On kulunut vajaa neljä vuotta edellisestä MSI:n Optix-sarjan näyttökokemuksestani. Ensimmäisen sukupolven pelinäyttökokemus ei ollut postiviinen. Miten käy uuden MSI Optix G273QF:n kanssa, joka tarjoaa 27" fyysisessä koossa 165 Hz virkistystaajuuden 1440p-resoluution IPS-paneelilla, 1 ms vasteajalla ja VRR-tuella varustettuna?
Kokoamisen jälkeen musta, minimaalinen näyttö istuu V-mallisen metallisen jalan päällä tyylikkään ilmeettömänä. Virtalediä lukuun ottamatta ledejä tai muuta prameluuria ei ole. Näytön 165 Hz virkistystaajuuden ja nVidian G-Syncin käyttäminen vaatii näytön liittämisen tietokoneeseen Display Portin (v1.2) avulla. Kahta tarjolla olevaa HDMI 2.0 -liitäntää ei kannata käyttää, jollei siihen löydy erityisen painavaa syytä.
Muutaman millin paksuisten muovisten raamien sisäpuolelle piirtyy noin kaksi-kolme kertaa leveämpänä musta "kuollut alue", joka ei todellisuudessa ole käytössä olevaa näyttöpinta-alaa. Kokonaisuudessaan raamin ja pimeän, kuolleen alueen yhteiskoko on noin 1 cm luokkaa näytön sivuilla ja yläreunassa. Onko näytön fyysinen raami näytön katselupinnan kuolleen alueen päällä vai ei, on melkoisen yksi ja sama käyttäjän kannalta. Kokonaisuus näyttää siistiltä ja elegantilta.
Siinä missä muovin puute reunoissa ei haittaa, mekaanisten säätöjen vajavaisuus jää harmittamaan. Korkeudensäätöä tai näytön vaakasuuntaista kulmasäätöä ei ole. Onneksi tasapainoinen jalka mahdollistaa näytön kääntämisen vaivatta jalustastaan, ja pystysuuntainen kallistuskulmasäätö mahdollistaa näytön kohdentamisen kasvoja kohden. Katselukulmat ovat hyvät eikä vääristymiä pääse muodostumaan, jollei niitä ehdoin tahdoin äärikulmista hae. Pivot-ominaisuutta näytössä ei näin ollen tueta, mutta VESA-liitäntäinen kiinniketuki tarjotaan (100 x 100 mm).
Näytön oikean alalaidan virtapainike on mikrokytkimellä varustettu, eikä vaadi hölmöä painikkeen pohjassa pitämistä näytön sammuttamiseksi. Muut valmistajat voivat ottaa MSI:stä esimerkkiä tällä saralla. Muita irrallisia painikkeita näytössä ei ole, vaan näytön takana on järkevästi alaosaan sijoitettu ohjaustatti, jonka tuntuma on selvästi keskimääräistä jämäkämpi. Tatin kääntäminen eri pääilmansuuntiin antaa mikrokytkimien myötä hyvän palautteen, ja valikoiden käyttäminen on helppoa.
Näytön konfiguraatiovalikko on selkeä, ja antaa enemmän tietoa käyttäjälleen kuin toistaiseksi testattujen näyttöjen mallit. Esimerkkinä tästä ovat ominaisuuksien käyttöönoton yhteydessä tapahtuvat muutokset, mitä muihin ominaisuuksiin automaattisesti tehdään, jos kyseessä olevan ominaisuuden ottaa käyttöön.
Näytön 8-bittinen IPS-paneeli ei pilveile ja IPS-tekniikan näytöille tyypillinen hohde on varsin vähäistä. 125 % sRGB-väritoisto vakuuttaa kyvykkyydellään, vaikka kalibroinnista lisähyötyä saakin. Testatun yksilön väritoisto näytti paketista otettuna silmämääräisesti silti yllättävän hyvältä. Myös kontrasti on IPS-paneeliksi hyvä, vaikka VA-paneelien tasolle ei päästäkään. Musta ei ole aivan mustaa, mutta eipä tämä OLED-näyttö olekaan.
Parasta näytössä on kuitenkin sen viiveetön ja reaktiivinen paneeli. Input lagia on todella vähän (alle 10 ms) ja näytön paneeli on kokonaisuudessaan erittäin nopea, eikä 165 Hz kanssa ilmaannu häiritseviä haamukuvia tai varjostumia oletuksena käytössä olevan "nopea"-asetuksen kanssa vasteaika-valikon alta.
Tasainen hyvä suorittaminen kaikilla visuaalisilla osa-alueilla tekee kokonaisuudesta selvästi kiitettävän. Kehuttavaa riittää listaksi asti, ja heikkoudet jäävät mekaanisten säätöjen ja HDR:n puutteeseen. Huomioiden että näytön saa omaksi halvimmillaan kirjoitushetkellä noin 300 euron hintaan, on sitä erittäin helppo suositella edullista - mutta laadukasta - kuvanlaatua tarjoavaa nopeaa 27" pelinäyttöä etsivälle.
Gamereactor suosittelee!