Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Monkey Man

Monkey Man on intialainen voimafantasia

Luvassa ei ole intialaista John Wickiä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Dev Patel on Monkey Manin ohjaaja, pääosan esittäjä ja vieläpä yksi kolmesta käsikirjoittajasta. Elokuvaa on mainostettu "Intian John Wickinä", mikä on mielestäni harhaanjohtavaa. Mukana on runsaasti taidokasta väkivaltaa, suurkaupunkien elämää ja korruptiota. Monkey Man on kuitenkin selvästi hidastempoisempi ja iholle menevämpi kuin John Wick. Tämä on sekä hyvä että huono asia.

Nimetön nuori mies pestautuu hienostohotelliin töihin, ja ilmoittaa nimekseen Bobby (Patel). Todellisuudessa hän on kostoretkellä ottamassa hengiltä paikallista yritysjohtajaa, poliisipäällikköä ja vieläpä jonkinlaisen hindukultin hengellistä johtajaa. Ja kuten odottaa sopii, nimetön päähenkilö suorittaa lopulta tehtävänsä. Tarina on odotetun yksinkertainen, joten se mahdollistaa hieman taiteellisemmat keinot siinä, miten se tarina lopulta kerrotaan.

Monkey Man käyttää häiritsevän paljon lähikuvia jopa kiihkeimmissä taistelukohtauksissa. Katsoja on kaiken aikaa selvillä, mitä oikeastaan tapahtuu, mutta jatkuva ihohuokosten, silmien ja hikipisaroiden esittäminen käy ennen pitkää raskaaksi. Näin luodaan onnistuneesti intiimiä ja suorastaan hikistä tunnelmaa, mikä on varmasti ollut tarkoitus. Ongelmana on, että intialaisen suurkaupungin elämää sen eri yhteiskuntaluokkien parissa on hankala hahmottaa. Elintasoerot tulevat selviksi, mutta ei juuri mikään muu.

Tämä on mainos:

Lähikuvilla tunnelmointi johtaa siihen, että kaksituntinen elokuva todellakin tuntuu siltä. Kestosta olisi voinut leikata ehkä 20 minuuttia pois sanoman siitä ihmeemmin kärsimättä. Mukana on useita kohtauksia, joissa vain tunnelmoidaan jotain tilannetta pitkiäkin aikoja ilman, että varsinainen tarina edistyy mihinkään. Asian voi nähdä myös toisin, sillä nyt länsimainenkin katsoja pysyy varmasti mukana tärkeimmissä käänteissä.

Teknisesti Monkey Man on väriltään syvän punainen, ja pitkälti Dev Patelin soolosuoritus. Henkilöhahmoja on paljonkin, mutta kukaan heistä ei jää mieleen kuin nimeksi. Kyseessä on intensiivinen elokuvakokemus, jota ei välttämättä kuitenkaan jää miettimään lopputekstien rullaamisen jälkeen. "Intian John Wick" ei Monkey Man missään tapauksessa ole. Mutta omana itsenään sen katsomista voi lämpimästi suositella viimeistään sitten, kun leffa saapuu suoratoistopalveluihin.

Monkey Man
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä