Suomi
Gamereactor
arviot
Moving Out

Moving Out

Moving Out muuttaa paatuneimmankin pelaajan käsityksen yhteistyösähläyksestä riemuksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

SMG Studion ja Devm Gamesin yhdessä kehittämä Moving Out herättää huomiota jo ensisilmäyksellä, sillä se muistuttaa tyyliltään yhteistyöpelaamisen aatelistoon noussutta Overcookedia jatko- ja lisäosineen (2016 & 2018). Kokkaamisen sijaan yhdestä neljään pelaajaa lähtevät muuttohommiin, mutta mistään halvasta ideakopiosta ei ole kyse. Moving Out on nimittäin parasta yhteistyöhupia pitkään aikaan, ja se vie muuttovimmassaan jopa kultaisen kokkihatun Overcookedin päästä.

Pelaajat ovat uusia tulokkaita Smooth Moves -muuttoyrityksessä, joka tasapuolisuuden nimissä ottaa leipiinsä kaikkea kissoista ja koirista aina käveleviin kukkaruukkuihin saakka. Uudet tulokkaat koulutetaan lain vaatiman minimimäärän puitteissa, ja lähetetään Packmoren kaupunkiin haalimaan lisää asiakkaita.

Moving OutMoving Out

Kokemuksen karttuessa pelaajat passitetaan pistämään pakettiin niin kummitustaloja kuin kokonaisia avaruusasemia. Tähän tarvittavat kontrollit ovat koko pelin samana pysyvät hyppy, tarttuminen ja heitto, joten muuttouralle voi lähteä todella matalalla kynnyksellä. Ohjaustuntuma on letkeä, eli pelatessa törmäilee vääjäämättä seiniin ja tarttuu vääriin muuttolaatikoihin. Tämä edesauttaa kommellusten syntymistä ja tukee tarinaa säheltävistä aloittelijoista, mutta tuntuma on rasite, jos pitää veitsenterävyyttä jokaisen pelin elinehtona. Minulle ylimääräiset sattumukset ovat tervetullut huumorinlähde.

Tämä on mainos:

Pelin juju on, että Smooth Moves uhoaa pistävänsä kokonaisen omakotitalon irtaimiston kasaan muutamassa minuutissa, mikä vaatii luovia ratkaisuja. Aikataulussa pysyminen edellyttää huonekalujen paiskomista ikkunoista läpi, eikä antiikkivaasien tai taulujen kunnosta ehdi välittää. Asiakkaiden olisi kannattanut lukea pieni präntti huolella, sillä Smooth Moves takaa nopean muuton, mutta tavaroiden tai kämpän kunnosta ei ole takeita.

Onneksi yrityksen pomo on mestari huijaamaan, joten alaiset välttyvät raastuvalta - kyllä pianossa oli jo vesivahinko, kun muuttajat pääsivät paikan päälle. Käsikirjoitus on napakan satiirista. Muuttokohteiden välissä hahmot vaihtavat virkkeen tai pari, joissa vitsaillaan työetiikan kustannuksella.

Moving OutMoving Out

Overcookediin verrattuna Moving Out tarjoaa enemmän vapautta. Koska toimitusten kunnolla ei ole väliä, pelaajat voivat lastata muuttokuorman missä järjestyksessä ja mitä reittiä tahansa. Parin oven lisäksi muuttoautolle pääsee aina lukuisten ikkunoiden kautta. Divaania ei tarvitse asetella nätisti kuorman pohjalle, vaan yhteisvoimin se lentää muuttoautoon laatikkopinon päälle komean rusahduksen kera. Painavat huonekalut vaativat aina kanto- ja heittoapua, mutta jokaisessa muuttokohteessa on myös runsaasti kevyttä irtotavaraa, joten pelaajien ei tarvitse juosta koko ajan toistensa perässä.

Tämä on mainos:

Erityislisän vapauteen tuo sääntöjen muokattavuus. Moving Out tarjoaa kattavan mahdollisuuden säätää asetuksista raskaita tavaroita kevyemmiksi, aikarajaa lepsummaksi ja saapa muuttoautoon kiikutetut kamat säädettyä katoamaan, jos lastin asetteleminen ei innosta. Sääntöjen muokkaamisesta ei pelaajaa rangaista, mikä ihastuttaa. Koska syitä pelaamisesta nauttimiseen on niin monta kuin on pelaajia, on sääntöjen muokattavuus tulokulma, josta monet voisivat ottaa mallia.

Moving Out

Muuttoriemua Packmoren kaupunki tarjoaa 30 kohteen verran. Lisäksi jokaiseen kohteeseen voi palata yrittämään kolmea haastetta, jotka esimerkiksi laittavat pähkäilemään, miten muuttajan kokoinen kilpikonna saadaan pysymään paikoillaan autossa. Tarinakenttien ulkopuolella ylimääräistä hupia saa menestyville muuttajille annetuista VHS-kaseteista, jotka pelattavassa muodossa kuvaavat historian dramaattisimpia hetkiä, kuten liikkuvan lentokoneen tyhjentämistä perässä ajavaan autoon.

Monista yhteistyökohelluksista poiketen lisäpelaajien tuominen paikalle ei tee kokemuksesta antiklimaattisen helppoa, sillä muutettavan tavaran määrä kasvaa suhteessa pelaajaryhmän kokoon. Kaikilla muilla kokoonpanoilla meno on hauskaa, paitsi yksin, sillä tällöin kaikki tavarat ovat yksin kannettavia versioita ilman suurta vaihtelua. Vain peliseuran kanssa pääsee pähkäilemään, miten kulmasohvaa tulee kieputtaa, että se saadaan ulos olohuoneesta.

Moving Out on ehdoton pakkohankinta jokaiselle yhteistyöpelaamisen ystävälle. Ummikkokin pääsee peliin nopeasti mukaan, eikä kentissä onnistumista ole taottu yhden ratkaisun muottiin. Kun Overcooked pyrkii koulimaan pelaajista mestarikokkeja, jotka armottoman stressin keskellä vääntävät sarjatulella täydellisiä wieninleikkeitä ilman virhemarginaalia, Moving Out luottaa rennon hauskuuden voimaan.

Moving Out
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hauskaa perusideaa tuetaan monipuolisilla kentillä, kokemus räätälöitävissä oman maun mukaan
-
Yksin pelaavalle tarjolla vain tylsä runko
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Moving OutScore

Moving Out

ARVIO. Kirjoittaja Onni Ratala

Moving Out muuttaa paatuneimmankin pelaajan käsityksen yhteistyösähläyksestä riemuksi.Ladataan seuraavaa sisältöä