -sarjana, jonka tarkoituksena on syrjäyttää vanhentuneet Symbian-puhelimet yhtiön lippulaivamalleina. Windows Phone ei ole toistaiseksi kummoistakaan markkinaosuutta kaapannut, mutta kyseessä on vähintäänkin potentiaalinen, osin jopa kaavasta poikkeava käyttöjärjestelmä, joka löytyy nyt testissä olevan Nokia Lumia 800:n sisuksista.

HQ

Lumia 800 on kädessä laadukkaan tuntuinen laite, jonka runko on lähes identtinen Meego-laite N9:n kanssa. Puhelin on koverrettu elegantisti muotoiltuun polykarbonaattikuoreen, joka koostuu yhdestä kappaleesta. Siinä ei ole irrotettavaa takakuorta tai häiritseviä saumoja. Pintaa ei ole myöskään maalattu, vaan materiaali on läpivärjätty, joten se kestää kovempaakin kulutusta. Vaikka runko käytännössä onkin muovia, hyvän suunnittelun ansiosta se ei tunnu halvalta.

Nokia Lumia 800Nokia Lumia 800
Aloitusnäyttöä rullataan pystysuunnassa ylös ja alas. Sen oikealta puolelta löytyy sovelluslista.

Fyysisesti näkyvimmät erot N9:ään tulevat kolmesta ruudun alareunaan lisätystä Windows-näppäimestä (peruuta, alkuvalikko, haku) sekä kamerapainikkeesta, joka löytyy puhelimen oikeasta sivustasta yhdessä lukitus-/virtanapin ja volume-säätimen kanssa. Sisäisesti eroja on enemmänkin. Esimerkiksi RAM-muistia löytyy puolet N9:n gigatavun määrästä, kun taas prosessori on vaihdettu gigahertsin myllystä 1,4 gigahertsin Qualcomm Snapdragon S2:een. Varsinaisesta superpuhelimesta ei laskentatehon osalta kuitenkaan voida puhua, vaan yksiytiminen prosessori jää ainakin teoriassa iPhone 4S:n ja Samsung Galaxy S2:n tuplaydinversioiden jalkoihin.

Tärkeintä lienee kuitenkin se, miten puhelin käytännössä suoriutuu, ja siinä suhteessa Lumia 800:aa voi pitää nopeana. Windows Phone 7.5 liukuu näytöllä höyhenenkevyesti, näyttö reagoi kosketukseen herkästi, eikä sovelluksissakaan ole esiintynyt suurempaa tahmailua. Esimerkiksi Internet Explorer 9:n toimivuus nettiselaimena yllätti positiivisesti, vaikka tukea Flash-videoille siitä ei löydykään. Youtube-videot voi silti avata koko näytön videosoittimeen.

Tämä on mainos:

Kilpailevista älypuhelimista Windows Phoneen siirtyvät huomaavat eroja vanhaan heti alkuvalikossa. Valikko koostuu selkeistä tapahtumaruuduista, jotka edustavat eri sovelluksia. Ruudut eivät ole pelkkiä ikoneita, vaan sovelluksesta riippuen ne voivat esittää esimerkiksi kuvia, säätietoja, uutisia tai kalenteritapahtumia. Ruutujen määrän, värin ja järjestyksen käyttäjä saa määritellä itse. Pyyhkäisemällä alkuvalikon vasemmalle, esiin liukuu varsinainen sovellusvalikko, jossa kaikki asennetut sovellukset (pelejä lukuun ottamatta) näkyvät listana. Paljon sovelluksia haalivalle listasta voi luonnollisesti tulla pitkä, joten jonkinlaista ryhmittelyä jäin hieman kaipaamaan. Listasta voi kuitenkin aina hakea hakutoiminnolla.

Nokia Lumia 800
Ihmiset-hubin päänäyttö. Oikealle tai vasemmalle pyyhkäisemällä esiin saa mm. sosiaalisen median päivitykset.

Kantava suunnittelufilosofia Windows Phonessa on sen ihmiskeskeisyys. Yhteydenpitoa ja sosiaalista mediaa on keskitetty näppärästi Ihmiset-hubiin, josta löytyvät myös kaikki yhteystiedot. Näin ollen esimerkiksi tekstiviestikeskustelua voi jatkaa saumattomasti Facebook-chatissä ja koko keskusteluketju pysyy samassa paikassa. Myös Facebook- ja Twitter-päivityksiä pääsee lukemaan ja kommentoimaan hubissa. Lumia 800:lle ei olekaan tarvetta asentaa erillistä Facebook- tai Twitter-sovellusta, joskin mahdollisuus tähän suodaan laajempaa toiminnallisuutta kaipaaville. Yhteystietoja on mahdollista ryhmitellä erilaisiksi ryhmiksi, mikä on ihan kätevää, jos puhelimeen tuodaan paitsi tavalliset puhelinnumerot, myös Facebook- ja Linkedin-kontaktit. Tärkeimmät ryhmät voi myös nostaa alkuvalikkoon, jotta ne ovat aina peukalon ulottuvilla.

Puhelin linkittyy lisäksi Microsoftin omaan Windows Liveen, joka kattaa muun muassa Hotmailin, kalenterin, Messengerin, Xbox Liven ja maksuttoman 25 gigatavun Skydrive-tallennustilan. Ilman tätä ei esimerkiksi Marketplace-sovelluskaupasta ole mahdollista hakea sovelluksia. Nokian omaa Ovi-kauppaa ei tässä puhelimessa ole tarjolla. Puhelin tukee kuitenkin Nokian sähköpostia ja musiikkikauppaa, eikä se torppaa Gmailia tai Google-kalenteriakaan, jos sellaisia on tottunut käyttämään. Useita sähköpostitilejä käyttävät voivat pitää tilit erillään tai vastaanottaa kaikki viestit yhteen laatikkoon. Sähköpostitoiminto - vaikka ei järin syvällinen olekaan - tukee myös käteviä perustoimintoja, kuten viestien ryhmittelyä keskusteluketjuiksi.

Tämä on mainos:
Nokia Lumia 800
Puhelin on lähes saumaton, mutta yläreunasta löytyvät kuulokepaikka, USB-liitin (toimii myös virtaliittimenä) sekä Micro SIM -paikka.

Mutta mitä Lumia 800 tarjoaa pelaajille? Tällä saralla sen kiinnostavuutta nostaa ennen kaikkea Windows Phonen vakio-ominaisuuksiin lukeutuva Xbox Live -verkkopalvelu, joka samalla toimii pelihubina. Hubista pääsee käsiksi ladattuihin peleihin ja voi pitää yhteyttä pelikavereihin. Aivan kuin Xbox 360:lla, Live-peleissä on mahdollista ansaita saavutusmerkintöjä ja ladata demoja, mikä on erityisen arvokas plussa mobiilipelien sekalaisessa sopassa. Kaikki pelit eivät kuitenkaan Live-palvelua tue.

Windows Phone 7 ei alustana ole yhtä suosittu kuin Android ja iPhone, ja tämä näkyy selvästi pelitarjonnassa. Suurimmat pelit kuten Angry Birds, Assassin's Creed ja Need for Speed löytyvät puhelimelle, mutta valikoiman suppeus kilpailijoihin verrattuna on ilmeinen. Esimerkiksi Epic Gamesin grafiikkapommi Infinity Blade on jotain, mistä Lumian ostajat saavat vain haaveilla.

Nokian puhelimeksi Lumia 800:n käyttöjärjestelmässä on lopulta aika vähän Nokiaa, ja muutamia sovelluksia lukuun ottamatta miltei saman käyttökokemuksen voi saada muistakin Windows Phone -puhelimista. Käytännössä erot rajoittuvat Nokian kartta- ja navigointipalveluihin, kuin myös Nokia Musiikkiin, josta löytyy maksuton "radiomiksaus" kappaleiden kuunteluun. Nokian sovellukset tuntuvat toistaiseksi vielä aavistuksen keskeneräisiltä verrattuna puhelimen vakiosovelluksiin. Esimerkiksi Nokia Musiikki ei tue kappaleiden kelausta toisin kuin vakiosoitin Zune, mutta tarjoaa paikallistietoa lähellä tapahtuvista keikoista. Samaan tapaan Nokian karttasovellus on takkuisempi kuin Bing-karttoihin perustuva Microsoftin sovellus, mutta kepittää Microsoftin vastineen tarjoamalla tietoa lähellä olevista ravintoloista, hotelleista ja nähtävyyksistä. Navigaattoria Microsoft ei vakiona tarjoa, ja se onkin upean ulkoisen designin ohella merkittävin bonus nokialaisen ostajille. Navigaattori on perustoimiva, mutta toivoisin sen vielä linkittyvän karttasovelluksen kanssa; kartoista ei voi helposti hypätä navigaattoriin tyyliin "navigoi tänne".

Nokia Lumia 800Nokia Lumia 800
Näppäimistö toimii sekä pysty- että vaakasuunnassa, ja sen kosketustuntuma on herkkä. Oikealla puolestaan Internet Explorer.

Myös itse Windows Phonen keskenkasvuisuus näkyy yhä paikka paikoin, ja jotkin toiminnot jotka Nokia on hoitanut kuntoon jo kännyköiden jurakaudella eivät toimi Windows-Lumiassa. Puhelimeen sisältyy esimerkiksi oiva hälytystoiminto, johon voi tallentaa useita eri hälytyksiä, mutta puhelin ei osaa hälyttää ollessaan pois päältä. Jos akku loppuu yöllä, on turha odottaa inahdustakaan aamulla. Myöskään soittoääneksi ei voi asettaa puhelimeen siirrettyä MP3-kappaletta, vaan se on ensin muokattava sopivaksi tietokoneella. Nyt älypuhelinaikana ajankohtaiseksi noussut moniajo puolestaan kaipaisi selkeytystä. Jotkin sovellukset toimivat taustalla, vaikka välillä hyppäisi muualle, toisten toiminta lakkaa. Käyttäjän pitäisi kuitenkin nähdä muutoin kuin kantapään kautta, jääkö esimerkiksi munakello pyörimään, kun siirtyy selailemaan nettiä.

Toisaalta hämmentävänä voidaan pitää sitäkin, miksi joissain teknisissä seikoissa on pihistelty. N9:n NFC-tuen leikkaamisen voi vielä perustella käyttötarpeella, mutta näyttötekniikassa tukeutuminen halvempaan Pentile-tekniikkaan on Nokialta jo kummallisempi ratkaisu. On toki tunnustettava, että vajaan neljän tuuman Clear Black AMOLED -näyttö on väritoistoltaan ja kirkkaudeltaan upeaa katsottavaa - säilyttäen luettavuutensa myös auringonvalossa -, mutta pienissä fonteissa Pentile aiheuttaa fontin ympärille minimaalista syheröä, mikä voi tarkkasilmäisimpiä ärsyttää. Lisäksi kilpailijoilta löytyvä etupuolen kamera on kylmästi jätetty pois, mutta selkäpuolelta löytyy kahdeksan megapikselin kamera. Se ajaa asiansa arkikuvauksessa; päivänvalossa kuvat ovat suhteellisen hyviä, mutta hämärässä tarkkuus alkaa kärsiä.

Nokia Lumia 800Nokia Lumia 800
Lumia 800 ei ole isokokoisimpia älypuhelimia, ja se sopii hyvin niin käteen kuin taskuunkin.

Miten vakavina näitä seikkoja pitää, se riippuu täysin käyttäjästä. Peruskäyttäjän kohdalla puhelimen yleinen selkeys, jämäkkyys ja sujuvuus vienevät pienistä puutteista voiton, mutta perusteelliseen muokattavuuteen tai monipuolisempiin teknisiin ominaisuuksiin tottuneita tehokäyttäjiä rajoitteet voivat kismittää.

Lumia 800 on kaiken kaikkiaan hyvä älypuhelin, mutta ei kuitenkaan maailmaa mullistava uutuus. Vuorokauden akunkesto on tässä luokassa keskinkertainen ja multimediaominaisuudet olisivat voineet hyötyä taajuuskorjaimesta, jolla saisi bassoääniin lisää potkua. Peli- ja sovellusvalikoima ei sekään vielä herätä hurraa-huutoja, mutta on onneksi kasvamaan päin. Xbox Liven, Microsoft Officen ja ilmaisen navigoinnin kaltaiset toiminnot sekä sosiaalisen median integroituminen antavat puhelimelle lisäarvoa, mutta selkeimmin Lumia 800 erottuu edukseen ulkoisesti. Se on katseita kääntävä trendipuhelin, jolta olisin kuitenkin odottanut vielä hippusen valmiimpaa ydintä rahojen vastineeksi. Useat pikkupuutteet kun ovat jo korjaantumassa Nokian seuraavissa Windows-puhelimissa.

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tuore ja intuitiivinen käyttöliittymä, sujuva toiminta, Xbox Live ja navigaattori vakiona, sosiaalinen media aina ulottuvilla, kerrassaan upea design
-
Joitain perustason puutteita käyttöjärjestelmässä, teknisissä ominaisuuksissa pihistelty, ei vielä järin suurta sovellustarjontaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800

LAITEARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Testasimme Nokian uutuuspuhelimen ja tutustuimme samalla Androidin ja iPhonen kanssa kilpailevan Windows Phonen ominaisuuksiin.Ladataan seuraavaa sisältöä