Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Napoleon

Napoleon on varsin pätevä historiallinen rymistely 1800-luvun merkittävimmästä sotapäälliköstä

Ridley Scottin ohjauksessa keskeiseksi nousee Napoleonin suhde vaimoonsa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Napoleon Bonaparte (1769-1821) kohosi Ranskan suuren vallankumouksen tuoksinassa kenraaliksi ja siitä edelleen keisariksi saakka. Ehkä parhaiten Napoleon muistetaan sotaretkestään Venäjälle, johon hänen armeijansa tuhoutuikin. Edes Moskovan valtaaminen ei voittoa taannut. Alienin ja Blade Runnerin ohjaajan Ridley Scottin ohjauksessa historia herää pääosin hyvin eloon. Joitakin keskeisiä osia on suorastaan ohitettu, ja ehkä hieman odottamattomasti keskeiseen asemaan nousee Napoleonin vaimo.

Elokuva starttaa vallankumouksesta, ja tarkemmin sanottuna kuningatar Marie Antoinetten teloituksesta giljotiinissa. Dramatisointi on historiallisesti varsin tarkka, mutta siitä huolimatta irtopään esittely kansalle lavalta tuntuu nykykatsojasta lähinnä iljettävältä. Tästä käsittely siirtyy Napoleoniin (Joaquin Phoenix), ja pysytteleekin siinä loppuun saakka.

Tarinallisesti käsittely on pääosin onnistunut, mutta kolme merkittävää vaihetta ohitetaan aivan liian nopeasti. Ranskan joukot päätyvät Egyptiin pyramideja ja sfinksiä ihailemaan. Se jää epäselväksi, miten autiomaahan päädyttiin, ja miksi. Toinen kummallinen ratkaisu on, että Napoleonin nousu ensimmäisestä konsulista keisariksi ohitetaan salamavauhtia. Tähän väliin on täytynyt liittyä vaikka minkälaista juonittelua hovissa ja kulissien takana, mutta jostain syystä niitä ei käsitellä elokuvassa lainkaan.

Tämä on mainos:

Harmillisin ajallinen loikka koskee hyökkäystä Venäjälle. Suomihan oli tässä vaiheessa osa Venäjää, ja sotaa olisi voinut perustellusti käsitellä myös tsaarin näkökulmasta. Yhtä taistelua lukuun ottamatta koko seikkailu Venäjällä ohitetaan hyvin nopeasti, vaikka kokonaisuuden kannalta juuri Napoleonin armeijan tuhoutuminen Venäjän aron pakkasissa oli ehkä se merkittävin juttu. Sen sijaan viimeiseksi jäänyt Waterloon taistelu käsitellään ansiokkaasti niin Ranskan kuin Britanniankin näkökulmasta. Erityistä huomiota on kiinnitetty 1800-luvun alun sotimisen taktiikkaan, mikä on mielenkiintoista ainakin minun mielestäni.

Puvustus, lavastus ja näyttelijäntyö ovat odotetusti juuri niin hyvää kuin kuvitella saattaa. Luotu aikakausi herää mahtavasti eloon. Joaquin Phoenix on Napoleonina hieman yksitotinen, mutta tällainenhan mies saattoi olla oikeastikin. Napoleonin elämän suuri rakkaus Josephine Bonaparte (Vanessa Kirby) on jotain aivan erityistä, sillä juuri hänen luokseen sotapäällikkö aina reissuiltaan palaa. Napoleonin viimeiset sanat olivat "Ranska, armeija, Josephine". Tämän valossa on hyvin ymmärrettävää, miksi Ridley Scott on halunnut nostaa vaimon niin keskeiseen osaan elokuvassaan.

Täysimittaisesti elokuvasta nauttiminen edellyttää kiinnostusta niin sotimiseen kuin historiaan yleensä. Napoleonin tarina on jälleen hyvä osoitus siitä, että poikkeuksellisissa oloissa esiin nousee poikkeuksellisia yksilöitä, jotka eivät välttämättä olisi menestyneet lainkaan vakaina aikoina.

Napoleon
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä