Suomi
Gamereactor
artikkelit

NES Mini

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Runsaasta ennakkotilaajien määrästä johtuen tänä jouluna on vaikeaa saada itselleen omaa NES Miniä. Gamereactor pääsi kuitenkin Madridissa käsiksi Nintendon tulevaan uusvanhaan konsoliin.

Aiemmin julkaistuista kuvista huolimatta laitteen pienuus hämmästyttää. Kämmeneen mahtuva masiina näyttää ensivilkaisulla koriste-esineeltä tai lapsen lelulta. Kaiken kukkuraksi NES Mini ei tunnu painavan juuri mitään. Itse asiassa NES Mini toimisi oivasti myös pelkkänä koriste-esineenä: niin uskollisesti se muistuttaa 80-luvun harmaasta kenkälaatikosta.

NES Mini
Tämä on mainos:
HQ

Konsolin koko on huvittava vastakohta ohjaimelle, joka on täsmälleen samanlainen kuin se alkuperäinen ohjain joskus muinoin. Ohjain on melkein yhtä kookas kuin NES Mini itse. Laitteen kytkeminen sujuu yhtä vaivattomasti kuin 30 vuotta sitten. Ohjainliitäntäpaikkoja on kaksi, joten paikallinen moninpelikin onnistuu hienosti. Liitännän tyyppi on samanlainen kuin Wiissä, joten NES Minissä voi halutessaan käyttää Wiin Classic Controlleria tai WiiU:n wiimotea. Sama pätee myös toisinpäin: NES Minin ohjaimella voi pelata Nintendon Virtual Console -pelejä Wiillä ja WiiU:lla.

Laitteen takana on liitäntä HDMI-kaapelille Full HD -tason toistolla. Mahdollista adapteria varten verkkovirtapiuha kiinnittyy USB-kaapelilla NES Miniin.

HQ
Tämä on mainos:

NES Minin käynnistyessä tervehdyksen esittää alkuvalikko, joka on retron näköinen ja helppo käyttää. Tunnelmallisen taustamusiikin soidessa on miellyttävää tehdä valintoja. Hetken toimettomuus käynnistää nostalgisen näytönsäästäjän.

Pelien valikoimaa selataan tietenkin ristiohjaimella. Listaa voi katsella aakkosjärjestyksessä, pelaajien lukumäärän mukaan, viimeisimpien pelien mukaan, eniten pelattujen pelien mukaan, julkaisupäivän mukaan tai alkuperäisen julkaisijan mukaan. Pisteenä iin päällä valikoissa on myös digitaalinen käyttöohje, mikäli sellaista sattuu tarvitsemaan.

Valitun pelin alla on Suspension Points -valikko. Tähän voi tallentaa maksimissaan neljä eri pelitilannetta. Näin ollen jokainen voi lopultakin päästä sen lapsuudessa kesken jääneen vaikean pelin läpi. Todelliset vanhan koulukunnan jäärät eivät tietenkään edes sylkäise tällaisen toiminnon suuntaan.

NES MiniNES Mini

Päävalikon ylälaidassa on oikopolku erilaisiin kuvanmuokkausvaihtoehtoihin. Oletusarvoisesti pelit näkyvät alkuperäisellä kuvakoolla laatikkomaisesti nimellä Original Resolution, mutta onneksi perinteinen 4:3-kuvasuhde on sekin mukana. Todelliseen nostalgiatrippiin on Old TV Filter. Yllättäen suodatin ei tunnu halvalta kikalta, vaan todellakin tuo sen saman tunnelman kaikkine häiriöineen, joita muinaisella kuvaputkitelevisiolla niin usein koettiin.

Wanhan hyvän ajan suodatin näyttää hyvältä, mutta Original Resolutionilla pelit näyttävät oikeasti hyvältä. Nintendon Virtual Consolea joko Wiillä, WiiU:lla tai 3DS:llä käyttäneet huomaavat heti eron. NES Mini vaikuttaisi siis olevan se silmille paras tapa pelata NES-pelejä.

HQ

Valikoimassa olleita 30 peliä pääsimme kokeilemaan vain muutaman minuutin ajan. Näin ollen kysymyksiin valikoiman kattavuudesta ja laadusta päästään vastaamaan vasta tulevaisuudessa. Valikoiman suhteen jokaisella on tietenkin oma mielipiteensä, jota värittävät lapsuuden muistot ja kokemukset. Joka tapauksessa valitut 30 peliä vaikuttavat hyvältä läpileikkaukselta klassisen NESin parhaisiin paloihin. Ehkä parasta NES Minissä tulee olemaan sen dokumentaarinen ote menneisyyteen. Laite on aikamatka merkittävään osaan videopelien historiassa.

Tiivistetysti ensikokemuksemme Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment Systemin parissa oli erittäin positiivinen. Laitteen laatu, muotoilu, pelivalikoima ja huokea hinta 59,99€ vaikuttavat kaikki suorastaan loistavilta. Toistaiseksi lopullista arviota jäävät vielä odottamaan pelien emuloinnin laadun ohella tasapaino alkuperäisen esityksen ja toisaalta modernien ominaisuuksien välillä. Esimerkiksi jonkinlainen muilta konsoleilta tuttu saavutusjärjestelmä olisi paikallaan.

Tulevan joulun menestyslaite on tässä.

NES Mini
NES MiniNES Mini
NES Mini


Ladataan seuraavaa sisältöä