Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Mr. Harrigan's Phone

Mr. Harrigan's Phone (Netflix) on ajatuksia herättävä verkkainen ja mystinen draama

Stephen Kingin novelli kääntyy onnistuneesti elokuvalliseen muotoon.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Mr. Harrigan's PhoneMr. Harrigan's Phone

Viime vuosina amerikkalaisen Stephen Kingin tarinoita on taas alettu kuvittamaan valkokankaalle. Nyt Netflixiin on saatu Mr. Harrigan's Phone, joka perustuu novellikokoelma Mitä enemmän verta ensimmäiseen tarinaan Herra Harriganin puhelin. Gamereactorin arvion tarinakokoelmasta pääsee lukemaan täällä.

Elokuvana Mr. Harrigan's Phone on sellainen kuin novellikin: verkkainen ja ajatuksia herättävä draama, joka saa kylmät väreet kulkemaan selässä. Varsinaisesti pelottavasta tarinasta ei ole kysymys, vaan tietynlainen epämukavuuden tunne luodaan huomattavasti hienovaraisemmin.

Mr. Harrigan's PhoneMr. Harrigan's Phone
Tämä on mainos:

Craig (Jaeden Martell) saa erikoisen työtarjouksen: läheisessä kartanossa muutaman taloudenhoitajan kanssa yksin asuva lapseton vanha liikemies Mr. Harrigan (Donald Sutherland) pyytää Craigia lukemaan ääneen kirjoja. Itse hän ei enää silmiensä vuoksi siihen ongelmitta pysty. Lukuperinne jatkuu kolme kertaa viikossa iltapäivisin useiden seuraavien vuosien ajan, joiden kuluessa Craig kasvaa lapsesta nuorukaiseksi. Ja kuten odottaa sopii, kaksikon keskinäinen suhde syvenee vuosien varrella merkittävästi. Mr. Harriganin kokemus ja näkemys tulevat aikaa myöten hyvin esille, ja vastaavasti nuori Craig opettaa vanhuksen käyttämään älypuhelinta. Tällainen kahden eri sukupolven kohtaaminen ja siitä seuraava yhteisymmärrys on esitetty hyvin. Kummallakin on jotain tarjottavaa toiselle, vaikka he eivät sitä ihan alussa ehkä ymmärräkään.

Ennen pitkää Mr. Harrigan kuolee vanhuuteen ilman sen suurempaa dramatiikkaa. Hautajaisissa Craig sujauttaa vainajan takin taskuun sen älypuhelimen, jolla myöhempinä aikoina piti yhteyttä Mr. Harriganiin. Seuraavien kuukausien ja vuosien aikana Craig alkaa saada soittoja ja tekstiviestejä Mr. Harriganin puhelimesta. Mutta eihän sen pitäisi olla mahdollista?

Mr. Harrigan's PhoneMr. Harrigan's Phone

Koko elokuva on hyvin pitkälti Craigin eli Jaeden Martellin varassa, ja veteraaninäyttelijä Donald Sutherland Mr. Harriganina ei hänkään roolistaan johtuen ole mukana kuin elokuvan alkupuolella. Ulkoisesti varsin tavallisen näköinen Martell on hyvä valinta, sillä hän on hyvä samastumiskohde suurin piirtein kaikille, jotka ovat kerran olleet nuoria. Sain elokuvasta sellaisen käsityksen, että varsinaista mysteeriä tärkeämpää on ollut havainnollistaa sitä, miten edesmennyt Mr. Harrigan vaikuttaa Craigin elämään vuosien ajan vuorovaikutuksen päättymisen jälkeenkin. Samalla mietinnässä on tietysti sekin, onko kuolema sitten kuitenkaan kaiken loppu.

Tämä on mainos:

Mr. Harrigan's Phone ei harmillisesti ole kovinkaan monitasoinen elokuva, mikä johtuu lähdemateriaalin novelliluonteesta. Taustalla on ajatus puhelimen sujauttamisesta vainajan taskuun hautauksen yhteydessä, ja sen ympärillä on pohdittu muitakin teemoja sukupolvien kohtaamisesta ja kuoleman lopullisuudesta. Räväkkää toimintaa ei ole luvassa, mutta näkemäänsä pohtii vielä pitkään elokuvan päättymisen jälkeenkin.

HQ
Mr. Harrigan's PhoneMr. Harrigan's Phone
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä