Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Trouble With Harry

Mutta kuka murhasi Harryn? (4K)

Alfred Hitchcockin musta komedia on varsin tyhjänpäiväinen, joskin hyvin tehty.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
The Trouble With HarryThe Trouble With Harry

Alfred Hitchcock (1899-1980) muistetaan elokuvista Psyko, Linnut ja Takaikkuna. Jälkipolvet ovat antaneet miehelle liikanimen jännityksen mestari. Välillä ohjaaja halusi kuitenkin järkyttää ihmisiä antamalla heille jotain sellaista, mitä he eivät tienneet haluavansa. Tähän luokkaan kuuluu myös vuonna 1955 ensi-iltansa saanut musta komedia The Trouble With Harry, joka kääntyy suomalaisittain muotoon Mutta kuka murhasi Harryn?

HQ

Yhdysvaltain itärannikon idyllisessä maalaismaisemassa vietetään syksyä, kun läheisestä metsästä löytyy ruumis. Asiasta ei ilmoiteta poliisille, sillä hämmentävän yhteensattuman vuoksi kaikki pitäjän asukkaat pitävät itseään syypäänä kuolemaan. Näin alkaa erikoinen vyyhti, jossa asukkaat yrittävät miettiä, mitä ruumiille pitäisi tehdä. Kuten monet muutkin Hitchcockin elokuvat, myös Mutta kuka murhasi Harryn? -tarina on valkokankaalle tehty sovitus romaanista.

Jostain syystä britit kokevat hautajaishuumorin toimivana, ja sama päti myös Britanniassa syntyneeseen Hitchcockiin. Yhdysvalloissa elokuva ei saanut osakseen suurta suosiota, mutta tehtyään ensin menestyksekkään Euroopan kiertueen raina lanseerattiin uudelleen Atlantin toisella puolella, ja sen seurauksena menestys lopulta saavutettiin. Nykyajan katsojan näkökulmasta kysymys on ammattitaidolla tehdystä elokuvasta, jonka tarina on juuri niin tylsä ja sopimaton kuin vain osaa jo ennakkoon ajatella.

Tämä on mainos:
The Trouble With HarryThe Trouble With HarryThe Trouble With HarryThe Trouble With Harry

Merkittävä osa kohtauksista koostuu dialogista värikkään syksyisissä maalaismaisemissa. Näin ollen Hitchcockin elokuvissa yleensä vahvasti läsnä oleva visuaalinen kerrontatapa ei ole yhtä hallitseva kuin esimerkiksi Takaikkunassa. Avainrooleihin näyttää valikoituneen ansioituneita teatterinäyttelijöitä, mikä ehkä selittää osan pitkistä vuoropuheluista. Mukana on myös vitsejä, jotka eivät nykykatsojalle enää aukea. Toisin sanoen aika näyttää ajaneen jossain määrin elokuvasta ohitse, eikä kyseessä ole "ajaton klassikko".

Lisämateriaaleissa on puolen tunnin mittainen muistelo elokuvan tekemisen eri vaiheista. Mitään erityistä ei ole luvassa, sillä mitä ilmeisimmin Mutta kuka murhasi Harryn? oli tekijöilleenkin työsuoritus, joka hoidettiin alusta loppuun hyvin pitkälti ilman ihmeempää dramatiikkaa. Mielenkiintoisimpia ovat hetket, joissa muistellaan ohjaaja Hitchcockia itseään.

Mutta kuka murhasi Harryn? ei ole huono elokuva. Se on erikoinen oman aikansa tuote, joka ei onnistu puhuttelemaan 2020-luvun katsojaa. 4K-julkaisussa on mukana myös perinteisempi Blu-ray-levy, joka on aina positiivista.

Tämä on mainos:
The Trouble With HarryThe Trouble With Harry
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä